Yükleniyor

Reyhan Nedir? Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Reyhan Nedir? Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Reyhan, aslen Hindistan, Asya ve Afrika'ya özgü, sivri uçlu yuvarlak yapraklara sahip, bazı çeşitlerinde yapraklarında mor veya kırmızı ipuçları olan ballıbabagiller familyasından tek yıllık otsu bitkidir.

İçindekiler

Reyhanın Besin Değeri Nedir?

 (5 gram) taze reyhanın besin değerleri şöyle sıralanmaktadır:

  • Kalori:
  • Protein: 0.2 gram
  • Yağ: 0 gram
  • Karbonhidratlar: 0.1 gram
  • Lif: 0.1 gram
  • Şeker: 0 gram

 Reyhanın içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller:

İçinde bulundurduğu fitokimyasallar ile, akciğer kanserikaraciğer kanseriağız kanseri ve cilt kanseri dahil olmak üzere farklı kanser türlüne karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Reyhan, vücutta hücre hasarına yol açabilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur ve kanser, kalp hastalığı, artrit ve diyabet gibi hastalıkalrın gelişme riskini azaltan lutein, zeaksantin, beta-karoten ve beta-kriptoksantin gibi antioksidanlar ve öjenol adı verilen bileşikler içerir. Reyhandaki öjenol, linalool ve sitronelol dahil olmak üzere esansiyel yağlar vücuttaki iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Solunum, idrar yolu, karın ve cilt enfeksiyonları ile savaşmaya yardımcı olur.

Reyhan yüksek kan şekeri, kan basıncı, kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürmeyi destekler. Magnezyum içeriği ile kasların ve kan damarlarının gevşemesine ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirir. Zihinsel sağlığı destekler. Kaygı ve depresyonu hafifletme, odaklanmayı kolaylaştırma ve yaşa bağlı hafıza kaybı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek bileşiklere sahiptir.

Reyhan faydaları genel olarak şunlardır:

  • Vücudun serbest radikallerle mücadelesine yardım eder
  • Kan basıncını düşürür
  • Diyabet hastalığını önlemeye yardım eder
  • Kolesterol ve trigliserid gibi kandaki yağ seviyelerini azaltır
  • Kalp sağlığını korur
  • Kan akışını iyileştirir
  • Bağışıklığı destekler
  • Kaygı ve depresyonu hafifletir

Reyhan ile Besinler Nasıl Hazırlanır?

Taze reyhan genellikle çoğu marketin sebze bölümünde bulunabilmektedir. Reyhan alırken canlı, koyu mor yapraklar olmasına dikkat edilmelidir. Hafif nemli bir bez veya kağıt havluya sararak buzdolabında saklanabilir. Reyhanın tadını çıkarmanın birçok yolu vardır. Öğünlere dahil etmek için bazı öneriler:

  • Reyhanı taze mozzarella peyniri ve domates dilimleri ile katlayın, biraz taze çekilmiş karabiber ekleyin ve üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Taze pişmiş bir pizzayı veya makarnayı tamamlamak için kullanın. (Bütün veya doğranmış olarak kullanabilirsiniz)
  • Ev yapımı çorbalara veya soslara karıştırın.
  • Ev yapımı pesto veya humusa ekleyin.
  • Bir lazanyaya sebze olarak koyun.
  • Izgara mısır salatası gibi bir salataya karıştırın.
  • Vanilyalı dondurmayı birkaç küçük reyhan yaprağıyla süsleyin.

Reyhanla yemek pişirirken, yaprakları işlemin sonuna doğru eklemek gerekir. Yağlar uçucudur, bu nedenle otu en son eklemek lezzetin daha fazla korunmasını sağlar.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 16 Haziran 2025

Yayınlanma Tarihi: 16 Haziran 2025

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al
Doktor Bul Doktor Bul Randevu Al Randevu Al Canlı Destek Canlı Destek