Yükleniyor

Kazayağı Otunun Faydaları Nelerdir? Kazayağı Ne İşe Yarar?

Kazayağı Otunun Faydaları Nelerdir? Kazayağı Ne İşe Yarar?

Kazayağına benzerliğiyle dikkat çeken kazayağı otu, otsu bir bitki olmasıyla birlikte çok fazla çeşide sahiptir. Ispanakgiller familyasına ait olan ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişme özelliği bulunan kazayağı otunun insan sağlığına sunduğu birçok faydası da mevcuttur.

İçindekiler

Kazayağı Otu Nedir?

Latince ismi chenopodium olan ve yapraklarının kaz ayağına benzerliğiyle dikkat çeken kazayağı otu, dünya genelinde yaygın olarak tüketilen yabani otlu bir türdür. Ispanakgiller ailesine ait olan bitki, dünyanın ılıman bölgelerinde yetişmesiyle bilinir. Tek veya çok yıllık bir bitki olan kazayağı otunun anavatanı olarak Orta ve Kuzey  Amerika’nın güneyi öne çıkar. Yaprakları ve tohumları yenilebilir formda olan bitki özellikle Hindistan’da gıda ürünü olarak piyasaya sürülür.

Türleri arasında çok fazla çeşitlilik olan kazayağı otu, bir yabani ot olarak kabul görür. Çeşitli mutfak kullanımları içeren Kuzey Hindistan gibi bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen ve özellikle şişman tavuk veya beyaz kaz ayağı olarak bilinen bir kaz ayağı türü olarak kabul edilir. Yaprakları genellikle ıspanak gibi kullanılır, sık sık buharda pişirilir ve köri, çorba gibi ürünlere eklenir veya patates, soğan ya da dolmalarla birlikte servis edilir. Yaprakları ise geleneksel Afrika tıbbında kullanılacak şekilde tüketilir.

Kazayağı Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yabani otsu bitki olan ve çok fazla çeşidi bulunan kazayağı otu, içerisindeki oleum chenopodili bileşeni aracılığıyla solucan ve tenyaları yok etme noktasında faydalıdır.

Antibakteriyel özellikler gösteren ve yüksek oranda C vitamini barındırması ile bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunan kazayağı otunun faydaları şunlardır:

  • Bağırsaktaki solucan ve tenyaları yok eder
  • Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı korur
  • Mide sağlığını korumaya destek olur
  • Ülser tedavisine yardımcıdır
  • Cilt sağlığını destekler, oluşan tahriş ve yaralara iyi gelir
  • Saçtaki kepek sorunlarını çözmede etkilidir
  • Karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir
  • Vücuda dinçlik verir
  • İdrar söktürücüdür
  • Boğaz ağrısı semptomlarını azaltır
  • Dalak büyümesinin önüne geçebilir.
  • Yüksek tansiyon tedavisinde destekleyici rol oynar
  • Kalp hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilir

Bunların yanı sıra en öncelikli özelliği olarak içindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücuda verdiği dinçlik ve enerjidir. Bağışıklık sistemini hastalık ve virüslerden koruyarak daha güçlü hissetmenizi sağlar. Ayrıca fiziksel faydalarıyla birlikte ruhsal olarak insanın kendisini iyi hissetmesi konusunda etkili olduğu söylenir.

Kazayağı Otu Nasıl Pişirilir ve Kullanılır?

İçeriğindeki vitamin, mineral ve antibakteriyel özellikler sayesinde bağışıklık sisteminden cilt yapısına kadar birçok faydasıyla dikkat çeken kazayağı otunun bazı kullanım formları söz konusudur. Kazayağı otunun özellikle kavurması çok sık yapılır. Kavrularak yapılıp tüketilmesinin yanında haşlama olarak da kullanılır. Ispanak ve maydanoza benzer yapısıyla yemek ve salatalara eklenmesi de mümkündür.

Bunların yanı sıra kazayağı otunu çay olarak tüketmeniz de mümkündür. Elde ettiğiniz kazayağı otu yapraklarını 10 dakika suda kaynatarak çay şeklinde içebilirsiniz. En doğal halini elde etmek istiyorsanız aktarlardan kazayağı otu temin edebilirsiniz.

Kazayağı Otu Zararları Nelerdir? Yan Etkileri Var mı?

Kazayağı otunun bilinen ciddi bir yan etkisi bulunmuyor. Düzenli ilaç kullanan ve kronik hastalığı olan insanların bitkiyi doktor kontrolünde kullanması veya hastalığı ve ilaca bağlı herhangi bir yan etki oluşmaması için kesmesi gerekir. Ayrıca kazayağı otunu kesinlikle bilmeden ve tek başına toplamamanız önerilir. Zehirli bir ot olan baldıran otuyla benzer bir bitki olan kazayağı otu, bilinçsiz bir şekilde toplandığında zehirlenmeye ve tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu yüzden kazayağı otunu güvenilir yerlerden temin etmelisiniz.

Kazayağı Otu Kimler Kullanmamalı?

Kazayağı otu, bilinçsiz ve aşırı doz olarak tüketilirse karaciğer ve mide zararlarına yol açabilir. O yüzden kontrollü bir şekilde tüketilmesi önerilir. Ayrıca baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü de meydana gelirse kazayağı otunu normale dönene kadar bırakın.

Kazayağı Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kazayağı otu nasıl tüketilir?

Kazayağı otu tek başına acı bir tada sahiptir. Genellikle yemek olarak kavurma şeklinde veya çeşitli formlarda kullanılır.

Kazayağı otu nasıl toplanır?

Kazayağı otu, çok yıllık otsu bir bitkidir ve ıspanak ve maydanozu andırır. Bitkinin üst kısımları toplamak için en çok tercih bölgesidir.

Kazayağı otu zehirli mi?

Kazayağı otu tek başına zehirli bir ot değildir ancak toplarken baldıran otuyla karıştırılıp yanlışlıkla baldıran otu toplanılırsa tehlike durumlar ortaya çıkabilir.

Kazayağı otu nerede yetişir?

Birçok farklı iklime uyum sağlayabilen kazayağı otu, özellikle Ege bölgesinde yetişmesiyle bilinir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 14 Şubat 2024

Yayınlanma Tarihi: 9 Mayıs 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al