Loading

TRANSPLANTİMİ İ MËLÇİSË

TRANSPLANTİMİ İ MËLÇİSË

Na kontaktoni

Mëlçia kryen shumë funksione kritike, përfshirë metabolizmin e ilaçeve, heqjen e të ashtuquajturave substanca të huaja dhe toksike nga gjaku (për shembull, heqja e amoniakut dhe bilirubinës nga gjaku) dhe sintetizimin e shumë proteinave dhe enzimave të rëndësishme (siç janë faktorët e nevojshëm për mpiksjen e gjakut). Përveç kësaj, mëlçia është organi i vetëm në trup që mund të rigjenerohet pasi të hiqet pjesa më e madhe e tij. Në fakt, më shumë se gjysma e mëlçisë, e cila punon si një fabrikë në trup, mund të merret nga dhuruesi për transplantimin e organeve pa dëmtime të funksionit të mëlçisë ose dëmtime të tjera serioze.

Meqenëse dështimi kronik i mëlçisë është një problem shumë i rëndësishëm shëndetësor që kërcënon jetën, zëvendësimi i mëlçisë është opsioni i vetëm. Një pjesë e mëlçisë e marrë nga një e gjallë ose një kufomë i vendoset personit dhe pacienti mund të rifitojë një jetë të shëndetshme. Sidoqoftë, është shumë e rëndësishme që kjo procedurë të kryhet nga një ekip me përvojë në një spital të pajisur plotësisht.

ÇFARË ËSHTË TRANSPLANTİMİ İ MËLÇİSË?

Do të thotë të zëvendësosh mëlçinë e sëmurë të pacientëve që nuk mund të mbijetojnë për shkak të sëmundjes së mëlçisë me një mëlçi të shëndetshme. Shtë një iniciativë për shpëtimin e jetës. Transplantimi i mëlçisë është i vetmi trajtim për dështimin kronik të mëlçisë. Cirroza përbën grupin më të zakonshëm të sëmundjes së transplantit të mëlçisë në botë. Kjo pasohet nga disa sëmundje të lindura dhe disa tumore të mëlçisë.

Transplantimi i mëlçisë duhet të kryhet nga një ekip me përvojë në një spital të pajisur plotësisht. Transplantimi i mëlçisë nuk është vetëm një procedurë kirurgjikale. Për përgatitjen dhe procesin e ndjekjes pas transplantimit, qendra; Nga salla e operacionit në laborator, nga njësitë e imazheve te kujdesi intensiv, nga dyshemetë e pacientëve në degë të tjera, është shumë e rëndësishme që departamenti të jetë me cilësi të lartë dhe të bashkëpunojë.

NË CILAT SEMUNDJE ZBATOHET TRANSPLANTIMI İ MËLÇİSË?

Dështimi i mëlçisë në të cilin zbatohet transplantimi i mëlçisë ndodh në dy forma, akute dhe kronike.

Dështimi akut i mëlçisë mund të zhvillohet brenda ditëve dhe javëve. Shkaku më i zakonshëm është helmimi nga kërpudhat dhe përdorimi i barnave të caktuara. Dështimi kronik i mëlçisë shpesh shkaktohet nga cirroza, hepatia B dhe C, sëmundjet e kanaleve biliare, disa çrregullime ushqimore, disa sëmundje gjenetike, përdorimi i tepërt i alkoolit, një problem i trashëguar që bën që trupi të thithë dhe të ruajë shumë hekur të quajtur hemokromatozë ose sëmundje metabolike. mund të zhvillohen. Në këtë rast, transplantimi i mëlçisë mund të rivendosë një jetë të shëndetshme tek personi.

 

SI ZBATOHET TRANSPLANTIMI I MËLÇİSË?

Transplantimi i organeve kërkon organe dhe burimi i organeve janë njerëzit. Organi i duhur për transplantim mund të merret nga dhuruesit e gjallë, nga njerëzit që kanë humbur jetën e tyre ose nga të afërmit e pacientit. Nëse të afërmit e njerëzve që humbën jetën (vdekja e trurit) në kushte të kujdesit intensiv marrin vendimin për "dhurimin e organit", shumë pacientëve u shpëtohet jeta me ato organe. Transplantimi i mëlçisë i kryer me organe të dhuruara në këtë mënyrë quhet "transplant i mëlçisë kadaverike". Meqenëse numri i dhurimeve të organeve është i pamjaftueshëm, shumica e pacientëve vdesin ndërsa presin një mëlçi të re. Si zgjidhje, është e mundur të shpëtohet jeta e pacientit duke marrë një pjesë të mëlçisë nga një krijesë tjetër (mund të jetë një i afërm i pacientit). Kjo quhet një transplant i gjallë i mëlçisë. Për këtë qëllim, një i afërm i pacientit nga grupi i tij / saj i gjakut bëhet vullnetar për një operacion të tillë. Personi i cili është një kandidat për donator i nënshtrohet ekzaminimeve dhe vlerësimeve intensive. Nëse nuk ka asnjë pengesë për dhurimin e mëlçisë; Pjesa e mëlçisë (djathtas ose majtas) e përshtatshme për peshën e pacientit merret nga dhuruesi dhe zëvendësohet nga mëlçia e pacientit.

