Baharatlı ve Yağlı Yiyecekler Reflüyü Tetikliyor

Hızlı yaşam temposu, yanlış beslenme alışkanlıkları, stres ve bilinçsiz ilaç kullanımı gibi nedenlerle sıklığı gittikçe artan reflü, toplumun yaklaşık %20’sinde görülen önemli bir sağlık problemidir. Reflü, yaşam tarzı değişiklikleri ve modern tedavi yaklaşımları ile kısa sürede kontrol altına alınabilmektedir.  Memorial Dicle Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Abbas ZÜLFÜOĞULLARI, reflüden korunmak için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.

Beslenme düzeninizi değiştirin

Baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde bu şikayetler daha belirgin hale gelir. Mideden boğaza doğru yayılan ve daha ziyade yemekten sonra oluşan yanma, reflünün en sık görülen belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü, görülen diğer önemli belirtilerdir. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkar. Reflü;  yemek borusu, mide ve bağırsak sistemi dışındaki sistemlerde de belirtilere yol açabilir. En sık görülenler göğüs ağrısı, astım benzeri bulgular, boğaz ağrısı, ses kısıklığı, kronik öksürük ve diş çürükleridir.  

Reflü ülsere neden olabilir

Klasik reflü belirtileri, hastalığın tanısını kuvvetlendirir. Endoskopik inceleme ve 24 saat süreyle yemek borusuna gelen mide asidinin bir cihaz yardımıyla ölçülmesi reflüde kesin teşhis için önemlidir. Reflüye bağlı olarak kanama, ülser, yemek borusunda delinme veya darlık gelişebilmektedir.

Reflü hastalarında kanser riski düşüktür

Reflünün halk arasındaki en korkulan komplikasyonu kanser gelişimidir. “Barrettözofagus” denilen hücresel bir dönüşüm buna zemin hazırlamaktadır. Barrettözofagus’un sıklığı reflülü hastalarda %3-20 arasında değişmektedir. Bu hastalarda kanser gelişme sıklığı ise yılda %0,5 dolayındadır. Dolayısıyla bu yolla kanser gelişimi çok sık rastlanan bir durum değildir ancak atlanmaması gerekmektedir.

Şikayetleri arttıran besinlerin tüketimi sınırlandırılmalı

Hastalar genellikle taze sıkılmış meyve sularından, baharatlı yemeklerden, salçalı ürünlerden, kahve, çay ve gazlı içeceklerden rahatsız olur. Bu hastaların, kendisine rahatsızlık veren besinleri çok az tüketmesi ya da bunlardan uzak durması önerilir. Obezite de reflüye sebep olabilir. 

Dar kıyafetlerden kaçının 

Yaşam stilinde değişiklik her reflü hastasına önerilmektedir. Bunun yanında; yatak başının yükseltilmesi, sıkı ve dar elbiselerden kaçınılması, kilo kontrolünün sağlanması, yemekten hemen sonra ve 3 saat içinde uyunmaması önerilmektedir. Diyet değişikliğine gidilmeli, porsiyon hacimleri azaltılmalı, yağlı yemeklerden sakınılmalı, çikolata tüketimi azaltılmalıdır. Reflünün tedavisinde en çok asit baskılayıcı ilaçlar ve doku koruyucular kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi de uygun hastalarda başarı oranı yüksek olan bir yöntemdir.

16 Mayıs 2016

CANLI DESTEK