Yükleniyor

K vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

K vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

K vitamini yağda eriyen bir vitamindir. K vitamininin başlıca görevi kan akışkanlığını kontrol etmektir. K vitamini kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar, kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olur, kemik sağlığını destekler. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakteriler tarafından sentezlenmesi ve besinlerde bol miktarda bulunması nedeni ile K vitamini eksikliği nadir olarak görülür. K vitamini K1 ve K2 olmak üzere iki ana gruba ayrılır. K1 Vitamini bitki kaynaklı gıdalarda bulunurken K2 Vitamini daha çok hayvan kaynaklı gıdalarda görülür. K vitamininin K1 ve K2 vitamini olmak üzere iki farklı formu vardır.

İçindekiler

Phylloquinone (K1 vitamini olarak da adlandırılır): K1 vitamini daha çok lahana, karalahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Menaquinone (K2 vitamini olarak da bilinir): K2 vitamini et, yumurta ve peynir gibi bazı hayvansal gıdalarda ve fermente gıdalarda bulunur. K2 vitamini ayrıca insan bağırsağındaki bakteriler tarafından da oluşturulabilir.

K vitamini nedir?

K vitamini, vücudun kanın pıhtılaşması için ihtiyaç duyduğu ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan bir vitamin grubudur. Ayrıca K vitamininin kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabileceğine dair bazı bilimsel çalışmalar da mevcuttur.

Ortak kimyasal yapısı 2-metil-1,4-naftokinon olan bir bileşik ailesinin jenerik adı olan "K Vitamini", bazı gıdalarda doğal olarak bulunan ve besin takviyesi olarak bulunan, yağda çözünen bir vitamindir Bu bileşikler filokinon (K1 vitamini) ve bir dizi menakinon (K2 vitamini) içerir. Menakinonların doymamış izoprenil yan zincirleri vardır ve yan zincirlerinin uzunluğuna bağlı olarak MK-4 ila MK-13 olarak adlandırılır. MK-4, MK-7 ve MK-9 en iyi çalışılmış menakinonlardır.

K vitamini eksikliği belirtileri nelerdir?

Yetişkinlerde K vitamini eksikliği nadirdir; ancak antibiyotikler gibi K vitamini metabolizmasını bloke eden ilaçları alan kişilerde veya gıda ve besin maddelerinin emilim bozukluğuna neden olan durumlarda K vitamini eksikliği görülebilir. Yeni doğan bebeklerde de K vitamini eksikliği görülebilir zira K vitamini plasentaya geçmez ve anne sütü az miktarda K vitamini içerir. K vitamini eksik olan bebeklerde doğumun ilk haftasında mide-bağırsak yolu veya göbek kütüğünden morarma ve / veya kanama ile yenidoğanın hemorajik hastalığı riski vardır. Protrombin zamanı ve aktive parsiyel tromboplastin zamanı uzayacaktır.

K vitamini eksikliğinin en yaygın belirtileri şunlardır:

  • Kanama
  • Kanın pıhtılaşması için daha uzun bir süre veya uzamış protrombin zamanı
  • Osteopeni veya osteoporoz

Not: Antibiyotikler bağırsaktaki K vitamini üreten bakterileri yok edebilir. Antibiyotiklerin birkaç haftadan daha uzun süre kullanılması K vitamini seviyelerini düşürebilir. Uzun süreli antibiyotik kullananlardan iştahı zayıf olan kişiler K vitamini eksikliği açısında daha büyük risk altındadır. Söz konusu kişiler bu durumda doktor tavsiyesiyle K vitamini takviyesinden faydalanabilir.

Günlük K vitamini ihtiyacı ne kadardır?

Yetişkinlerin vücut ağırlıklarının her kilogramı için günde yaklaşık 1 mikrogram K vitaminine ihtiyaçları vardır. Örneğin, 65 kg ağırlığındaki bir kişinin günde 65 mikrogram K vitaminine ihtiyacı olurken, 75 kg ağırlığındaki bir kişinin günde 75 mikrograma ihtiyacı olacaktır. Bir mikrogram, bir miligramdan (mg) 1.000 kat daha küçüktür. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan fazla alınan K vitamini, ileride kullanmak üzere karaciğerde depolanır.

K vitaminin fazla miktarda alınması zararlı mıdır?

K vitamini, karaciğer, kalp, beyin, kemikler ve pankreas dahil olmak üzere vücutta yaygın olarak bulunur. K vitamini diğer yağda çözünen vitaminlerin aksine fazla miktarda alınsa bile vücutta nadiren toksik seviyelerde birikir. Bunun nedeni, çabuk parçalanması ve idrar veya dışkı yoluyla atılmasıdır.

K vitamininin faydaları nelerdir? K vitamini ne işe yarar?

