Ejder meyvesi, pitaya ve çilek armudu gibi isimleri de olan, Meksika, Güney ve Orta Amerika'ya özgü, Hylocereus ve Selenecereus cinsindeki kaktüs bitkilerinden elde edilen, lifler, demir ve sağlıklı yağlar içeren tatlı ve sulu tropik bir meyvedir. Meyvenin içinde kivi tohumlarına benzeyen siyah küçük yenilebilir tohumlar vardır. Şekil olarak oval bir yapıya sahiptir ve ortalama boyutu iri bir insanın yumruğu kadardır. Antioksidan, C vitamini, magnezyum ve demir kaynağı olan ejder meyvesi, bağışıklığı güçlendirmeye, sindirimi düzenlemeye, bağırsak sağlığını korumaya, kalp ve damar hastalıkları yanı sıra kansızlık riskini azaltmaya ve kronik hastalıkları önlemeye yardım eder.
Ejder Meyvesinin Besin Değeri Nedir?
Ejder meyvesi yağ oranı sıfır olduğu için düşük kalorili bir meyvedir. 100 gramlık bir ejder meyvesinde ortalama olarak 60 kalori bulunur. Antioksidan kaynağı olan ejder meyvesi C vitamini, magnezyum ve demir minerali yanı sıra bağırsaklardaki faydalı bakterilerin büyümesini teşvik eden prebiyotik lif kaynağıdır. Metabolik sağlığı iyileştirir.
Ejder meyvesi, anti-diyabetik, anti-inflamatuar, antioksidan, anti-kanser ve antimikrobiyal etkileri olan biyoaktif bileşikler içerir. Ejder meyvesindeki bileşikler, DNA'yı, toplam proteinleri, kolajen içeriğini ve yara iyileşmesini hızlandırarak artırarak diyabet kaynaklı yaralara karşı yara iyileştirici etkiler gösterebilmektedir.
- Protein: 1.2 gram,
- Karbonhidrat: 13 gram
- Lif: 3 gram
- Kalsiyum: 31 miligram
- Magnezyum: 68 miligram
Kolesterol ve yağ hiç bulunmadığı için özellikle diyet dönemlerinde tercih edebilirsiniz.
Ejder Meyvesinin Türleri Nelerdir?
Temelde beş türü bulunur. Bu beş ana türün kendi içinde alt türleri de mevcuttur. Etli kısmının rengi meyvenin tadını belirler. Etli kısmı beyaz olanlar daha hafif bir tada sahip olabilir. Etli kısmı daha koyu olan türü ise diğerlerine göre daha tatlı ve suludur. Lezzetli, faydalı ve besleyici ejder meyvesi çeşitleri şunlardır:
- Pembe derili beyaz etli: En iyi bilinen ve en yaygın olarak yetiştirilen türüdür. Ayrıca meyvenin en az tatlı olan türüdür. Bu tür, diğerlerinden daha incedir ve limona benzeyen keskin bir tadı vardır. Alice, Cosmic Charlie ve Guyute gibi farklı isimlerle bilinir.
- Pembe derili kırmızı etli: Beyaz etli türe göre daha büyük ve tatlıdır. Rad Jaina ve Bloody Mary gibi adları ile bilinir. Bu tür, kanser ve kalp hastalıklarına faydalı olduğu bilinir. Buna ek olarak kan basıncını düşürmeye yarayan likopen maddesi içerir.
- Pembe derili pembe etli: Yenilebilir kısmın rengi en yumuşaktan sıcak pembeye kadar değişiklik gösterir. Bu tür Kosta Rika'da oldukça yaygındır ve Kosta Rika pitayası olarak da anılır. Ayrıca farklı toprak ve iklim türlerine de uyum sağlama özelliğine sahiptir.
- Sarı derili beyaz etli: Bu tür bulunması en zor olandır ve içlerinde en tatlı olan türdür. Yoğun beyaz eti ve bol miktarda tatlılığı ile en lezzetli olduğu düşünülen türdür. Güney Amerika'ya özgüdür. Ayrıca iç kısmındaki siyah tohumlar diğer çeşitlere göre daha büyüktür.
