Karnabahar, lif ve B vitaminleri bakımından doğal olarak oldukça yüksek olan, turpgillerden bir sebzedir. Karnabahar, çok yönlü ve düşük karbonhidratlı tariflerde mutfak ortamına uyum sağlama konusunda büyük bir yeteneğe sahiptir. Karnabaharın serin havalarda olgunlaşması ve saklama kolaylığı , onu güveçten çorbaya kadar her şey için sonbahar ve kış elyafı yapar. Çok pratik ve kolaylıkla hazırlayabileceğiniz karnabahar kısırı tarifi hem sağlığınıza yarar sağlayacak hem de size lezzetli bir öğün sunacak.
Karnabahar Besin Değeri
Karnabahar vitamin, mineral ve lif içeriği bakımından oldukça yüksek bir besindir. Kalori içeriğinin düşük olması sebebiyle bu sebzeyi sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanarak, kilo kontrolünüzü sağlayarak tüketebilirsiniz. İçeriğindeki besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:
- Karbonhidrat
- Protein
- Yağ
- Lif
- Kolesterol
- Sodyum
- Potasyum
- Kalsiyum
- Vitamin A
- Vitamin C
- Demir
Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
- İçerdiği bileşenler, vücut hücrelerini oksidatif strese ve serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruyan yardımcı enzimleri uyarmaya yardımcı olur.
- Düzenli karnabahar tüketimi kan dolaşımına yardımcı olabilir ve glukorafanin varlığına atfedilebilecek kan damarlarının düzgün çalışmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
- Karnabahar, antikanser etkileri olan ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere diğer birçok hastalık riskini azaltabilen karotenoid ve flavonoid antioksidanlar içerir
- Karnabaharda bulunan indol-3-karbinolün, rahim kanseri hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olan kemopreventif ve anti-östrojen etkilerine sahiptir.
- Karnabahardaki diyet izotiyosiyanatları, mide ülseri ve diğer mide hastalıklarını içerebilecek çeşitli karın rahatsızlıkları riskini azaltabilir.
- Karnabaharda bulunan C vitamini, kandaki demiri daha iyi emmeye yardımcı olur. Bu, vücuttaki hemoglobin üretimini artırmaya yardımcı olabilir.
- İyi bir lif kaynağı olarak karnabahar sindirimi yavaşlatır ve tokluk hissini arttırır. Bu durum da kilo kontrolünde önemli bir faktördür. Gün boyunca alınan kalori miktarını otomatik olarak azaltabilir.
Karnabahar Kısırı Tarifi
- 4 kişilik
- Hazırlanma süresi:10 dk
Kısırı karnabahar ile denediniz mi? Hafifleten lezzetlerin bu haftaki konuğu son derece besleyici ve sağlıklı bir tarif.
Karnabahar Kısırı için Malzemeler
- 1 adet küçük boy karnabahar
- 1 adet soğan
- 1 adet salatalık
- 2 adet domates
- 1 dal yeşil soğan
- Bir avuç maydanoz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- Tuz, karabiber, pul biber ve dilediğiniz baharatlar
Karnabahar Kısırı Nasıl Yapılır?
Karnabaharı temizleyip robotta bulgur gibi olana kadar çekin. Bir tavaya zeytinyağını alın ve soğanları iki dakika çevirin, sonra salça ile kavurun. Üzerine karnabaharı ekleyin, baharatları ilave ederek karıştırın ve sonra soğumaya bırakın. Diğer tarafta doğradığınız salatalık, domates, yeşil soğan ve maydanozu soğuyan karışıma ilave edin. Son olarak nar ekşisi ve isteğe bağlı olarak zeytinyağı ile karıştırın.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 5 Nisan 2024
Yayınlanma Tarihi: 16 Kasım 2022