Loading

TRANSPLANTİ İ VESHKAVE

TRANSPLANTİ İ VESHKAVE

Na kontaktoni

Veshkat janë dy organe në formë fasule, të vendosura në të dy anët e shtyllës kurrizore poshtë kafazit të kraharorit. Secila ka madhësinë e një grushti. Detyra kryesore e veshkave është filtrimi i mbeturinave, mineraleve dhe lëngjeve në gjak duke prodhuar urinë dhe filtrimi i disa materialeve të dëmshëm dhe të mbeturinave përmes urinës. Kur veshkat tuaja humbin këtë aftësi filtrimi, lëngu i dëmshëm dhe materialet e mbetjeve grumbullohen në trupin tuaj. Kjo mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut dhe insuficiencë renale në fazën përfundimtare. Insuficienca renale në fazën përfundimtare ndodh kur veshkat humbin afërsisht 90 përqind të funksionit të tyre normal. Opsionet e trajtimit në fazën përfundimtare të sëmundjes renale përfshijnë dializën dhe transplantimin e veshkave.

Shkaqet e zakonshëm të sëmundjes renale të fazës fundore përfshijnë:

 • Diabeti
 • Tensioni i larte dhe i pakontrolluar kronik
 • Glomerulonefriti kronik - inflamacion i filtrave të vegjël (glomerule) në veshkat tuaja dhe përfundimisht humbje e përhershme e funksionit
 • Sëmundja policistike e veshkave

Transplantimi i veshkave nga dhuruesi i gjallë është një metodë shumë e rehatshme si për marrësin ashtu edhe për dhuruesin. Sidoqoftë, rezultate shumë të suksesshme merren në transplantimin e veshkave nga një person me vdekje të trurit, domethënë një kufomë.

ÇFARË ËSHTË TRANSPLANTİ İ VESHKAVE?

Transplanti i veshkave është procesi i zëvendësimit të një veshke që zhvillohet me dështimin me një veshkë të marrë nga një i gjallë ose kufomë (cadaver) dhe sigurimi që funksionet e veshkave të personit të vazhdojnë.

Veshkat tona janë organe jetësore. Dështimi kronik i veshkave do të thotë dëmtim i përhershëm i funksioneve të veshkave. Sot, i vetmi trajtim i njohur për dështimin kronik të veshkave është transplantimi i veshkave, i cili është transplantimi i organeve më i zakonshëm. Transplantimi i veshkave mund të kryhet gjithashtu në raste emergjente, të quajtur dështimi akut i veshkave. Transplantimi i veshkave lejon që pacienti të rimarrë shëndetin me një operacion. Dializa nuk duhet të konsiderohet si një alternativë ndaj transplantimit të veshkave, pasi ajo vetëm mund të rikthejë (pjesërisht) disa nga funksionet e veshkave. Për më tepër, për pacientët në dializë, mund të ndodhin fatkeqësi të ndryshme të tilla si dieta të rrepta, kufizim të ujit, kufizim të udhëtimit, izolim nga jeta shoqërore, tërheqje nga puna ose arsimimi, dhe vonimi i rritjes në pacientët pediatrik. Pacientët në dializë duhet të përdorin ilaçe intensivisht, pasi u mungojnë shumica e detyrave të kryera nga veshkat. (presioni i gjakut, ilaçet për krijimin e gjakut, etj.) Për këto arsye, dihet se cilësia e jetës dhe kohëzgjatja e pacientëve me transplant të veshkave janë më të mira se pacientët në dializë. Pacientët mund të vazhdojnë jetën e tyre si individë të shëndetshëm me një transplant të suksesshëm të veshkave dhe ndjekje pas operacionit.

NË CİLËT PACİENTË ZBATOHET TRANSPLANTİMİ İ VESHKAVE?

Transplantimi i veshkave kryhet në rast të fazës fundore të dështimit të veshkave. Insuficienca renale, e cila është një nga sëmundjet më tinëzare të epokës sonë dhe mund të ndodhë pa asnjë simptomë, po përhapet me shpejtësi çdo ditë. Shkaqet më të rëndësishme të dështimit kronik të veshkave; diabeti, presioni i lartë i gjakut dhe pezmatimi i veshkave (nefrit). Sëmundja, e cila përparon pa asnjë simptomë, fillon të shfaqë simptoma kur funksioni filtrues i veshkave, i cili duhet të jetë në 85-100, bie nën 30.  Ënjtje në qepallat kur zgjohen pacientët në mëngjes, edema e lehtë në duar dhe këmbë, dobësia dhe shkumëzimi i tepërt gjatë urinimit janë simptomat më të rëndësishme. Prania e një sasie të konsiderueshme proteine ​​në urinën e personit bën që të ndodhë urina e shkumëzuar. Normalisht, më pak se 150 mg proteina në ditë mund të gjenden në urinë. Shumë proteina në urinë është një gjendje anormale, dhe kjo gjendje njihet si proteinauria ose mikroalbuminuria. Shkumëzimi në urinë tregon se sëmundja e veshkave ka filluar dhe madje sëmundja ka përparuar.

