Geleneksel Çin tıbbında kullanılan ve sağlık açısından birçok fayda sunan hünnap, Çin hurması veya kırmızı hurma olarak da bilinen bir bitkidir. Uykusuzluk sorunundan öksürüğe, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kabızlığa kadar birçok hastalığın ve problemin tedavisinde kullanılan hünnap meyvesi, lif, potasyum ve C vitamini içeriğiyle öne çıkar. Güçlü besin değeri sayesinde kişinin tok kalmasını sağlayan hünnap aynı zamanda kilo verilmesine de yardımcı olur. Güney Asya’ya özgü bir bitki olan hünnap, Türkiye’de ise Batı ve Güney Anadolu’da yetiştirilir, 6 cins ve bu cinslere bağlı 25 türü bulunur.
Hünnap Nedir?
Hünnap, ziziphus jujuba ağacında büyüyen, Çin hurması veya kırmızı hurma olarak da adlandırılan, uykusuzluktan öksürük ve kabızlığa kadar birçok hastalığa iyi gelen Güney Asya’ya özgü bir bitkidir. Kurutularak tatlılarda kullanılabilmesinin yanı sıra sağlıklı bir atıştırmalık şeklinde taze ve tek başına da tüketilebilen hünnap meyvesi, düşük kalorisinin yanı sıra antioksidan ve yüksek C vitamini özelliğiyle ön plana çıkar.
Daha çok alternatif Çin tıbbında kullanılan hünnap, günümüzde de popüler olarak dünya çapında tüketilen bir meyve haline gelmiştir. Hünnap uykusuzluğa iyi gelir, balgam söktürücü olup öksürüğü durdurabilir, kabızlığı giderir, bağışıklığı güçlendirir, kan basıncını düzenler ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
Hünnap Besin Değeri Nedir?
Hünnap meyvesi özellikle yüksek potasyum ve C vitamini içeriğiyle dikkat çeker. Bunun yanı sıra hünnap düşük kalorili bir meyve olmasıyla da faydalıdır.
Hünnap meyvesinin 100 gr’lık besin değeri şöyledir:
- Kalori: 79
- Yağ: 0,2gr
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 3 mg
- Potasyum: 250 mg
- Karbonhidrat: 20 gr
- Protein: 1,2 gr
- A Vitamini: 40 IU
- C Vitamini: 69 mg
- Kalsiyum: 21 mg
- Magnezyum: 10 mg
- Demir: 0,5 mg
Hünnap Faydaları Nelerdir?
Hünnap antioksidanlar ve bağışıklık güçlendirici etkisi olan C vitamini açısından zengindir. Kas kontrolü ve elektrolit dengesinde rolü büyük olan potasyum kaynağıdır. Vücuda enerji sağlayan doğal karbonhidrat içermektedir. Düşük kalorilidir ve lif oranı yüksektir. Serbest radikallerin neden olabileceği zararlar, tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve bazı kanser türleri de dahil olmak üzere kronik hastalıkları önlemeye yardım edebilir.
Hünnap meyvesi uyku kalitesini ve beyin fonksiyonlarını iyileştirir. Kaygıyı azaltır. Beyin ve sinir sistemi sağlığını korur. Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olarak kabızlığı önler. Bağışıklığı güçlendirir, tok tutmayı sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
Hünnap meyvesinin faydaları şunlardır:
- Hünnap bağışıklığı güçlendirir
- Kan basıncını düzenler, kalp sağlığını destekler
- Kolesterolü düşürür
- Hünnap kabızlığı önler
- Tok tutarak kilo vermeyi kolaylaştırır
- Lif içeriğiyle kolon kanseri riskini azaltır
- Uyku kalitesi ve süresini artırır
- Hünnap aynı zamanda cilt tahrişlerini giderir
- Uyku kalitesi ve süresini artırır
- Mukus oluşumunu azaltarak solunum yollarını temizler
- Kemik gücünü artırır
- Dolaşım sistemini düzenler
- Stres ve kaygıyı azaltır, zihin sakinliği sağlar
- Kanın temizlenmesini sağlar
Kan basıncını düzenlemeye yardım eder
Hünnap potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum damar genişlemesine yardımcı olduğu için kan basıncını en iyi şekilde korumaya yardımcı olur.
Sindirimi düzenleyerek kabızlık gibi sorunları ortadan kaldırabilir
Hünnap, içindeki lif içeriğiyle birlikte saponinler ve triterpenoidler sayesinde besinlerin alımını optimize ederek ve gıdanın bağırsaklarda sağlıklı hareketini tetikleyerek sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar. Bu durum kabızlığın, krampların, şişkinliğin ve aşırı gazın yanı sıra ciddi gastrointestinal rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Kolesterolü düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır
Hünnapta yer alan saponinler kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Kolesterolün düşmesi de kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.
Serbest radikallerle savaşmaya, inflamasyonu azaltmaya yardım edebilir
İçeriğindeki polisakkaritler ve triterpenik asitler gibi zengin bir bileşikleri ile antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda antiinflamatuar ve antibakteriyel özellikler gösteren bileşenler içeren hünnap bu anlamda serbest radikallerle savaşmaya, inflamasyonu azaltmaya yardım edebilir.
Bağışıklığı güçlendirir ve kanser hücreleriyle savaşır
Güçlü A ve C vitaminleri barındıran hünnap, bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi enfeksiyonlara karşı daha da güçlü bir konuma getirir ve kanser hücreleriyle savaşmaya çalışır.
