Yükleniyor

Ananas faydaları nelerdir? Hangi vitaminleri içerir?

Ananas faydaları nelerdir? Hangi vitaminleri içerir?

Ananas, dış kabuğu sert ve dikenli, iç kısımları ise tatlı tropikal bir meyvedir. İçeriğindeki antioksidan, enzimler ve yardımcı bileşikler sayesinde hastalıklara karşı koruma sağlayabilmektedir. Özellikle bu bileşikler sayesinde sindirim, bağışıklık ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sağlığa faydaları bulunur. Aynı zamanda saçlar, cilt ve kemikler için de oldukça yararlıdır. Ananas, pişmiş ya da çiğ olarak tüketilebilir.

İçindekiler

Ananas hangi vitamin ve mineralleri içerir?

Ananas, vitamin ve mineral çeşitliliği açısından zengindir bu yüzden sağlığa birçok yararı vardır. Aynı zamanda kalorisi düşük olan ananas şu vitaminleri içermektedir:

C vitamini: C vitamini, doku onarımına yardımcı olmaktadır. Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur.

Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100’den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.

Lif: Günlük lif ihtiyacının yaklaşık %10'u ananas ile karşılanabilir. Sağlıklı bir bağırsak için lif önemlidir ve tok tutarak diyete katkı sağlayabilir.

B vitaminleri: Ananas, tiamin, niasin, B6 ve folat dahil olmak üzere B vitaminleri içermektedir. Bu vitaminler, yiyecekleri enerjiye dönüştürmede etkili olmaktadır. Aynı zamanda organ ve dokulara oksijen taşımayı sağlayan yeni kırmızı kan hücrelerini oluşturmak için kritik bir önem taşır.

Ananasın besin değeri nedir?

Kalori açısından düşün olan ananasın besleyici bir besin profili bulunmaktadır. 165 gr ananas meyvesi aşağıdaki besin değerlerini içerebilir:

  • Kalori: 83
  • Yağ: 1.7 gr
  • Protein: 1 gr
  • Karbonhidrat: 21.6 gr
  • Lif: 2.3 gr
  • C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %88'i
  • Manganez: GD'nin %109'u
  • B6 Vitamini: GD'nin %11'i
  • Bakır: GD'nin %20'si
  • Tiamin: GD'nin %11'i
  • Folat: GD'nin %7'si
  • Potasyum: GD'nin %4'ü
  • Magnezyum: GD'nin %5'i
  • Niasin: GD'nin %5'i
  • Pantotenik asit: GD’nin %7'si
  • Riboflavin: GD'nin %4'ü
  • Demir: GD'nin %3'ü

Ananasın içeriğinde bulunan antioksidanlar vücuttaki oksidasyonu önlemeye yardımcı olur. Bu da kansere ve diğer kronik hastalıklara yol açabilecek iltihaplanmayı önlemeye yardımcı olabilir.

Ananasın faydaları nelerdir?

Ananasta bulunan vitamin ve mineraller, viral ve bakteriyel enfeksiyonları azaltmaya ve kemikleri güçlendirmeye yardımcı olabilir. Ananas faydaları şu şekilde açıklanabilir:

Ananas hastalıklarla savaşan antioksidanlar içerir

Besin değeri yüksek olan ananas, antioksidanlarla yüklü bir meyvedir. Vücudun oksidatif stresi önlemesine yardımcı olan moleküller içermektedir.  Oksidatif stres, hücre hasarına neden olan kararsız moleküller ve zayıflamış bağışıklık sağlığı, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserlerden kaynaklanabilmektedir. Ananas, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi rahatsızlık riskinizi azaltabilecek zengin bir antioksidan kaynağıdır.

Sindirim sistemini destekler

Ananas, lif ve su içerdiğinden dolayı kabızlığı önlemeye yardımcı olur ve düzenli bir sindirim sistemi oluşturur. Ananas, ayrıca vücudun proteinleri sindirmesine yardımcı olan bir enzim olan bromelain açısından da zengin bir besindir. Bu enzim aynı zamanda dokuların iyileşmesinde de etkili olmaktadır.

Ananas yemek kilo vermeye yardımcı olur

Ananas içeriğindeki lif sayesinde tok tutarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Metabolizma üzerinde etkileri bulunan ananas yağ oluşumunu azaltarak, yağ yıkımını artırır.

Ananasın zararları var mı? Riskleri nelerdir?

Ananas yedikten hemen sonra dilde kaşınma ya da dudaklarda ağrı görülebilir. Bu durum ananasın içeriğindeki bromelain proteinlerinden kaynaklıdır. Bazı insanların ananasa alerjisi bulunabilir. Ananas yedikten sonra oluşan bu belirtiler alerjinin habercisi olabilir:

  • Kaşınan cilt
  • Vücutta kızarıklık
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • İshal
  • Nefes almada zorluk

Alerjiniz şiddetliyse şoka girme durumu yaşanabilir. Diğer meyvelere, polenlere veya latekse alerjiniz varsa, ananas alerjisi olma riskiniz daha yüksektir. Bu durum mutlaka alerji testi yaptırdıktan sonra ananas tüketimine karar vermek doğru olacaktır.

İyi bir ananas nasıl seçilir?

Çoğu meyve gibi, olgun bir ananas da tatlı ve sulu olmaktadır. Ancak olgunlaşmamış meyveler yumuşak, kuru veya ekşi bir tat verebilir. Avokado, şeftali ve muzların aksine, ananas toplandıktan sonra olgunlaşmaya devam etmez. İyi bir ananas seçerken,  dışının parlak turuncu bir renk olması olgunlaşmış olduğunu göstermektedir. Yeşil olan ananas henüz olgunlaşmamıştır. Aynı zamanda ananasın üzerinde yer alan gözler büyükse iyi bir ananas olduğunu belirtisidir.

Ananas nasıl saklanır?

Ananas seçiminden sonra yanlış saklama şekilleri meyveleri bozabilir. Ananası saklamanın yolları şu şekilde sıralanabilir:

  • Oda sıcaklığında: Çoğu ananas, oda sıcaklığında yaklaşık iki gün boyunca bozulmadan durabilir. Direkt güneşten ve ısı kaynaklarından uzak tutmak önemlidir.
  • Buzdolabında: Buzdolabına bütün, kesilmemiş bir ananas yaklaşık beş gün dayanabilir.
  • Kesildikten sonra: Taze kesilmiş ananası suyunun içinde saklayarak, hava geçirmez bir kapta 5 güne kadar tutabilmek mümkündür.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 28 Mart 2024

Yayınlanma Tarihi: 8 Eylül 2022

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al