Yükleniyor

Polenin Faydaları Nelerdir? Arı Poleni Nasıl Tüketilir?

Polenin Faydaları Nelerdir? Arı Poleni Nasıl Tüketilir?

Arı poleni içerisinde yer alan vitamin, minerali ve antioksidanlar sayesinde sağlık açısından vücuda birçok fayda sağlar. Arı poleni, arı sütü ve baldan farklı olarak değerlendirilir. Çiçekli bitkilerde bulunan polen, arıların toplamasıyla üretilir. Arı poleni çiçeklerin erkek üreme hücrelerini içererek sindirim enzimlerini barındırır. Arı poleninin yapısı arının aldığı bitkiye göre farklılık gösterir. Polende yer alan proteinin sindirimi diğer kaynaklara göre daha zordur.

İçindekiler

Arı Poleni Nedir?

Arı poleni, arıların çiçeklerdeki poleni toplamasıyla ürettiği, tükürük, nektar ve bal karışımından oluşan bir besindir. Arılar polenleri, bacaklarında yer alan keseler içinde kovana taşıyarak peteklerinde depolar. Arı poleni, içerisinde vitamin, mineral, amino asit, antioksidan ve enzimlerin yer aldığı zengin bir besindir.  B, C ve E vitaminleri, çinko ve beta-karoten de barındıran arı poleni, sağlık açısından birçok fayda sunar. Arı poleni, vücuttaki birçok işlevleri destekleyerek kronik hastalıklarla bağlantılı hücre hasarından korumaya yardımcı olur.

Polenin Faydaları Nelerdir?

Arı poleni, astım, alerji, adet öncesi sendromu (PMS), prostat büyümesi, mide sorunları ve kalp problemlerine karşı tüketilerek vücuda fayda sağlar. Aynı zamanda vücuda enerji verilmesine de yardımcı olur.

Arı poleni faydaları şöyle sıralanır:

  • Vücuttaki inflamasyonu giderir
  • Polen kardiyovasküler sistemi güçlendirir
  • Zararlı bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur
  • Kan akışını uyarır, vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur
  • Antioksidan görevi görür
  • Prostatit için etkilidir
  • Karaciğer sağlığına iyi gelir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Menopoz ve PMS semptomlarını hafifletir
  • Stresi azaltarak mental sağlığa katkıda bulunur
  • Vücutta iyileşmeyi hızlandırır

Vücuttaki inflamasyonu giderir

Arı poleni, antiinflamatuar ilaçlara benzer sayesinde vücuttaki iltihabı azaltır. Bunun yanında karaciğer hastalıklarını tedavi etmek için kullanıldığında antiinflamatuar etkilere sahiptir.

Antioksidan görevi görür

Arı poleni, fermente gıdalara benzer şekilde çok yüksek antioksidan bir yapısı bulunur. Antioksidanlar, fermente gıdaların yanında genellikle kırmızı veya koyu renkli olan bitki bazlı gıdalarda bulunan ve doğal olarak oluşan kimyasallar olarak bilinir. Arı poleninde yer alan antioksidanlar, vücuda zarar veren oksidanlarla mücadele ederek sağlığa fayda sağlar.

Karaciğer sağlığına iyi gelir

Karaciğer, vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlar. Arı poleni, karaciğere katkıda bulunarak karaciğerde yer alan hasarın iyileşmesine yardımcı olur.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Arı poleni, antimikrobiyal, antifungal ve antiviral özelliklere sahip olduğundan bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında içeriğindeki bileşenler sayesinde gıda zehirlenmesine neden olan stafilokok aureus gibi bakteri ve virüslerin öldürülmesini sağlar.

Menopoz ve PMS semptomlarını hafifletir

Menopoz ya da adet öncesi sendromunda yaşanan belirtilerin azalmasına yardımcı olan arı poleni, vücudun rahatlamasında etkilidir. Özellikle menopoz döneminde gelişen ateş basmalarına karşı arı poleni tüketilebilir. Polenin kadınların adet öncesinde yaşadığı sinirli hali de etkileyerek psikolojik olarak olumlu katkılarda bulunur.

Stresi azaltarak mental sağlığa katkıda bulunur

Arı poleni, vücutta yer alan sinir sistemine kan akışını artmasını sağlayarak stresin azalmasına yardımcı olur. Bunun yanında arı poleni, vücuda enerji sağlayarak kişinin daha iyi hissetmesinde etkili olur.

Vücutta iyileşmeyi hızlandırır

Arı poleni, kan dolaşımını hızlandırarak, bakterileri ölmesine yardımcı olur. Cildi nemlendirmede de etkili olan arı poleni yaraların ve cildin iyileşmesini hızlandırmak için de kullanılır.

Arı Poleni Yan Etkileri Nelerdir?

Arı poleni, her besinde olduğu gibi aşırı tüketildiği durumda hızlı kalp atışına, baş dönmesi ya da kaşıntıya neden olabilir. Bunun yanında arı sokmasına karşı alerjisi bulunan kişilerin arı poleni tüketmemesi önerilir. Arı poleni tüketmek isteyen kişilerin uzman doktordan görüş almaları önemlidir. Arı poleni yan etkileri şu belirtilerle görülebilir:

Ayrıca hamilelerin, hamileliği olumsuz etkileyebileceği duruma karşı arı poleni tüketilmesi önerilmemektedir.

Arı Poleni Nasıl Tüketilir?

Arı poleni, genellikle farklı besinlere eklenerek tüketilebilir. Polenin yaygın kullanımı genellikle bal, arı sütü, propolis gibi diğer arı ürünleriyle kullanılır. Bunun yanında polen, yoğurda eklenerek ya da salataya katılarak yenebilir. Arı poleni tüketim şekilleri şöyle sıralanabilir:

  • Yoğurt veya mısır gevreğine üst malzeme olarak kullanın
  • Şeker yerine tatlandırıcı olarak kahveye ekleyin
  • Smoothie’lere ekleyerek tüketin
  • Salata üzerine sos olarak kullanın

Arı Poleni Hakkında Sık Sorulan Sorular

Arı poleni ne zaman yenmeli?

Arı poleni, yüksek miktarda enerji sağladığından sabah kahvaltıda ya da sonrasında alınması önerilir. Böylelikle kişinin enerjisinde etkili olarak katkı sağlar.

Arı poleni kimler kullanamaz?

Arı poleninin, hamilelerin, emziren annelerin ve karaciğer sorunu olanlar tüketmemesi önerilir. Yan etkilere neden olabileceğin uzman doktora danışarak tüketilmesi gerekir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al