Ramazan’da Doğru Beslenme İle Hem Midenizi Hem Formunuzu Koruyun

Ramazan ayında, oruç nedeniyle beslenme alışkanlıkları da bütünüyle değişiyor. Saatlerce aç kalındıktan sonra, zengin iftar sofralarıyla yemeğe başlamak, mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara neden olabiliyor. Dengeli beslenme kurallarına dikkat edilmediğinde ise kilo alımı kaçınılmaz hale geliyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Aç kalmanız kilo almayacağınız anlamına gelmez

Ramazan’da metabolizma hızının yavaşladığını belirten Dyt. Ertuğ, “Gün boyu aç kalmak ve oruç tutarken daha az hareket etmeye meyilli olmak metabolizma hızını da etkilemektedir. Tek öğünde aşırı besin tüketimi kilo problemlerine neden olmaktadır. Öte yandan bu ay süresince tatlı tüketimi de artmaktadır. Evinizde düzenli bir şekilde yemek yiyebiliyor olsanız da, iftar davetlerinde aşırıya kaçmak, Ramazan sonunda fazladan birkaç kilo olarak size dönecektir” dedi.

Hazımsızlık ve gaz şikayetlerine karşı önleminizi alın

Dyt. Ertuğ, Ramazan’da ortaya çıkabilecek mide ve bağırsak sorunlarına karşı da önlem almak gerektiğini şu sözlerle ifade etti. “Oruç tutarken, doğru ve dengeli beslenilmediğinde hazımsızlık ve gaz şikayetleri ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, iftar vakti aşırı yemek yememek, öğünleri 2-3’e bölerek tüketmek,  çok sıcak ve soğuk besin tüketiminden kaçınmak, besinleri yavaş yemeğe ve iyi çiğnemeye dikkat etmek, yemek sırasında asitli içecek tüketiminden uzak durmak sağlığın korunması için ilk akla gelen önerilerdir. Ayrıca yemekler yavaş yenilmeli ve iyi çiğnenmelidir. Yemek seçimlerini daha az yağlı olanlardan yana yapmak, kızartmayla yapılmış yemeklerden uzak durmak; yemek tercihini ızgara, fırın veya haşlama yöntemleriyle hazırlanmış besinlerden yana kullanmak, iftariyelik besinleri ise tadımlık ve az miktarlarda tüketmek, sindirim sitemini koruyacak, metabolizma üzerinde aşırı yüklenmeye engel olacaktır.”

Egzersizi ihmal etmeyin

Besin çeşitliliğinin önemini vurgulayan Dyt. Ertuğ, “Özellikle sebze ve meyve grubundan olan besinlerin tüketilmesi önemlidir. Sebze ve meyveler kabuklarıyla tüketilebiliyorsa daha sağlıklı olacaktır; çünkü içerdikleri vitamin ve minareler kabuklarındadır ve bu şekilde tüketildiğinde günlük posa alımını da artırmaktadır. Öte yandan, egzersiz de ihmal edilmemelidir. İftardan 45 dakika sonra, 30 dakika – 1 saat arasında düşük tempolu fiziksel aktivitelerin, hem sindirim sistemi hem de kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğu unutulmamalıdır. Ancak tüm bu önlemlere rağmen, mide ve bağırsak şikayetleri devam ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır”

16 Ağustos 2011

CANLI DESTEK