Sahurda Protein İçeriği Yüksek Besinler Tokluk Sağlar

3 ana öğün olan beslenme düzeni, Ramazanda 2 ana öğüne düşüyor. Uzun süreli açlık,iftar ve sonrasında yüksek kalorili besinlere eğilimi artırıyor. Beslenme şekillerindeki bu değişim, mide ve bağırsak sorunlarına neden olabiliyor.

Dengeli bir beslenme planı oluşturarak ve iftar sonrası kısa süreli egzersiz yaparak Ramazan’ı sağlıklı bir şekilde geçirebilmek mümkün.

Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları, sağlıklı bir Ramazan için önerilerde bulundu.

Sahurda tuz baharat yerine protein zengin besinler tüketin

Ramazan’da en önemli öğün olan sahur, kesinlikle atlanmamalıdır. Çünkü sahura kalkmamak, hem metabolizmayı zayıflatır hem de gün içinde daha çok acıkmaya neden olur. Sahurda tüketilen besinlere de dikkat edilmelidir. Çok baharatlı ve tuzlu yiyecekler, gün içinde daha çok su ihtiyacına neden olur. Bu nedenle bu besinlerin tüketimi önerilmemektedir. Sahurda süt, yumurta, peynir çeşitleri gibi uzun süreli tokluk sağlayacak protein içeriği yüksek besinler ve bol söğüş tercih edilebilir.Bu besinleri tüketemeyecek kişiler; meyveli yoğurt veya 1 su bardağı yarım yağlı süt ile hazırlanmış 5-6 yemek kaşığı mısır gevreği tercih edebilir.

Kızartma yerine haşlama tercih edilmeli

Ramazan ayında tüketilen besinlerin pişirilme yöntemleri de önem kazanmaktadır. Kızartma usulünün yerine ızgarada, fırında, haşlayarak, buğulayarak pişirilmiş yiyecekleri tercih etmek mide kramplarına, reflüye, mide yanmasına ve hazımsızlığa karşı koruyucudur.

Ana yemeğe hemen başlanmamalı

Uzun süren açlığın ardından iftarda ağır ve enerji değeri çok yüksek olan besinlerin bir anda tüketimi, kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Oruç, hurma ve kuru kayısı gibi meyvelerle açılabilir. Sonrasında ise 1kase çorba ve salata ile devam edip ana yemeğe 15-20 dakika sonra geçebilir. Ana yemekte de bir miktar etli sebze yemeği, ızgara et,  zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt, ayran gibi besinler tercih edilebilir.

İftardan sonra yürüyüş yapın

İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketilmelidir. Yemeğin üzerine yaz meyvesi olarak bilinen kavun, karpuz veya az şekerli ya da şekersiz olarak hazırlanan komposto tüketilebilir. Yemekten 1 saat sonra küçük bir porsiyon sütlü tatlı da tercih edilebilir. İftardan ortalama 1,5-2 saat sonra ise yapılacak hafif tempolu yürüyüş, besinlerin sindirimine yardımcı olacak ve zayıflayan metabolizmayı hızlandıracaktır.

Kabızlığa karşı bol su için kuru meyve atıştırın

Uzun süre açlık, kabızlık sorununun artmasına sebep olabilir. Bağırsakların tembelleşmemesi için iftardan sonra ara ara kurutulmuş meyveler atıştırılabilir. Ayrıca kabızlık sorunu yaşamamak için su tüketimi de son derece önemlidir.Su tüketimi özellikle sıcak havalarda daha da önem kazanmaktadır. Vücudun günlük su ihtiyacı 1,5-2 litreyken, yaz aylarında bu gereksinim 2,5-3 litreye kadar çıkarılmalıdır. Ramazan ayının da yaza denk gelmesi sebebiyle belirtilen sıvı ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekir.

Tansiyon, şeker ve kolesterol hastalarına dikkat

Tansiyon, şeker ve kolesterol hastalarının oruç tutup tutamayacaklarına, doktorlarına danışarak karar verilmelidir. Oruç tutması sakıncalı olan hasta grupları, doktorlarının önerilerine uygun hareket etmelidir. Hamileler ve emziren anneler de iftar sofralarının cazibesine kapılmadan yeterli miktarlarda besin tüketmelidir.

09 Temmuz 2013

CANLI DESTEK