Üst solunum yolu enfeksiyonu ve öksürük sorununa iyi gelebilir
Hünnap meyvesi, balgam ve mukus oluşumunu azalttığı tespit edilen bromelain adı verilen özel bir enzim içerir. Bromelain içeriği ile öksürüğe ve üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
Uyku kalitesini artırır
Hünnap, içeriğindeki organik bileşikler ve antioksidanlar sayesinde vücudu rahatlarak uyku kalitesini artırarak daha bir uyku uyunmasını sağlar.
Kemik yapısını güçlendirir
Demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor içerikleri sayesinde hünnap meyvesi kemik gücünü artırarak kemiklerin daha esnek ve güçlü kalmasına yardımcı olur.
Dolaşım sistemini düzenler
Hünnap meyvesi tüketerek vücuda demir ve fosfor takviyesi yaparak akışını arttırabilir, böylece dolaşım sistemine ve organlara daha etkili bir şekilde oksijen verebilirsiniz.
Stres ve kaygıyı azaltır
İçerdiği anksiyolitik özellikleri sayesinde hünnap meyvesi, kişideki stres ve kaygı durumunu azaltarak daha zihinsel olarak rahatlanmasını sağlar.
Kilo verilmesine yardımcı olur
Düşük kalorili, yüksek protein ve lif değeri olan hünnap, günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılayarak gün içinde tok kalınmasını sağlayarak öğün aralarında atıştırma yapılmasını engeller. Bu durum da kişinin sağlıklı bir şekilde kilo vermesine destek olur.
Cilt tahrişlerini giderir
Özellikle hünnap suyu ve özü; sedef hastalığı, egzama ve sivilce dahil olmak üzere birtakım cilt tahrişlerini ve iltihaplarını tedavi etmek için topikal olarak kullanılarak fayda sağlar.
Kanın temizlenmesini sağlar
Hünnap meyvesinin içeriğinde yer alan saponinler ve alkaloidler, kanın temizlenmesi ve zararlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardım eder.
Hünnap Neye İyi Gelir?
Hünnap meyvesi, bağışıklığı güçlendirir, kanser hücrelerinin büyümesini önleyebilir. Yapılan bir araştırmada antioksidan özelliklere sahip hünnap meyvesindeki polisakkaritlerin serbest radikalleri önleyebileceği ve zararlı hücreleri nötralize ederek iltihabı azaltabileceği ortaya çıkmıştır.
Hünnabın Yan Etkileri ve Zararları Var mı?
Her şeyin fazlasının zarar olduğu gerçeğini düşündüğümüzde hünnap meyvesini fazla tüketmek de vücutta bazı yan etkiler ve reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Çok fazla hünnap tüketmek düşük tansiyona neden olabileceği gibi mide bulantısı ve şişkinlik, kan şekerinde değişimler, ciltte kaşıntı veya alerjik reaksiyon gibi durumlar ortaya çıkarabilir.
Hünnap Nasıl Tüketilir?
Hünnap bitkisi kuru, çiğ veya meyve olarak tüketilebileceği gibi kuru hünnaptan çay yapılıp içilmesi de mümkündür. Ayrıca hünnap sirkesi suyu, hünnap meyvesi suyu da hünnabın kullanım formları arasında yer alır.
Hünnap Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hünnap nerede yetişir?
Başta Çin olmak üzere Güney Asya’ya özgü bir bitki olan hünnap, Türkiye’de daha çok Batı ve Güney Anadolu’da yetiştirilir.
Hamileyken hünnap yenir mi?
Hünnap meyvesini hamile olanlar ya da emzirme dönemindeki anneler tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekmektedir. Aksi takdirde hünnap, kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Taze hünnap faydaları nelerdir?
Taze hünnapta yüksek oranda antioksidan mevcuttur. Bu özelliği ile taze hünnap bağışıklığı güçlendirir, kan basıncını düzenler, kalp hastalıkları riskini düşürür, sindirim sağlığını düzenleyerek kabızlığa iyi gelir, kilo vermeyi kolaylaştırır, uyku kalitesini artırır ve stres seviyesini azaltır.
Hünnap meyvesi kilo aldırır mı?
Hünnap meyvesi düşük kalorili olması ve lif içeriği sayesinde tüketildiğinde tokluk hissi vererek kilo kaybını destekleyip kilo aldırmaz. Çünkü kilo alımında önemli rol oynayan glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Hünnap meyvesi günde kaç tane yenmeli?
Fazlasının vücutta reaksiyon vermemesi adına meyvenin büyüklüğüne göre günde en az 1 en fazla 3 adet hünnap meyvesi yenmesi önerilir.
Hünnap yüksek tansiyona iyi gelir mi?
Aynı zamanda kemik gücünü artırmada önemli rol oynayan kalsiyum, fosfor ve demir yüklü olan hünnap osteoporoz ve diğer kemik hastalıklarına karşı korur. Hünnap bunların yanında kan basıncını düzenler ve kaygıyı yatıştırmada etkilidir.
Hünnap aç karnına yenir mi?
Hünnapın faydalarını görmek için aç karnına tüketilmesi tavsiye edilir.
Hünnap yemenin faydaları nelerdir?
Vitamin, mineral ve antioksidan kaynağı olan hünnap meyvesinin kalorisi düşüktür, antioksidan açısından zengindir ve lif kaynağıdır. Uyku kalitesini artırır, sindirim sistemini destekler, potansiyel bağışıklık sistemini güçlendirir. Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltır.
Güncelleme Tarihi : 4 Eylül 2024
Yayınlanma Tarihi: 15 Ağustos 2024