Yükleniyor

Havuç Tarator Tarifi, Tarator Nasıl Yapılır?

Havuç Tarator Tarifi, Tarator Nasıl Yapılır?

Her yemeğin yanına yakışan ve çok sevilen mezelerden biri olan havuç tarator, besleyici özelliği sayesinde her öğün tüketilebilir. Yoğurdun içerdiği protein ve kalsiyum, havucun içerindeki vitaminlerle birleşince ortaya hem sağlıklı hem de lezzetli bir meze çıkar. Özellikle et yemekleri ile servis edilen meze, aperatif bir soğuk yemek olarak da tüketilebilir.

İçindekiler

Osmanlı saray mutfağında sıkça hazırlanan havuç tarator, günümüze kadar gelmiş ve sofralarımızı renklendirmiştir. Canınız atıştıracak sağlıklı bir şeyler çektiğinde veya yemek yapmakla uğraşmak istemediğinizde, kolayca hazırlayabileceğiniz havuç tarator, yaklaşık 10-12 dakikada hazır hale gelir. Havuç taratoru vaktinizi almadan pratik bir şekilde hazırlayabilir ve her mevsim tüketebilirsiniz.

Havuç Tarator Malzemeleri Nelerdir?

Tarator yapımı için ihtiyaç duyacağınız malzemeler:

  • 2 büyük boy havuç
  • 1 su bardağı kadar yoğurt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 adet ceviz içi
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Havuç Tarator Tarifi - Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak iki büyük boy havucu güzelce soyup, rendeleyin
  2. Uygun bir tavaya 4 yemek kaşığı zeytinyağını koyun, ardından havuçları zeytinyağında 4-5 dakika süre ile kavurun. Havuçlar yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın,
  3. Havuçların soğumasını beklerken, geniş bir kaba 1 su bardağı kadar süzme yoğurt, istediğiniz miktarda tuz ve 2 diş rendelenmiş sarımsak koyarak karıştırın,
  4. Daha sonra bu karışımın üzerine soğuyan havuçları ekleyip harmanlayın. İsteğe bağlı olarak küçük küçük doğranmış ceviz içi ekleyebilir, havuç taratorun lezzetini arttırabilirsiniz.
  5. Son olarak harmanladığınız karışımı servis tabağına alıp, üzerine zeytinyağı ve taze maydanoz gezdirerek servis edin.

Taratoru hazırladıktan sonra, kısa süre içinde tüketmeye özen göstermelisiniz. Havuç tarator bekledikçe sulanıp, tadını kaybedeceği için hazırlandıktan sonra kısa süre içerisinde tüketmeyi unutmayın.

Havuç Tarator Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Bazı kritik detaylara dikkat ederek tarator mezesini daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Kıvamın bozulmaması için havucun mutlaka soğumasını beklemeniz gerekir. Eğer sıcak havuçları yoğurt karışımı ile buluşturursanız yoğurt kesilir ve meze sulanır.

Dikkat etmeniz gereken noktalardan bir diğeri, havuçları yeterli miktarda pişirmektir. Eğer gerektiğinden az pişirirseniz havuçlar diri ve sert kalırken, fazla pişirirseniz de bu kez havuç fazla yumuşar. Bu nedenle, 4-5 dakikadan daha fazla pişirmemeniz gerekir.

Ayrıca, kullandığınız yoğurdun az sulu olmasına dikkat etmelisiniz. Çok sulu veya yumuşak kıvamlı yoğurtlar mezenin görüntüsünü bozabileceği için tarifte süzme yoğurt kullanılmasını önerdik.

Havuç Tarator Çeşitleri Nelerdir?

Yapım sırasında içine ilave edilen çeşitli yiyecekler nedeniyle bazı çeşitleri bulunur. Bu çeşitler şu şekilde sıralanabilir:

  • Havuçlu Erişteli,
  • Havuçlu Kabaklı,
  • Tahinli,
  • Mayonezli,
  • Havuçlu Mor Lahanalı,
  • Havuçlu Pancarlı,
  • Salatalıklı.

