Yükleniyor

Mandalina Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Mandalina Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Mandalina özellikle kış ve soğuk aylarda sıklıkla yenen meyvelerden birisidir. Mandalina yaprağı faydaları arasında en önemlisi C vitaminidir. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi toplu kış hastalıklarına birebir iyi gelen mandalinanın ve yaprakların birçok faydası bulunur. Kış aylarında vücudun ihtiyacı olan C vitamini almanın en kolay yolları arasında yer alır. Turunçgiller ailesinden olan meyvenin insan vücuduna birçok yararı vardır. C vitamini ile birlikte özellikle soğuk kış aylarında tercih edilen bir meyvedir. Ayrıca yemesi tatlı bir meyvedir. Mandalina kelimesi hem Türkçe hem de İtalyan kelimeden türetilerek kullanılır. Mandalina ağacı ortalama olarak 6 metre boyundadır. Turuncu, sarı renkli olan bu mucizevi meyve sulu bir meyvedir. Ayrıca lif temelli bir meyve olduğu için kabuğu soyularak yenebilir ya da suyu sıkılarak içilebilir. Mandalinanın suyu ve kendisi kadar yaprağı da oldukça faydalıdır.

İçindekiler

Mandalina Yaprağı Faydaları Nelerdir?

Mandalinanın yaprağı şifa kaynağıdır. Özellikle kabızlık ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelmesi mandalina yaprağı faydaları arasında yer alır. Mandalina yaprağı ile ilgili yapılan araştırmalar neticesinde özellikle mandalina yaprağının hazımsızlığa iyi geldiği tespit edilmiştir. Temiz bir tencere içerisinde mandalina yapraklarının içerisine su koyarak kaynatabilirsiniz. Yapraklarını kaynatırken sadece yapraklarını değil kabuklarını da kaynatabilirsiniz. Böylece hem kabuğunun hem de yaprağının faydalarından yararlanmış olursunuz. Mandalina yaprağının insan sağlığı için başlıca önemli faydaları şunlardır:

  • Kabızlık ve hazımsızlık hastalıklarına iyi gelir,
  • Mide yanmasına karşı oldukça etkilidir,
  • Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur,
  • Vücuttaki kanın temizlenmesini sağlar,
  • Sinirlerin yatışmasına yardımcı olur.

Mandalina Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Mandalinanın yaprakları mandalinadan koparıldıktan ve toplandıktan sonra güzel bir şekilde yıkanması gerekir. Daha sonra toplanan meyvenin yaprakları tencere içerisinde konur. Yeterli miktarda su eklenerek olarak kaynatılır. Hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık sorunu yaşayan kişiler mandalina yaprağı suyunu düzenli bir şekilde tüketirlerse bu sorunlardan kurtulabilirler. Bununla birlikte, bu meyvenin yaprağı, meyvesi ile birlikte kaynatılıp içildiği zaman da pek çok hastalığa iyi gelir. Mandalinanın yaprağı kadar kabuğunun da insan sağlığı için birçok faydası bulunur. Özellikle cilt üzerinde faydası olan mandalina kabukları genellikle güzellik alanında sıklıkla kullanılır.  Meyve kabuğundan soğuk sıkım tekniği ile ve mandalina yağı elde edilir ve yağının, cilt sağlığı ve cilt sıkılaştırma üzerinde olumlu etkileri bulunur. Cilde sürüldüğü zaman cilt sarkmasını önlenmesini destekler.

Mandalina Yaprağı ve Kabuğu Neye İyi Gelir?