Meqenëse nuk janë marrë masat e nevojshme paraprake, sëmundja që përparon me shpejtësi mund të prishë funksionin e veshkave, e cila mund të funksionojë si duhet për 10-20 vjet, brenda 2-3 vjetësh. Një rënie në shkallën e funksionit të filtrimit nën 15 e bën të vështirë për pacientët me dështim kronik të veshkave të mbajnë jetën pa një trajtim mbështetës. Transplantimi i veshkave zakonisht rekomandohet për pacientët që nuk kanë mundësi të tjera trajtimi përveç dializës ose transplantimit për të rritur cilësinë e jetës së tyre dhe për të arritur përmirësimin e përhershëm në një kohë të shkurtër. Dështimi akut i veshkave është humbja e funksionit të veshkave që ndodh në një kohë shumë të shkurtër dhe ndonjëherë mund të kthehet mbrapsht. Sidoqoftë, planifikimi i transplantimit duhet të bëhet pa humbur kohë në humbjen e pakthyeshme të funksionit.

Sİ APLİKOHET TRANSPLANTİMİ İ VESHKAVE?

Përkundër të gjitha përpjekjeve të bëra në të gjithë botën, transplantet e kufomave nga njerëzit me vdekje të trurit nuk kanë arritur një nivel të mjaftueshëm dhe këto numra janë rritur shumë ngadalë gjatë viteve. Si një zgjidhje për dështimin e organeve, transplantet e veshkave nga dhuruesit e gjallë kanë dalë në pah.

KİRURGJİA E DONATORËVE

Duke marrë parasysh shëndetin dhe komoditetin pas operacionit të dhuruesve të veshkave që jetojnë, metoda e mbyllur e heqjes së veshkave (metoda laparoskopike) është mjaft e zakonshme. Me metodën e mbyllur, operacioni kryhet përmes vrimave të vogla të hapura në barkun e pacientit, në vend që të bëhet një prerje e madhe kirurgjikale në trupin e pacientit. Kirurgjia renale me metodën e mbyllur kryhet përmes 3 vrimave prej 0.5-1 cm në barkun e pacientit dhe në fund të operacionit, veshka hiqet përmes një prerje 5-6 cm të bërë në zonën e ijeve të pacientit. Krahasuar me operacionin e hapur, pacientët përjetojnë shumë më pak probleme dhimbjeje pas operacionit, qëndrojnë më pak në spital dhe kthehen në jetën e tyre normale dhe punojnë më shpejt. Në metodën e hapur të përdorur në të kaluarën, efektet anësore të padëshirueshme të tilla si hernia në vendin e operacionit, mpirje, infeksion i plagës, të cilat shihen tek pacientët pas operacionit, pothuajse nuk shihen kurrë në këtë teknikë. Ky operacion, i cili kryhet vetëm përmes 3 vrimave të hapura në trup dhe një prerje të vogël të bërë për të hequr veshkën, siguron rezultate të suksesshme krahasuar me operacionin e hapur në terma kozmetikë. Donatorët që fillojnë të ecin, të pijnë ujë dhe të hanë në mbrëmjen e operacionit mund të lirohen 2 ditë pas operacionit. Qepjet janë qepje të fshehura dhe estetike dhe këto qepje nuk kanë nevojë të hiqen pas operacionit.

KİRURGJİA E MARRËSİT

Transplantimi i veshkave është një operacion i kryer jashtë peritoneumit, duke arritur anijet inguinale. Në operacionin e transplantimit të veshkave, veshka vendoset në zonën e ijërave të djathtë ose të majtë, jo në vendin e saj origjinal. Venat e veshkës dhuruese lidhen me venat inguinale të marrësit, dhe trakti urinar i veshkës dhuruese lidhet me fshikëzën e marrësit me ndihmën e qepjeve. Veshkat jo funksionuese të pacientit kryesisht nuk hiqen përveç në raste të rralla.

Procesi i rikuperimit pas transplantimit të veshkave është shumë i shpejtë. Meqenëse nuk ka kontakt me zorrët gjatë operacionit, pacienti fillon të hajë shumë shpejt pas operacionit. Pacientët, prodhimi i urinës së të cilëve monitorohet me një kateter urinar në 4 ditët e para, kateterët hiqen në ditën e 4-të postoperative.

