Yükleniyor

Nohutun Faydaları Nelerdir?

Nohutun Faydaları Nelerdir?

Nohut, siyah fasulye, yer fıstığı, barbunya ve lima fasulyesi gibi aynı baklagil ailesinden gelen bir tohum çeşidi olarak bilinir. Küçük ama sağlığa faydaları açısından güçlü olan nohut, çoğunlukla lif içerir. Aynı zamanda vitamin ve minerallerle dolu olan nohut, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Diyabet ve kanser türlerini önleme konusunda da etkilidir. Orta Doğu ülkelerinde yıllardır yetiştirilen ve tüketilen nohut, vejetaryen ya da vegan beslenenler için iyi bir alternatif oluşturur. Yemeklerin önemli bir parçası haline gelen bu besin, bugün 50'den fazla ülkede yetiştirilmektedir. Bu noktada Hindistan en yüksek nohut üreticisi olarak bilinir.

İçindekiler

Nohut Nedir?

Baklagiller ailesine ait olan nohut aynı zamanda İspanyol kökenli bir adı olan nohut fasulyesi olarak da bilinir. Nohut, besin değeri yüksek, yenilenebilir tohumlar arasında yer alır. Cevize yakın bir tada sahip olan ve kremsi bir dokuya sahip olan nohut, yemeklerin temel besin kaynağını oluşturur. Karbonhidrat, lif, protein, B vitaminleri açısından da zengin olan nohut, besleyici bir baklagil olarak kabul edilir. Genel olarak iki çeşidi bulunur. Bunlar Desi ve Kabuli olarak açıklanabilir. Desi tipi nohut, küçük boyutlu olup içerisinde koyu tohumlar içerir ve kaplama kısmı da kalın olmaktadır. Kabuli tipi nohut ise daha büyük ve renk açısından daha açıktır, pürüzsüz bir kaplaması vardır.

Nohut Besin Değeri

Sağlık açısından faydaları olan temizlenmiş 152 gr nohutta şu besin değerleri yer alır:

  • Kalori: 210
  • Sodyum: 322 mg
  • Şekerler: 6 g
  • Karbonhidratlar: 35 g
  • Lif: 9.6 g
  • Protein: 10.7 g
  • Yağ: 3.8 g
  • B6 Vitamini: 0.18 mg
  • Kalsiyum: 65.4 mg

Nohutun Faydaları Nelerdir?

Nohut, günlük beslenmenin bir parçası haline gelerek dengeli olarak tüketildiğinde çeşitli kronik hastalıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olacak besin değerleri içerir. Nohut aynı zamanda hayvansal olmayan bir protein kaynağı olarak da belirtilebilir. Vitamin ve minerallerle dolu olan nohut, beyindeki sinir sisteminin sorunsuz işlemesine yardımcı olan kolin de içerir. Nohutun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Bitki Proteini Kaynağıdır

Makro besin olan proteinin, kas onarımı konusunda vücuda etkisi vardır. Bu sebeple nohut, bitkisel bir protein kaynağı olarak görülerek günlük beslenme rutinine katılabilir. Bir nohut yaklaşık 3 gram protein içerir. Baklagiller arasında kaliteli bir protein kaynağı olarak kabul edilen nohut, aminoasit de içermektedir.

Lif Açısından Yüksektir

Kilo vermek isteyen kişiler lif açısından yüksek değeri olan gıdaları tüketerek diyetlerine katkı sağlar. Yüksek protein oranı ve bol miktarda lif birleşince uzun süre tok kalmak mümkün olmaktadır. Bunun yanında protein ve lif yavaş sindirime yardımcı olarak tokluk hissinin sürdürülmesine yardımcı olur. Nohut, hem çözünen hem de çözünmeyen lifler içerir. Çözünen lif, yararlı bağırsak bakterilerini destekler. Çözünmeyen lif ise kabızlığı önlemede etkilidir.

Tip 2 Diyabetin Kontrol Altına Alınmasını Sağlar

Nohut, kilo kontrolü sağlamanın yanında tip 2 diyabeti önlemektedir. Düşük glisemik indeksi bulunan nohut, kan şekerinin ani yükselmesini önleyerek kontrolü sağlar. Aynı zamanda karbonhidratların sindirimini geciktiren amiloz adı verilen dirençli nişastaya sahiptir. Bu da insülin seviyesinin korunmasında etkilidir.

Kemiklerin Güçlenmesinde Etkilidir

Kemik yapımızda kalsiyum, fosfat ve kolajen bulunur. Nohut, kemikleri güçlendiren, yapısını korumaya yardımcı olan kalsiyum, lif, magnezyum ve K vitamini içerir. Özellikle büyüme çağında olan çocukların düzenli tüketiminde kemik sağlığını korumada ve güçlendirmede etkili olur.

Nohut Nasıl Tüketilir?

Nohut, bütün yıl boyunca bulunabilecek bir besindir. Konserve, kurutulmuş ya da paketli halde satılan nohut, kabuklu bir dokuya sahiptir. Nohudu tüketmek için şu yöntemlerden faydalanabilirsiniz:

  • Vücudunuza protein almak için güzel bir tercih olan nohut besinini salatalarınızda kullanabilirsiniz.
  • Sevdiğiniz yemeklerde nohut unu tercih edebilirsiniz.
  • Sebze çorbalarına ya da sulu yemeklere nohut katabilirsiniz.
  • Leziz bir atıştırmalık oluşturmak istiyorsanız sevdiğiniz baharatlarla harmanlayarak tüketebilirsiniz.

Nohut Nasıl Seçilir ve Saklanır?

Tüketmek için kuru nohut seçerek, yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Bunun yanında konserve nohutlar da güzel bir tercih olacaktır. Nohut seçerken buruşuk olmadıklarından emin olmalısınız. Kurutulmuş nohut tercih ederseniz mutlaka oda sıcaklığında kapalı bir kapta saklamanız gerekebilir. Nohudu nemden korumak sağlık açısından önemlidir.

Nohutun Yan Etkisi Var Mı?

Lif açısından yüksek değere sahip olan nohudu tüketirken dikkat etmek gerekebilir. Lif alımını ölçüsüz bir şekilde artırmak, midede rahatsızlığa, ishal ve şişkinliğe neden olabilir. Bunun yanında geçmeyen mide krampları görülebilir. Soya fasulyesinin bir akrabası olarak bilinen nohut, alerjiye sebep olabilir. Bir baklagil türüne alerjiniz bulunuyorsa, nohut tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışmanız gerekmektedir. Nohut alerjisi, ciltte görülebileceği gibi mide bulantısı, ishal, ciltte kaşıntı ya da öksürük gibi semptomları beraberinde getirebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 10 Şubat 2024

Yayınlanma Tarihi: 29 Aralık 2022

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al