K vitaminin birçok faydası mevcuttur. Bazı çalışmalarda yetersiz K vitamini alımı ile osteoporoz arasında bir korelasyon saptandı. Birkaç çalışmada da K vitamininin kemiklerin korunmasını desteklediğini, kemik yoğunluğunu iyileştirdiğini ve kırık riskini azalttığını saptandı. Wisconsin-Green Bay Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada K vitamininin kemik mineral yoğunluğu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ve kemiğin kırılma riskini azalttığını saptandı. Brigham and Women’s Hastanesi ve Harvard Tıp Fakültesi tarafından hazırlanan bir raporda da diyetlerinde yeterli miktarda K vitamini bulunan kadınların kalça kırılma riskinin daha düşük olduğu belirtildi.

Yine yapılan bir çalışmada yüksek miktarda K1 vitamini seviyelerine sahip 70 yaş üzerindeki sağlıklı bireylerin en yüksek sözel epizodik hafıza performansına sahip olduğu anlaşıldı. K vitamininin bir faydası da arterlerde minerallerin biriktiği mineralleşmeyi önleyerek kan basıncını düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bu durum kalbin vücuda serbestçe kan pompalamasını sağlar.

Öte yandan mineralizasyon doğal olarak yaşla birlikte ortaya çıkar ve kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. Yeterli K vitamini alımının da inme riskini azalttığı da bilinmektedir.

K vitamini nerelerde bulunur? K vitamini hangi besinlerde bulunur?

Özellikle yeşil yapraklı sebzeler en iyi K vitamini kaynaklarıdır. K vitamini aslında bir grup bileşiktir. Bu bileşiklerin en önemlileri K1 vitamini ve K2 vitamini olarak görünmektedir. K1 vitamini yapraklı yeşilliklerden ve bazı diğer sebzelerden elde edilir. K2 Vitamini büyük ölçüde et, peynir ve yumurtalardan elde edilen ve bakteriler tarafından sentezlenen bir bileşikler grubudur.

Aşağıdaki tabloda K vitamini içeren besin kaynakları listelemektedir.

 


Gıda

Miktar

K vitamini (mcg)


Sebzeler

Lahana, pişmiş

125 mL (fincan) 

561

Lahana, çiğ, doğranmış

250 mL (1 bardak)

499

Ispanak, pişmiş

125 mL (fincan) 

469

Karahindiba yeşillikleri, çiğ, doğranmış

250 mL (1 bardak)

452

Hardal yeşilliği, pişmiş, doğranmış

125 mL (fincan) 

438

Kabak, pişmiş, doğranmış

125 mL (fincan) 

408

Pancar yeşillikleri, pişmiş

125 mL (fincan) 

368

İsviçre pazı, çiğ

250 mL (1 bardak)

316

Karahindiba yeşillikleri, pişmiş

125 mL (fincan) 

306

İsviçre pazı, pişmiş

125 mL (fincan) 

303

Şalgam yeşillikleri, pişmiş

125 mL (fincan) 

280

Maydanoz, çiğ

60 mL (¼ fincan) 

260

Pişmiş brokoli

125mL (½ fincan) 

169

Kuşburnu, çiğ, doğranmış

250 mL (1 bardak)

166

Pancar yeşillikleri, çiğ

250 mL (1 bardak)

161

Marul, bahar karışımı (mesclun), çiğ

250 mL (1 bardak)

154

Ispanak, çiğ

250 mL (1 bardak)

153

Hindiba çiğ, doğranmış

250 mL (1 bardak)

122

Brüksel lahanası, pişmiş

4 filiz

118

Brokoli, pişmiş

125 mL (fincan) 

116

Radicchio, çiğ, rendelenmiş

250 mL (1 bardak)

108

Marul, yeşil yaprak, çiğ, rendelenmiş

250 mL (1 bardak)

103

Brokoli, çiğ, doğranmış

250 mL (1 bardak)

94

Su teresi, çiğ, doğranmış

250 mL (1 bardak)

90

Lahana, rendelenmiş, pişmiş

125 mL (fincan) 

86

Fasulye filizi, soya fasulyesi, çiğ

125 mL (fincan) 

70

Marul, çiğ, rendelenmiş

250 mL (1 bardak)

61

Marul, tereyağlı (boston), çiğ, rendelenmiş

250 mL (1 bardak)

60

Lahana, çiğ, rendelenmiş

250 mL (1 bardak)

56

Yeşil soğan, çiğ, doğranmış

60 mL (¼ fincan) 

55

Kuşkonmaz, pişmiş

6 mızrak

46


Meyveler

Kivi

1 orta boy meyve

28

Ravent, pişmiş

125 mL (fincan) 

27

Yaban mersini, dondurulmuş

125 mL (fincan) 

22

Avokado

½ meyve 

21


Diğer gıdalar

Ispanaklı yumurtalı erişte, pişmiş

125 mL (fincan) 

86

Ciğer

75 g (2 ½ oz) 

66

Sosis (dana eti)

75 g (2 ½ oz) 

53

Ton balığı, hafif, yağ ile konserve

75 g (2 ½ oz) 

33

Soya fasulyesi, pişmiş

175 mL (fincan) 

24

Matcha yeşil çay tozu

1 su bardağı çay başına 2 gr çay tozu

60

Tablo Kaynak: Canadian Nutrient File 

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 3 Nisan 2024

Yayınlanma Tarihi: 28 Mayıs 2021

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al