Taratoru daha besleyici ve daha vitaminli bir hale getirmek için içerisine sevdiğiniz sebzeleri ekleyebilirsiniz.

Örneğin közlenmiş biber, taratora yakışan lezzetler arasında sayılabilir. Biberi közledikten sonra taratorun üzerine ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz. Yine dilerseniz içerisine maydanoz, nane, dereotu gibi sevdiğiniz yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.

Başka bir alternatif olarak taratora pancar ekleyerek mineral değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz.

Yaz mevsiminin sevilen sebzelerinden salatalığı, havuç taratorunuza katarak daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Eğer acı seviyorsanız, zeytinyağı ve toz biberi biraz kavurabilir, servis etmeden önce taratorun üzerinde gezdirebilirsiniz. Böylelikle hem acı hem de lezzetli bir meze hazırlayabilirsiniz. Ceviz içi, taratora çok yakışan ve lezzetini arttıran besinlerden biridir. Ayrıca içerdiği Omega-3 ve E vitamini sayesinde, taratoru daha sağlıklı bir hale getirir.

Havuç Tarator Kaç Kalori?

Taratorun 100 gramı yaklaşık 150 kaloridir. 1 dolu yemek kaşığı tarator 20 gram kadar olduğundan bir kaşıktan alınacak kalori miktarı da 30 kalori olur.

Hazırladığınız havuç taratorun kalori miktarını azaltmak için yağı daha az kullanıp havuç miktarını fazla kullanmayı seçebilirsiniz. Daha da düşürmek isterseniz, yoğurt miktarını da yarıya indirmeniz yeterli olacaktır. Bu sayede hem daha az kalorili hem de daha besleyici bir meze elde etmiş olursunuz.

Havuç taratora kabak ekleyerek vitamin değerini arttırmanız da mümkün! Kabak, lifli bir sebze olduğu için kısa sürede doymanızı sağlar, hem de çok düşük kalori içerir.

Havuç Tarator Diyette Yenir mi?

Havuç tarator hem doyurucu hem de bol vitaminli bir meze olduğu için diyette güvenle yenebilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, protein, A vitamini, E vitamini, K vitamini ihtiyaçlarını karşılar. Bunun dışında havuç tarator, içerisindeki malzemeler sayesinde sizi uzun süre tok tutar ve acıkma hissinizi baskılar. Bu sayede tarator, diyette tüketebileceğiniz en ideal besinler arasında yer alır.

Ancak yine de taratoru tüketirken yediğiniz miktara dikkat etmeniz gerekir. Yedikleriniz ne kadar sağlıklı olursa olsun, belli miktarda kalori içerir ve gereğinden fazla tüketilen her besin kilo aldırır. Dengeli tüketildiği sürece diyetinize güvenle ekleyebileceğiniz tarator, günlük besin gereksinimlerinizin bir kısmını karşılar. Hem lezzetli hem sağlıklı hem de düşük kalorili bu mezeyi keyifle yiyebilirsiniz.

Havuç Tarator Hangi Yemeklerle Servis Edilir?

Neredeyse her yemeğin yanında yenebilen havuç tarator, özellikle et ve tavuk yemekleri ile uyumlu bir mezedir.. Mangal veya barbekü lezzetleri ile enfes bir uyum içinde olmasının yanı sıra, kuru baklagiller yemekleriyle de çok iyi gider. Ayrıca havuç tarator, hafif sulu bir meze olduğu için kuru yemeklerin rahat tüketilmesini sağlar. Bu nedenle pirinç pilavı, dolma, sarma, kısır gibi yemeklerle servis edilebilir. Yalnızca ekmekle bile keyifle yenilen meze, her zaman tüketilebilir. Yapması son derece pratik, hızlı hazırlanan bu meze, birçok yemeğin tamamlayıcısıdır. 

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yayınlanma Tarihi: 17 Mart 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al