Turp içerdiği vitamin, mineral ve liflerle tam bir sağlık deposudur. Genellikle balığın yanında sevilerek yenilen bu sebze garnitür olarak ya da salatanın içinde tüketiliyor, bu sayede antioksidan ihtiyacı karşılamaya yardım eder. Beyaz, kırmızı, mor veya siyah türleri olan turp, A, B6, C, E, K vitaminler yanı sıra, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez gibi mineraller ve antioksidan açısından zengindir.
Turpun Faydaları Nelerdir?
Turp, tok tutması yanı sıra, folik asit içeriği sayesinde hücrelerin DNA ve RNA onarımını sağlar, yaşlanmayı önler. Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklara karşı korur. Öksürük ve bronşit şikayetlerini azaltır.
Turpun faydaları şunlardır:
- Turp kana oksijen sağlar
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kalp sağlığını korur
- Kan basıncını düşürmeye yardım eder
- Metabolizmayı destekler
- Besin değeri yüksektir
- Tiroid hastalıklarına karşı korur
- Kanser gibi hastalıkları önlemeye yardım eder
- Ağrı gidericidir
- Bronşit ve öksürüğe iyi gelir
Kana oksijen sağlar
Kırmızı turp, kırmızı kan hücrelerinin gördüğü zararı kontrol etme özelliğiyle bilinir ve kana verilen oksijeni artırır.
C vitamini deposudur
C vitamini denildiğinde akıllara narenciye gelir ama kırmızı turpun C vitamini özelliği atlanmamalıdır. C vitamini hem soğuk algınlığından korur hem de kıkırdağı oluşturan kolajenin yapılmasını sağlar.
Kalbi korur
Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kırmızı turpta folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir.
Kan basıncını kontrol eder
Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur.
Bağışıklığı güçlendirir
C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Metabolizma dostu
Canı bir şeyler atıştırmak isteyenler için çiğneme duygusunu tatmin eden kırmızı turp, diyetlerde bir numaralı yardımcıdır. Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mide bulantısını da geçirir.
Besin değeri yüksek
Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir. Bu nedenle turp besin değeri yüksek bir sebzedir.
Cildin dostudur
Her gün turp tüketilirse, cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan korur. Bunun yanında turp suyunun saçlardaki kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemede yardım ettiği bilinir.
Guatr düşmanı
Guatrın en büyük nedenlerinden biri iyot eksikliğidir. Turp, iyot açısından zengin olduğu için tiroit hastalıklarından korur.
Kansere kalkan olur
Kırmızı turp sülfürlü bileşikler açısından zengin olması sebebiyle, karaciğer ve safra dostudur.Kansere karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir.
Lif içeriği yüksektir
Çoğu kişi turp sebzesini sadece balıkla birlikte tüketmektedir. Oysa turp sadece balıkla değil, farklı yiyeceklerle, salataların içinde tüketilmesi gereken bir besindir. Karaciğer ve mideyi temizlemeye yardım eden kırmızı turp, yüksek lif oranı ile dikkat çekmektedir. Son dönemlerde sebze reyonlarına yerini alan alabaş cinsi turp da yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği sıkça tercih edilmektedir.
Bronşit semptomlarını azaltır
Bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklara siyah turpun etkisi çok büyüktür. Akşamdan turpun içini oyarak ve oyulan kısma bir miktar bal dökülerek bekletildiğinde ve sabah saatlerinde turp suyu ve bal karışımı içildiğinde doğal bir öksürük şurubu yapılmış olur.
Ağrı gideren alabaş
Alabaş olarak bilinen beyaz turpun ağrı giderici etkisi vardır; beyaz turp özellikle romatizma kaynaklı ağrıların azalmasına yardımcı olur. Beyaz turp, sinir, stres azaltıcıdır; yorgunluk, sinir, stres gibi problemleri kan basıncını düzenleme etkisi sayesinde azaltmaktadır
Turp Tüketimi Yan Etkileri Nelerdir?
Turp, içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 21 Nisan 2025
Yayınlanma Tarihi: 21 Nisan 2025