Gıda Alerjileri İle İlgili Mitler Ve Gerçekler

Gıda alerjileri, teşhisleri zor ancak öncelikli olarak şüphe gerektiren hastalıklardır. Bir gıda alerjisi türü olan Gluten Enteropatisi yani "Çölyak Hastalığı" toplumda % 1 oranında görülür.

Gıda alerjileri basit bir karın ağrısı ile kendini gösterebildiği gibi; ciddi emilim bozuklukları, çocuklarda büyüme geriliği ve lenfomaya da neden olabilmektedir. Bazen tanısı zor konabilen gıda alerjileri, ne yazık ki açıklanamayan Gastro intestinal sistem hastalıklarda da yanlış ve haksız olarak suçlanır.

Memorial Hastanesi Gastroenteroloji bölümü uzmanları , "Gıda alerjileri ile ilgili yanlış bilinenler" hakkında bilgi verdi.

Y: Gıda alerjileri çok yaygındır.

D: Çocuklarda sadece % 8, erişkinlerde ise ancak % 2 oranında gıda alerjisi görülür

Y: Bazı kişiler şekere alerjiktir.

D: Gıda alerjisi tanımı gıdadaki proteinedir. Şeker ve yağa karşı alerji olmaz ancak çok seyrek intolerans yani duyarlılık görülür.

Y: Süt alerjisi erişkinlerde çok yaygındır.

G: Süt alerjisi çocuklarda çok yaygındır. Bu çocuklarda alerjik astım, kusma gibi sorunlar olabilir. Erişkinlerde ise sütteki laktoz denilen şekere karşı duyarlılık olabilir.

Y: Gıda alerjisi olan kişiler birçok gıdaya alerjiktir.

D: Birçok kişi genellikle dört gıdadan daha az gıdaya alerjiktir.

Y: Gıda boyalarına karşı alerji yaygındır.

D: Doğal gıdalara karşı alerji daha çok görülür. Bazı gıda katkı maddeleri örneğin boya, aspartam bazen sindirim sorunu yaratabilirler.

Y: Gıda alerjisi tehlikeli değildir.

D: Eğer gıda anaflaksi denilen; solunum güçlüğü yaratan duruma yol açıyorsa bu durum öldürücü olabilir. Eğer bir gıdaya alerjik olduğunuz tespit edilmiş ise içinde bu ürünü içeren herşeyden kaçınmanız ve dikkatli olmanız gerekir.

Y: Süte karşı alerji sıklıkla görülür.

D: Süte karşı alerji yoktur. Sütün içindeki bir şeker olan laktoza karşı duyarlılık vardır. Laktoz, laktaz enzimi eksikliğinden sindirilemez.

Y: Süte duyarlılık çok ciddi bir klinik durumdur.

D: Herkeste klinik tablo değişir. Bazı kişiler ufak miktarda gıda ile sütü tolere edebilirken, bazılarında süt ile gaz, şişkinlik oluşur, bazılarında da ciddi kramp ve ishaller olur.

Y: Süt intoleransında süt alınamayacağından kalsiyum eksikliği kaçınılmazdır.

D: Eğer tolere edebiliyorsanız sütü az miktarda ve gıda ile alın. Eğer tolere edemiyorsanız kalsiyumu başka formlarda almak için doktorunuza başvurun. Özellikle çocuklar, ergenlik çağındakiler, hamile, emziren ya da menopozdaki kadınların yeterince süt alması önemlidir.

Y: Kalsiyum sadece sütte bulunur.

D: Yeşil yapraklı sebzeler, istiridye, karides, sardalya, somon balığı, brokoli ve brüksel lahanasında bol kalsiyum vardır.

Y: Süt intoleransında yoğurt, peynir, dondurma da yenilemez

D:Laktoz intoleransına rağmen süt içeren bu gıdalar daha kolay tolere edilir. Türk mutfağında önemli yeri olan yoğurt süt intoleransında sorun yaratmaz

Y: Çölyak hastalığı sadece buğdaya karşıdır.

D: Çölyak hastalığında glutene karşı alerji vardır. Gluten buğday, yulaf ve çavdarda da bulunur.

Y: Gluten alerjisi basit bir hastalıktır.

D: Gluten alerjisinde ince bağırsak zarar görür. Buradan emilmesi gereken gıdalar, maddeler emilemeyeceğinde örneğin kalsiyum, demir, protein ve karbonhidratler ciddi sorunlara, çocuklarda büyüme, gelişme geriliği hatta ölüme yol açabilir.

Y: Çölyak hastalığı kalıtımsal değildir.

D: Çölyak kalıtımsal bir hastalıktır. Birinci derece yakınlarda yüzde 10 oranında görülür.

Y: Çölyak hastalığı tedavi edilemez.

D: Gluten tamamen diyettten çıkarılırsa ince bağırsak zararı geri döner ve kişilerin hiçbir şikayeti ve komplikasyonu kalmaz.

Y: Arada diyeti bozmak çölyak hastalığına zarar vermez

D: Diyete çok sıkı bağlı kalmak gerekir. Yoksa hastalık tedavi edilemez.

Y: Glutenden kaçınmak tek tedavi yoludur.

D: Bazen çok seyrek de olsa glutenden kaçınmak yeterli olmaz. Bu hastalarda doktorları ilaç tedavisi uygulayabilir.

Gıda alerjileri veya gıdalardaki bazı maddelere karşı intolerans varsa bu konuda sizi en iyi aydınlatacak kişiler doktorunuzdur. Eğer şüpheniz varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

30 Nisan 2009

CANLI DESTEK