- Ekşi: Ağırlıklı olarak Amerika'nın kurak bölgelerinde tüketilir. Ekşi bir tada sahip olmasının yanı sıra daha sulu olduğu için ferahlatıcı özelliğe sahiptir.
- Etli kısmı mavi veya yeşil renkli olanları da vardır. Ancak bu renktekiler yenmez. Çünkü iç kısmının yeşil veya mavi olması aslında olgunlaşmadığını gösterir. Olgunlaştıkça bu renkler kırmızı, pembe veya sarıya dönüşür.
Ejder Meyvesinin Faydaları Nelerdir?
Ejder meyvesinin başlıca faydaları: diyabet riskini azaltır, kanser hücreleriyle mücadele edebilir, bağışıklığı güçlendirir, sindirimi düzenler, kalp sağlığını destekler, cildi besler, saçları güçlendirir, kemik sağlığı için faydalıdır ve göz sağlığını korur.
Genel olarak ejder meyvesi faydaları şunlardır:
- Sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder
- Demir emilimini artırarak kansızlık riskini azaltır
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kronik hastalık riskini azaltır
- Kötü kolesterolü azaltır
- Kalp sağlığına iyi gelir
- Cilt sağlığını destekler ve yaşlanma etkilerini azaltır
- Ejder meyvesi tok tutar
- Kan şekerini düşürmeye yardım eder
- Kemik sağlığını destekler
- İltihabı azaltır
Sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder
Ejder meyvesi, güçlü bir lif kaynağıdır, ayrıca probiyotik adı verilen sağlıklı bakterileri besleyen lifler olan prebiyotikler de içerir. Hafif müshil etkisi göstererek dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur. Bağırsaklardaki iyi ve kötü bakteri dengesini sağlar.
Ejder meyvesi demir emilimini artırarak anemiyi önler
Ejder meyvesi, demir içermesi yanı sıra sahip olduğu C vitamini vücudun besinlerden demiri almasına, onu kullanmasına ve dolayısı ile oksijenin taşınmasına yardım eder.
Ejder meyvesi bağışıklığı güçlendirir
Ejder meyvesi C vitamini yanı sıra flavonoidler, fenolik asit ve betasiyanin gibi antioksidanlar içerir. Bu bileşikler hücreleri serbest radikallerden verebileceği zararlardan koruyabileceği gibi, bağışıklığı da güçlendirmeye yardım eder.
Kronik hastalık riskini azaltır
Ejder meyvesi antioksidan kaynağıdır, vücuda zarar veren ve hastalıklara yol açabilen serbest radikalleri nötralize etmeye yardım ederek, kalp hastalıkları, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları önlemeye yardım eder.
Kolesterolü düşürür
Ejder meyvesi kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Kalp sağlığına iyi gelir
Ejder meyvesinin çekirdekleri omega-3 ve omega-9 yağ asitleri sağlayan antioksidanlar barındırmaktadır. Bu yağ asitleri kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.
Erken yaşlanma etkilerini azaltarak cilt sağlığına destek olur
Ejder meyvesi, cilt sıkılığını sağlayan önemli bir protein olan kolajen yapımında rol alan önemli olan C vitamini açısından zengindir. Bu vitamin cildin kendisini onarmasına yardımcı olur.
Kan şekerini düşürür
Ejder meyvesi, kan şekeri seviyesini korumaya ve ani yükselmesini önlemeye yardım eden yüksek miktarda lif içerir. Bu pankreaste insülin üreten hasarlı hücreleri yenilemeye yardım ederek kandaki şeker seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
Kemik sağlığını korur
Ejder meyvesi yiyecekleri enerjiye dönüştürme, kemik oluşumu, kas kasılması gibi kritik işlevleri bulunan magnezyumu temel miktarda sağlayabilmektedir.
İltihabı azaltır
Ejder meyvesi, inflamatuar ve oksidatif süreçlerle ilişkili hastalıkların önlenmesinde potansiyele sahiptir.
Ejder Meyvesi Ne İşe Yarar?
Ejder meyvesi tok tutmaya yardımcı olur, ejder meyvesi dışkıyı yumuşatabilen ve dışkılamayı kolaylaştıran lif kaynağıdır. Hücre hasarını ve iltihabı önlemeye yardım eder, kanser ve kalp hastalığı riskinin azaltmaya yardım eden beta-karoten ve likopen, karotenoidler yer almaktadır. Ejder meyvesi C vitamini ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İnsülin direncini ve karaciğerde yağlanmayı azaltır.