Nëse një transplant i veshkës kryhet nga një dhurues i gjallë, pacienti zakonisht lëshohet në ditën e 5-të pasi fillon menjëherë funksioni i veshkave. Sidoqoftë, nëse një transplant i veshkës kryhet nga një kufomë, mund të jetë e nevojshme të qëndroni në spital për një periudhë më të gjatë kohe pasi veshka do të fillojë të bëjë punën e saj brenda disa ditësh ose javësh.

 

TRANSPLANTİM ROBOTİK İ VESHKAVE

Sot, në pikën më të përparuar të transplantimit të veshkave, veshka vendoset në marrës me Kirurgjinë Robotike da Vinci. Kirurgjia robotike e transplantit të veshkave ka përparësi të rëndësishme, veçanërisht në pacientët me mbipeshë. Ju mund të klikoni në linkun për të marrë informacion në lidhje me transplantimin robotik të veshkave.

 

PYETJET E BËRA SHPESH NË LİDHJE ME TRANSPLANTİN E VESHKAVE

Si funksionon procesi i vlerësimit të transplantimit të veshkave?

Procesi i vlerësimit të transplantimit të veshkave fillon me përcaktimin e grupeve të gjakut marrës-dhurues dhe llojet e indeve.

Test i grupit të gjakut

Ekzistojnë katër grupe gjaku: A, B, AB dhe O. Të gjithë përshtaten në njërën nga këto grupe trashëgimore. Duhet të ketë një përputhje të grupit të gjakut midis marrësit dhe dhuruesit. Lista më poshtë tregon grupet e përputhshme të gjakut:

Nëse grupi i gjakut i marrësit është A, grupi i gjakut i dhuruesit duhet të jetë A ose O.

Nëse grupi i gjakut i marrësit është B, grupi i gjakut i dhuruesit duhet të jetë B ose O.

Nëse grupi i gjakut i marrësit është O, grupi i gjakut i dhuruesit duhet të jetë O.

Nëse grupi i gjakut i marrësit është AB, grupi i gjakut i dhuruesit mund të jetë A, B, AB ose O.

Grupi i gjakut AB është më lehtë për tu përputhur. Sepse personi me grup gjaku AB pranon të gjitha grupet e tjera të gjakut.

 

Shkrimi i indeve

Testi i dytë, i cili është një test gjaku për përcaktimin e antigjeneve të leukociteve njerëzore (HLA), quhet shtypja e indeve. Antigjenet janë shënjues që gjenden në shumë qeliza të trupit që e dallojnë secilin individ në mënyrë unike. Këto shënjues janë të trashëguar nga prindërit. Testi i shtypjes së indeve është një test gjaku që tregon përbërjen gjenetike të një personi (gjurmë gishtash). Ashtu si me pajtueshmërinë e grupeve të gjakut, hetohet nëse llojet e indeve të marrësit dhe dhuruesit përputhen.

 

Transplanti kryq

Gjatë gjithë jetës, trupi prodhon substanca të quajtura antitrupa që ndihmojnë në shkatërrimin e substancave të huaja. Kur një veshkë dhuruese është e pranishme, bëhet një test i quajtur kryqëzim për t'u siguruar që marrësi nuk ka antitrupa të paraformuar kundër dhuruesit.

Transplanti kryq bëhet duke përzier gjakun e marrësit me qelizat nga dhuruesi. Nëse ndeshja kryq është pozitive, kjo do të thotë se ka antitrupa kundër dhuruesit. Marrësi nuk duhet ta marrë këtë veshkë nëse nuk jepet trajtim specifik para transplantimit për të ulur nivelet e antitrupave. Nëse kryqëzimi është negativ, kjo do të thotë që marrësi nuk ka antitrupa kundër dhuruesit dhe ata kanë të drejtë të marrin këtë veshkë. Në përgatitje të një transplantimi të dhuruesit të gjallë, kryqëzimet kryhen disa herë dhe një krahasim përfundimtar kryqëzimi kryhet 48 orë para transplantimit të tillë.

 

Testet serologjike

Testimi për viruse të tilla si HIV (virusi i mungesës së imunitetit njerëzor), hepatiti dhe CMV (citomegalovirus) bëhet gjithashtu pas transplantimit për të zgjedhur ilaçet e duhura parandaluese. Këto viruse kontrollohen në çdo dhurues të mundshëm për të ndihmuar në parandalimin e përhapjes së sëmundjes tek marrësi.

 

Kush nuk mund të jetë një dhurues i gjallë për transplantin e veshkave?