Qëllimi i një transplantimi të mëlçisë është kthimi i personit në një jetë normale, aktive, produktive. Ajo ka për qëllim që të dy pacientët dhe dhuruesit të kthehen në shfaqjet e tyre para-operacionit. Transplantimet e mëlçisë të kryera në qendrën tonë kanë arritur numrat mbi nivelet e suksesit të pranuar globalisht.

 

PYETJET E BËRA MË SHPESH NË LİDHJE ME TRANSPLANTİN E MËLÇİSË

Cilat janë kushtet për të qenë dhurues i mëlçisë?

 • Para së gjithash, dhuruesi duhet të bëjë dhurimin e mëlçisë me vullnetin e tij të lirë pa asnjë presion.
 • Personat nën moshën 18 vjeç nuk mund të jenë dhurues të mëlçisë.
 • Dhuruesi duhet të jetë i afërm i shkallës së 4-të. Në shkallën e farefisnisë pas shkallës së 4-të, kërkohet të merret miratimi i Komitetit Etik nga Drejtoria e Shëndetit Krahinor.
 • Lloji i gjakut i marrësit dhe të dhënat duhet të përputhen.
 • Dhuruesi nuk duhet të ketë histori të sëmundjes sistemike.
 • Dhuruesi duhet të ketë funksion të shëndetshëm të mëlçisë dhe veshkave.
 • Dhuruesi nuk duhet të jetë mbi 60 vjeç.

Për kush nuk bëhët transplantimi mëlçisë?

Ka shumë pacientë me cirozë dhe sëmundje të mëlçisë të dekompensuar, por jo të gjithë pacientët janë kandidatë të përshtatshëm për transplantim të mëlçisë. Një pacient duhet të jetë në gjendje të heqë qafe operacionin dhe ndërlikimet e mundshme postoperative, të jetë në gjendje të marrë ilaçe që parandalojnë infeksionet në mënyrë të besueshme, të marrë pjesë rregullisht në kontrolle, të respektojë testet laboratorike dhe të mos merret kurrë me aktivitete që mund të dëmtojnë mëlçinë. Transplantimi i mëlçisë nuk kryhet nëse personi ka ndonjë nga kushtet e mëposhtme:

 • Njerëzit me abuzim me alkoolin ose substancat
 • Njerëzit me sëmundje të përparuar të mushkërive dhe zemrës
 • Pacientët me HIV
 • Dështimi masiv i mëlçisë: Transplanti i mëlçisë nuk kryhet në një situatë kur edema e trurit është shumë e rëndë.
 • Pacientë të rëndë, të pakontrolluar psikiatrik
 • Kanceri që përhapet jashtë mëlçisë
 • Hipertension i rëndë pulmonar (presioni mesatar i arteries pulmonare më i madh se 50 mmHg)
 • Infeksion sistemik ose i pakontrollueshëm
 • Sëmundje serioze, e pakthyeshme mjekësore që kufizon jetëgjatësinë afatshkurtër.

 

 

A mund të bëhet transplantimi i mëlçisë duke marrë një pjesë të mëlçisë nga një krijesë e gjallë?

Meqenëse numri i dhurimeve të organeve është i pamjaftueshëm, shumica e pacientëve vdesin ndërsa presin një mëlçi të re. Si zgjidhje, është e mundur të shpëtohet jeta e pacientit duke marrë një pjesë të mëlçisë nga një gjallesë tjetër (një i afërm i pacientit). Për këtë qëllim, një i afërm i pacientit nga grupi i tij / saj i gjakut bëhet vullnetar për një operacion të tillë. Personi i cili është një kandidat për donator i nënshtrohet ekzaminimeve dhe vlerësimeve intensive. Ky person ekzaminohet intensivisht në lidhje me atë nëse është një sëmundje infektive dhe nëse mëlçia teknikisht (madhësia, struktura vaskulare) lejon një procedurë të tillë. Nëse është e përshtatshme, pjesa e mëlçisë (djathtas ose majtas) e përshtatshme për peshën e pacientit merret nga vullnetari dhe zëvendësohet nga mëlçia e pacientit.

Cilat janë sëmundjet në të cilat zbatohet transplantimi i mëlçisë tek fëmijët?