Yüksek besin içeriğinin yanı sıra potansiyel antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleriyle bilinen ejder meyvesinin düzenli olarak tüketilmesi bağışıklığı artırır, vücudu oksidatif stresten korur, kilo yönetimi yapar, lif etkisiyle kabızlığa karşı çözüm sunar, bağırsak sağlığını iyileştirir ve vücuttaki iltihapları azaltabilir.
Ejder meyvesinin en önemli faydalarından biri, C vitamini, fitoalbumin ve likopen gibi bir dizi antioksidandan zengin olmasıdır. ltihap ve artrit, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıkları önlemede faydalıdır. Cilt ve saç için gerekli olan kolajen üretimini destekler.
Preboyitik lifler açısından zengin olan ejder meyvesi bağırsak sağlığını iyileştirerek iyi ve kötü bakteri dengesini sağlar. Kan şekerini düşürmeye ve insülin direncini artırmaya yardım eder.
Ejder Meyvesinin Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak ejder meyvesini tüketmek sağlık açısından güvenlidir. Ancak bazı istisnai durumlarda meyveyi tüketen kişilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Yan etkilere dair ortaya çıkan belirtiler; dilin şişmesi, ağız çevresinde şişlik, kurdeşen, kaşıntı ve kusma durumları olabilir. Ejder meyvesine karşı alerjiden şüphelenme durumunda, en iyi teşhis için uzmana danışılmasında fayda bulunur. Tüketim konusunda her besinde olduğu gibi dikkat etmek gerekir. Yararları fazla olsa da aşrı tüketim nedeniyle çeşitli etkiler görülebilir.
Ejder Meyvesi Nasıl Tüketilir?
Tüketime hazır hale getirmek oldukça kolaydır. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için kabuk kısmı değil, iç kısmı yenmelidir. Yeterince olgunlaşmış ise kabukları soyulduktan sonra keskin bir bıçakla uzunlamasına ortadan ikiye kesilir. Sonrasında arzuya göre dilimler halinde ya da küp küp kesilir. Ayrıca ikiye bölerek etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkartılabilir. Ejder meyvesinin faydalarından yararlanmak için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Kokteyl ve smoothie'lerin içine, salatalara, tatlılara veya yoğurda eklenebilir. Muz, ananas ve avokado gibi meyvelerle uyum sağladığı için bu tarz tropik meyvelerle birlikte tüketebilirsiniz.
Ejder Meyvesi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ejder meyvesi hangi hastalıklara iyi gelir?
Ejder meyvesi, kalorisi düşük, lif ve antioksidan içeriği yüksektir. Sindirim sağlığını destekler, bağırsak hareketlerini kolaylaştırır, kan basıncını düşürür, kötü kolesterolü azaltır, kalp sağlığına iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ejder meyvesi sağlık için faydalı mıdır?
Magnezyum, kalsiyum ve fosfor içeriği ile ejder meyvesi, kemik oluşumu ve kas sağlığı gibi kritik işlevlerde vücuda fayda sağlar. Kansızlığı önler ve genel sağlığı destekler. Diyabet, prediyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite için koruyucudur. Kalp sağlığını destekler, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Ejder meyvesinin içeriğinde bulunan betalainler toplam kolesterol ve LDL gibi özellikl kalp hastalıkları ile ilişkili risk faktörlerini önlemeye yardım eder. Antikanser aktivitesi gösteren hidroksisinamat içerir. Ejder meyvesi, beyin sağlığını koruyan nörodejeneratif hastalıkların gelişmesini baskılayabilen güçlü bir antioksidan olan flavonoidlerler açısından zengindir.
Ejder meyvesi Türkiye'de yetişir mi?
Ejder meyvesi özellikle Ege ve Akdeniz bölgesi illerimizden olan İzmir, Muğla ve Antalya'da yetişen bir meyvedir. Sıcak ve nemli bölgeleri sever.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 14 Nisan 2025
Yayınlanma Tarihi: 18 Nisan 2024