 • Personat nën moshën 18 vjeç
 • Ata me hipertension (> 140/90 mmHg) ose ata që përdorin ilaçe të hipertensionit
 • Personat me Diabeti (diabetikët)
 • Personat me mbipeshe morbide
 • Nefrolitiaza bilaterale ose e përsëritur (gurë në veshka)
 • Ata me histori tromboze ose tromboembolizmi
 • Ata me sëmundje kronike të veshkave (CKD)
 • Ata me emboli pulmonare ose me historia e trombozës përsëritëse
 • Ata me sëmundje psikiatrike
 • Ata me sëmundje të rënda mjekësore (sëmundje kronike të mushkërive, sëmundja e kancerit e diagnostikuar kohët e fundit)
 • GFR i ulët (<80 ml / min)
 • Proteinuria (> 300 mg / 24 orë)
 • Infeksioni HIV

 

Cilat janë rreziqet dhe efektet anësore të operacionit të transplantimit të veshkave?

Rreziqet e mundshme pas operacionit të transplantimit të veshkave përfshijnë:

 • Mungesë e funksionit kalimtar të veshkave: Veshka juaj e vendosur me operacion mund të mos fillojë të punojë menjëherë. Ju mund të keni nevojë për dializë derisa të fillojë funksioni i veshkës.
 • Refuzimi i organeve: Trupi juaj mund të refuzojë organin dhurues dhe mund të keni nevojë për disa ilaçe për ta ndihmuar trupin tuaj të pranojë veshkën e re.
 • Dështimi i veshkave: Refuzimi kronik mund të fillojë vite më vonë. Veshka mund të humbasë funksionet e saj pas një kohe, e ngjashme me sëmundjen e parë të veshkave. Si rezultat, mund t'ju duhet përsëri të bëni një transplant të dytë ose dializë.
 • Ndjeshmëria ndaj kancerit: Barnat imunosupresive të përdorura pas një transplantimi mund t’ju ​​lënë më të prekshëm nga kanceri.
 • Diabeti: Medikamentet e marra pas transplantimit të veshkave mund të shkaktojnë diabet.
 • Ngushtimi i arteries që furnizon gjakun me veshkat
 • Koagulimi në venat
 • Infeksioni
 • Gjakderdhje
 • Shtimi i peshës
 • Hipertensioni

Cila është koha e rimëkëmbjes pas një transplantimi të veshkave?

Dy javë pas transplantimit të veshkave, do të filloni të ndiheni shumë më mirë; Sidoqoftë, pas transplantimit, duhet të përdorni rregullisht ilaçe kundër refuzimit.

Cilat janë rreziqet që vijnë nga ilaçet imunosupresive?

Barnat parandaluese dobësojnë sistemin imunitar dhe rrisin rrezikun e infeksioneve me organizma të zakonshëm dhe të ndryshëm. Infeksionet mund të jenë serioze, të dëmtojnë veshkën e transplantuar ose të rrezikojnë jetën. Kanceret janë më të vështirë për t’u trajtuar në pacientët që përdorin ilaçe kundër refuzimit. Rreziku i diabetit gjithashtu rritet. Si rezultat, mund të jetë e nevojshme të trajtohet me injeksione insuline ose pilula.

Çfarë ndryshimesh ju duhet të bëni në stilin e jetës?

Pacientët e transplantuar rekomandohen të mos marrin pjesë në sportet e kontaktit. (Boks, mundje, futboll, basketboll, etj.) Pas transplantit, pacienti duhet të jetë aktiv, pirja e duhanit dhe alkoolit duhet të shmanget dhe të zbatohet një program diete i shëndetshëm.

Cilat janë avantazhet e transplantit të veshkave nga një dhurues i gjallë?

Dhurimi i drejtpërdrejtë ka shumë përparësi. Veshka punon menjëherë. Veshka ka më pak të ngjarë të refuzohet. Shartimet zgjasin më shumë. Veshka e një dhuruesi të gjallë është plotësisht e shëndetshme. Dihet që ato punojnë më mirë dhe më gjatë se veshkat cadaver. Përveç kësaj, ka mijëra pacientë në listën e pritjes që diagnostikohen me dështim të veshkave dhe po presin për transplantim të veshkave. Nuk ka mjaft dhurues të vdekur (kufomë). Shqetësimi i organeve dhe shkalla e vdekshmërisë mund të zvogëlohen me transplantimin e veshkave nga dhuruesi i gjallë.

A mund të jetë dikush donator i gjallë?

Nën kushte mjekësore dhe ligjore, çdokush mund të jetë një dhurues i gjallë.

22 Maj 2024

24 Maj 2021

Specialistët e kësaj lënde

Forma e Kontaktit

Kontaktoni për informacione të hollësishme.

* Kjo fushë është e nevojshme
Llogaritë e mediave sociale
Mbështetimi drejtpërdrejtë Merni një takim lehtësisht