Sipas numrave, 10 përqind e transplantimeve të mëlçisë përbëhen nga fëmijë. Duke u renditur e para midis vendeve me numrin më të lartë të transplantimit të mëlçisë pediatrike në botë, Turqia ndan vendin e parë me Mbretërinë e Bashkuar (Anglia). Transplantimi i mëlçisë tek fëmijët është një procedurë delikate kirurgjikale dhe një ndjekje e mirë pas transplantimit është thelbësore. Megjithëse shumë sëmundje prekin mëlçinë, transplantimet nuk kërkohen për të gjitha sëmundjet e mëlçisë. Sëmundjet që dëmtojnë mëlçinë dhe mund të shkaktojnë transplantim tek fëmijët përfshijnë:

Sëmundja kronike e fazës fundore të mëlçisë

 • Atresia biliare
 • Hepatiti autoimun / Hepatiti sklerotizues / Sindroma e mbivendosjes

Sëmundjet gjenetike / metabolike specifike të mëlçisë

 • Shkakton dëmtim / dështim kronik të mëlçisë

Mungesa e alfa-1-antitripsinës

Sindromat kolestatike familjare p.sh. PFIC1 2 ose 3

Sindroma Allagille

Sëmundja e mëlçisë me fibrozë cistike

Tirosinemia

 • Sëmundjet metabolike të mëlçisë; Shkakton dëmtime të organeve të tjera si truri dhe veshka.

Çrregullimet e ciklit ure

Mungesa OTC

MSUD

Hiperoksaluria

Sindroma Crigler-Najjar

Sëmundja e ruajtjes së glikogjenit

Dështimi Akut i Mëlçisë

 • Hepatiti viral
 • Toksiciteti i ilaçeve hepatike (acetomenofina, NSAID, të tjerët)
 • Sëmundjet gjenetike / Metabolike: Sëmundja Wilsons, çrregullimet e oksidimit të acideve yndyrore, disa çrregullime mitokondriale
 • Hepatiti autoimun
 • Hemokromatoza neonatale

Tumoret primare jo-resektabile të mëlçisë

 • Hepatoblastoma
 • Sarkoma embrionale
 • Hemangjioendotelioma
 • Karcinoma hepatoqelizore

A mund të lidhet ndonjë mëlçi me ndonjë person?

Transplantimi i mëlçisë, në formën e tij më të sigurt, kryhet midis dhuruesve dhe marrësve me të njëjtin grup gjaku. Për shembull: Mëlçia e një personi me grupin e gjakut A ka grupin e gjakut A, siç është grupi B me B. Transplantimi i mëlçisë mund të kryhet edhe në mesin e njerëzve, grupet e gjakut të të cilëve nuk përputhen me qëllim që të shpëtojnë jetë në kushte shumë urgjente. Një problem tjetër është madhësia e mëlçisë. Mëlçia është organi më i madh i trupit. Mëlçia e një të rrituri peshon rreth 1500 g. Dy persona duhet të kenë madhësi (peshë / lartësi) të ngjashme në mënyrë që kjo mëlçi të futet në trupin ku do të vendoset.

A është e rrezikshme transplantimi i mëlçisë?

Ky rrezik ndryshon nga ashpërsia e sëmundjes që kërkon transplantim të mëlçisë. Këta pacientë janë përgjithësisht në gjendje shumë të rëndë, me të gjitha llojet e rezervave të shteruara. Nga ana tjetër, transplantimi i mëlçisë është një nga operacionet më të mëdha të njohura. "Pacienti i rëndë + operacioni i madh" është faktori më i rëndësishëm që rrit rreziqet. Përveç kësaj, ndërsa mëlçia po ndryshon, enët më të mëdha të trupit priten dhe qepen, dhe gjakderdhje serioze e padëshiruar mund të ndodhë në këto enë. Ndonjëherë mëlçia e sapo futur mund të mos funksionojë mirë në trupin me të cilin është implantuar. Infeksionet mund të shkaktojnë probleme serioze në këta pacientë me imunitet.

Ky rrezik ndryshon nga ashpërs A duhet që marrësit e transplantit të mëlçisë të përdorin ilaçe për tërë jetën?

Ashtu si me të gjithë pacientët e që kanë kaluar transplant të organeve, pacientët pas operacionit të transplantit së mëlçisë përdorin ilaçe për të shtypur sistemin imunitar për tërë jetën. Ky është kushti themelor për sukses. Nëse ilaçi nuk përdoret ose nëse ka një përdorim të parregullt arbitrar, sistemi imunitar fillon menjëherë një luftë kundër këtij organi të huaj dhe përfundon me humbjen e këtij organi dhe ndoshta jetën.

Cili është suksesi i një transplantimi të mëlçisë?

Përafërsisht 85-90% e pacientëve që i nënshtrohen operacionit largohen nga spitali në një mënyrë të shëndetshme.

A mundet që njerëzit që kanë bërë transplantim të mëlçisë të kthehen në jetën normale?

Qëllimi kryesor i transplantimit të mëlçisë është kthimi i personit në një jetë normale, aktive, produktive. Njerëzit mund të kthehen në punët dhe shkollat ​​e tyre. Shtatzënia dhe lindja e fëmijës janë të mundshme pas transplantimit të mëlçisë. Aktivitetet sportive mund të kryhen në një periudhë të shkurtër prej gjashtë muajsh deri në një vit, me kusht që ato të mos jenë shumë të rënda.

29 Nëntor 2023

24 Maj 2021

Specialistët e kësaj lënde

Forma e Kontaktit

Kontaktoni për informacione të hollësishme.

* Kjo fushë është e nevojshme
Llogaritë e mediave sociale
Mbështetimi drejtpërdrejtë Merni një takim lehtësisht