Çağla, kayısı ve badem çekirdeğinin olmamış hali olarak tanımlanabilir. İlkbaharın başından Haziran’a kadar bulunabilen çağla, içerisinde birçok besin değeri barındırır. Ekşi ve asidik bir tada sahiptir. Antioksidanlarla yüklü olan çağlanın sağlık açısından birçok faydası bulunur. Aynı zamanda L-Carniti ve riboflavin içerdiğinden beyin için oldukça önemli bir besin konumunda yer alır. İçerisinde bulunan E ve C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkili olur.
Çağla Nedir?
Kayısı, erik ve badem gibi sert meyveler veren ağaçlardan elde edilen çağla, bahar aylarında tüketilmektedir. Çağla, yenebilecek durumda olan ham meyvelerin sertleşmeden önceki halleri olarak bilinir. Mayhoş bir tada sahip olan çağla, çiğ olarak tüketilebildiği gibi tencere yemeklerinde ya da salatalarda da tercih edilir. Bunların yanında çağla meyvesi B, C ve E vitaminleri, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum açısından zengin bir besindir.
Çağlanın Besin Değeri
Çağla meyvesinin vücut için birçok faydası bulunur. Bir avuç çağlanın (28 gr) içerisinde yer alan besin değeri şu şekilde açıklanabilir:
- Kalori: 164
- Karbonhidrat: 6,1 g
- Yağ: 14,2 g
- Diyet lifi: 3,5 g
- Protein: 6 g
- Kalsiyum: 76,3 mg
- Demir: 1 mg
- Magnezyum: 76,5 mg
- Fosfor: 136 mg
- E vitamini: 7,27 mg
Çağlanın Faydaları Nelerdir?
Sene içerisinde en erken yenebilen meyvelerden olan çağla, yılda sadece 20 günlük bir zaman dilimi içerisinde tüketilebilmektedir. Çağla meyvesinin kalp sağlığından vücuttaki iltihabın önlenmesine kadar sağlık açısından birçok faydası bulunur. Çağlanın faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- İçerisinde bulunan E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan görevi görür. Bunun yanında cilt sağlığından etkili olup yaşlanmayı da geciktirir.
- Kalp ve damar sağlığının korunmasında faydalı olan çağla, kalp krizi riskini de azaltabilir.
- Bağırsaklarda probiyotik bir etki yaratarak iyi bakterilerin oluşumunu destekler ve böylelikle sindirim sisteminin doğru çalışmasında etkin rol oynar.
- Özellikle emzirme döneminde olan annelerin sütünün artırılmasında etkili olarak bebek gelişiminde destek sağlar.
- Çağla içerisinde yer alan yüksek magnezyum sayesinde toplardamar ve atardamarlar gelişerek, metabolizmanın hızlanması sağlanır.
- Sinirleri yatıştırarak zihinsel yorgunluğu giderilmesinde etkilidir.
- İçerisindeki potasyum sayesinde çağla meyvesi tansiyonu da dengeler.
- C reaktif protein vücutta iltihaplara neden olabilmektedir. Çağla bu durumun engellenmesinde kullanılabilir.
Çağlada Kaç Kalori Bulunur? Kilo Aldırır mı?
Çağla, yüksek kalorili besinler arasında yer alabilir. İçerisinde birçok besin değeri barındıran 1 adet çağla meyvesi ortalama 2 gram olarak belirtilir. Bu da 11 kaloriye denk gelmektedir. Çağla meyvesinin, diyet yapan kişilerin besin listesini eklenmesi önerilmemektedir. Bunun yanında 100 gr çağla, ortalama olarak 600 kalori şeklinde açıklanabilir. Özellikle kilo vermek isteyenlerin tadımlık şekilde bu besini tüketmeleri daha faydalı olmaktadır. Kalorisi bakımından kilo aldırma olasılığı vardır.
Çağlanın Yan Etkileri Var mı?
Her besinde olduğu gibi çağla da tüketildiğinde vücut üzerinde yan etkilerde bulunabilir. Bu yüzden bu besini tüketmeden önce mutlaka uzman doktordan görüş almanız gerekmektedir. Çağla meyvesi alerjik reaksiyona neden olabilir. Özellikle fındık alerjisi olan kişilerin çağlaya karşı alerji olma olasılığı yüksektir.
Çağla tükettikten sonra vücutta şişme, kurdeşen kızarıklıkları ve nefes almada zorluğu gibi durumlarla karşılaşırsanız hızlı bir şekilde tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Bu durum olarak tanımlanır ve yaşamı tehdit edebilmektedir.
Bunun yanında yaşlılar, küçük çocuklar ve yutma güçlüğü çeken kişiler boğulma riskine karşı bu tarz besinlerin tüketiminden kaçınmalıdır.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 5 Nisan 2024
Yayınlanma Tarihi: 10 Şubat 2023