Yükleniyor

Çikolatalı Muzlu Atıştırmalık Tarifi

Çikolatalı Muzlu Atıştırmalık Tarifi

Daha iyi bir ruh hali için sağlıklı atıştırma, çok uzun süre yemek yemeden aşırı yeme eğiliminde olan kişilerde açlığın önlenmesi gibi bazı durumlarda iyi olabilir. Fiziksel sağlık zihinsel sağlığı artırır ve odaklanmanızı geliştirir. Eşsiz, zengin ve şekerli tadı nedeniyle en çok tercih edilen atıştırmalık çikolatadır. Çikolatadaki ana bileşen olan kakaonun faydaları da bir o kadar fazladır.

İçindekiler

Bitter çikolata ve sütlü çikolata arasındaki fark nedir?

Sütlü çikolata ile bitter çikolata arasındaki temel fark, içerdikleri kakaonun yüzdesidir. Bitter olarak sınıflandırılabilmesi için çikolatanın en az% 35 kakao içermesi gerekir. Sütlü çikolata ise yaklaşık% 10 kakao içerir. Bunlar genel standartlardır, ancak çeşitli üreticiler farklı tatlar ve ağız hisleri elde etmek için kullandıkları yüzdeleri değiştirebilir. Bazıları sütteki kakaonun yüzdesini artırırken, diğerleri bitterdeki kakaonun yüzdesini artırır.

Bitter çikolata, sütlü/beyaz çikolata ile karşılaştırıldığında sağlık açısından daha yararlı gibi görünüyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ne kadar çok kakao o kadar fazla yarar. Bitter çikolata, beyaz veya sütlü çikolatadan daha fazla kakaoya sahiptir, bu nedenle daha yararlı flavanollere sahiptir diyebiliriz.

Çikolatalı tarifler, muz  de birleştiğinde çok lezzetli tatlar ortaya çıkarıyor.

Muz Besin Değeri

Bir orta boy muz (118 gr) 105 kalori, 27 gr karbonhidrat, 14.4 gr şeker ve 1.3 gr protein sağlar. Muz mükemmel bir potasyum kaynağıdır ve bir porsiyonu 422 mg potasyum içerir.   

  • Kalori: 105
  • Yağ: 0.4g
  • Sodyum: 1.2mg
  • Karbonhidratlar: 27g
  • Elyaf: 3.1g
  • Şekerler: 14.4g
  • Protein: 1.3g
  • Potasyum:  422mg
  • C vitamini: 10.3mg
  • Magnezyum: 31.9mg

Muzun Faydaları Nelerdir?

  • Muzlar, bağırsakta yer alan iyi bakterileri veya probiyotikleri beslemeye yardımcı olan fermente edilebilir lifler için iyi bir prebiyotik kaynağıdır.
  • Her 100 kalori için yaklaşık 3 gram lif içeren muz, aşırı yemeden tok hissetmenin harika bir yoludur.
  • Muz yemek, kan basıncını düşük tutmak ve felç ve böbrek hastalığı gibi başka komplikasyonları önlemek için düzenli olarak günlük potasyum gereksinimlerine katkıda bulunur.
  • Araştırmalar, muzların yorucu egzersizlerden sonra toparlanmanıza da yardımcı olabileceğini gösteriyor.
  • Muz lif, potasyum, folat ve C vitamini gibi antioksidanlar içermektedir. Bunların tümü kalp sağlığını destekler.

Çikolatalı Muzlu Atıştırmalık Tarifi

  • 1-2 kişilik
  • Hazırlama süresi: 10 dk

Diyetinizi bozmadan tatlı isteğinizi bastırmak için bitter çikolata, muz ve şekersiz fıstık ezmesi üçlüsü lezzetli ve masum bir kaçamak olacaktır. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Ceyda Nur Çakın’ın hazırladığı bu tarifi ara öğün yerine tüketilebilirsiniz. Bu tarifin yanına bir bardak süt veya bir kupa hafif bir kahve ekleyerek daha uzun süre tokluk sağlayabilirsiniz.

Çikolatalı Muzlu Atıştırmalık için Malzemeler

  • 1 büyük boy muz
  • 60 gram bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi

Çikolatalı Muzlu Atıştırmalık Yapılışı

Muzu yuvarlak veya verev şekilde dilimledikten sonra üzerine bıçak ucu kadar fıstık ezmesi ekleyip iki muz dilimini sandviç şeklinde kapatın. Ayrı bir yerde benmari usulü erittiğiniz çikolataya fıstık ezmesi sürülmüş muzları bulayarak buzluğa atın. Dış kısma kapladığınız çikolata donduktan sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 8 Aralık 2022

Yayınlanma Tarihi: 29 Kasım 2022

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al