Meyve yaprağında ve kabuğunda bulunan yararlı antioksidan maddeler sayesinde mandalina yaprağı faydaları özellikle bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca C vitamini gibi önemli antioksidanların yanı sıra mobiletin, tangeretin gibi vitaminler açısından da zengin bir meyvedir. Bu önemli vitaminlerinin beyni korucu etkisi bulunur. Ayrıca kronik hastalıklara da iyi geldiği araştırmalarla tespit edilmiştir.  Bununla birlikte, mobiletin maddesinin yağ yakımını hızlandırdığı da araştırmalar sonucunda elde edilmiştir. Meyve kabuğunda bulunan naringin ve hesperitin antioksidanları özellikle alerjik reaksiyonların şiddetini azaltmada yardımcı olur. Meyvenin kabukları vücuda birçok fayda sağlar. İçerdiği vitaminler sayesinde vücudu koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan özelliği sağlarlar. Meyveyi soyduktan sonra mümkünse iyice kuruması için ayrı bir alana alabilirsiniz. Alternatif olarak, kuruması için güneş ışığına koyun. Un benzeri kurutulmuş mandalina kabukları elde etmek için mutfak robotu kullanılabilir. Ortaya çıkan öğütme, undan biraz daha büyük olmalıdır. Bunları hava geçirmez bir cam kapta saklayabilirsiniz. Bu takviyeyi hamur işlerine, salatalara ve yemeklere eklemek hazımsızlık riskini azaltır. Su, kahve veya diğer içeceklerle birlikte alınması da önerilir.

Mandalina Yaprağı ve Mandalina Meyvesinin Faydaları

  • Mandalinada bolca beta-karoten bulunur. Bu nedenle turuncu renkli antioksidan yönünden oldukça zengin meyve olarak bilinir.
  • Beta-karoten doğal yollarla oluşan provitaminler arasında yer alır. Bu provitamin vücuda geldiğinde A vitaminine çevrilir.
  • Meyvenin yaprak ve kabukları, beta karoten, C vitamini gibi önemli antioksidanlar açısından zengindir. Bunun yanı sıra, nobiletin, naringin, hesperidin, tangeretin, gibi çeşitli flavonoidler bulunur.
  • Bu meyvenin yaprağını ve kendisini tüketmek, C vitamini açısından zengin olduğundan dolayı bağışıklık sisteminize fayda sağlayabilir.
  • C vitamini, vücudu koruyan T hücrelerinin gelişimini ve işlevini etkileyerek virüslerle savaşmaya yardımcı olan bir vitamindir.
  • Bağışıklık sistemini bakterilerden koruma işlevine yardımcı olması mandalina yaprağının faydaları arasında yer alır.
  • Mandalina yaprağı faydalarından biri de soğuk algınlığı, grip, nezle gibi kış hastalıklara karşı bağışıklığı desteklemesidir.  

Mandalina Yaprağı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Mandalina yaprağı faydaları sayesinde birçok hastalığın risk faktörü azalır. Çünkü mandalina ve yaprağı kalp hastalıkları için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar içerir. C vitamini, nobiletin, tangeretin gibi önemli antioksidanlar kalp sağlığına yardımcı olabilir. Çalışmalar, C vitamininin vücuttaki kan basıncını ve kan pıhtılaşmasını düşürerek, vasküler işlevi iyileştirerek ve kan trigliseritlerini ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığının risk faktörlerini minimuma düşüreceğini gösterir. Yaşlandıkça vücudumuzdaki kolajen miktarı azalır. Bununla birlikte, C vitamini azalan kolajen sentezini destekler ve kırışıklıklar, sarkma gibi önemli yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, C vitaminindeki antioksidan özellikler, serbest radikallerin neden olduğu hasarı yavaşlatır ve yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Meyvenin yaprağında ve meyvede bulunan antioksidanlar kanseri önleyici önemli özelliklere sahiptir. Mandalinada bulunan C vitamini, tümör yayılmasını ve büyümesini önleyebilir. Ayrıca ameliyatlardan sonra yara iyileşmesini hızlandırıcı etkisi bulunur. Kemoterapinin etkinliğini artırabilir. Kanser ve akciğer kanseri gibi belirli kanser türlerinin riskini azaltmaktadır. Lifli bir meyvedir. Lif özelliği tokluğu arttırırken kilo korunmasına da yardımcı olabilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yayınlanma Tarihi: 9 Ocak 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al