Sıcak Havalar ve Oruç Kalbinizi Yormasın

Oruçla birlikte bir ay boyunca günlük öğün sıklığı azalıyor. Uzun süreli açlık ve sıcak havalardan dolayı meydana gelen sıvı kaybı, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Sıcak yaz aylarında oruç tutmak için hem sağlıklı bireylerin hem de kalp rahatsızlığı olanların bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerekiyor.  Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert, Ramazan ayında kalbi korumanın yollarını anlattı.

İftarda aşırı ve hızlı yemek tehlikeli!

İftar vaktinde aşırı ve hızlı yemek yemek vücuttaki kan akımının bağırsaklara yönlenmesine sebep olur. Bu durumda diğer organlara giden kan miktarı azalır. Kalp damar hastalığı olan kişilerde; tansiyon düşmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, bayılma hissi gibi şikayetler meydana gelebilir. Bundan korunmak için, özellikle sıvı alımına önem vererek acele etmeden oruç açılmalıdır. Ramazan ayında alınan kalori miktarı azalsa da hareketsiz kalınan süre arttığı için kilo alımları yaşanabilmektedir. Bu yüzden kalorisi hafif gıdalar tercih edilmelidir.

İftarda yağlı besinlerden uzak durun

Öncelikle çay, ekmek ve peynirle ya da çorba ile hafif bir kahvaltı yaparak, mümkün olduğunca bol sulu, kızartılmamış, az yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Hamur işlerinden vazgeçilemiyorsa; kızartılmamış, fırında pişirilmiş ve ölçülü yenmesine dikkat edilmelidir. Midenin asit salgısını arttıran baharatlar Ramazan’da tüketilmemelidir. Ramazan ayında dengeli ve düzenli beslenme ve yaşam tarzımızda ufak değişiklikler yaparak sağlıklı bir şekilde oruç tutabilir. İftardan 1 saat sonra düzenli ve orta tempoda yürüyüş yapılarak, kilo alımının önüne geçilebilir.

Sahurda peynir, yumurta ve yoğurt yemek gün boyu tok tutuyor 

Sahurda çok yemek uzun süre tok tutar inancından vazgeçilmelidir. Çünkü yemek hızlı yendiğinde kan şekerini de birden yükseltmektedir ve bu durumda acıkma hissi daha çabuk ve fazla olur. Sahur sofraları kahvaltı gibi hazırlanmalıdır. Su ve mineral ihtiyacını karşılayacak gıdalar yanında; ölçülü miktarda yumurta, süt, yoğurt, peynir veya sebze yemekleri gibi lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunlar, hem kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar, hem de aşırı mide salgısına neden olmadıkları için acıkmayı geciktirir.

Kalp hastasıysanız oruç tutmak için doktorunuza danışın

Koroner kalp hastalığı tedavi edilmemiş kişiler için oruç tutmak risklidir. Özellikle bol yağlı, kalorili ve hızlı yenilen iftar yemeklerinden sonra bu hastaların kalp krizi geçirme riskleri yüksektir. Kalp ve damar hastalıkları nedeniyle açık kalp ameliyatı olmuş ve stent takılmış ilaç tedavisi gören hastalar, doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır. Doktor, bu kararı hastalığın ciddiyet derecesine göre ve hastanın kullandığı ilaçlar doğrultusunda vermelidir.

Risk grubunda olanlar;

  • İleri derecede kalp yetersizliği olanlar
  • Kalp kapak hastalığı olanlar
  • Şeker hastalığıyla birlikte kalp damar hastalığı olanlar
  • İnsülin bağımlı şeker hastaları
  • Düzensiz kan basıncı olanlar 

Bayramda aşırıya kaçmayın

Bir aylık açlıktan çıkan ve az yemeye alışan vücuda, bayramda aşırı yüklenmek kalp damar hastalıklarına ve kan basıncı değişimlerine sebep olabilir. Ziyaretlerde yenilen ikramların kalori ve tuz dengesi ağır geldiğinden kan basıncı yükselmesi, göğüs ağrısı, çarpıntı ve benzeri durumlar yaşanabilir. Bayram ikramlarındaki fazla tuz miktarı tansiyon ve kalp hastalarında rahatsızlıklara neden olabilir. Bayram döneminde ölçülü ve dengeli gıda tüketimiyle vücudun eski ritmine kavuşması sağlanmalıdır. Yakın ziyaretlere yürüyerek gitmek kalp damar sağlığı açısından faydalı olacaktır.

17 Haziran 2016

CANLI DESTEK