Yükleniyor

Sağlıklı Kış Çorbası Tarifi

Sağlıklı Kış Çorbası Tarifi

Kış sebzeleri, sıcaklıklar düşmeye başladığında, yani soğuk havayı tercih ettikleri için ekilip hasat edilen sebzelerdir. Yılın çeşitli zamanlarında bulunan bu sebzelerin ortak noktası, kışın daha lezzetli olmalarıdır. Kış sebzelerinin suyunda bulunan şeker, daha düşük bir noktada donmalarına neden olarak soğuk havalarda hayatta kalmalarını sağlar. Ayrıca kış sebzeleri sağlığa faydaları ve zengin besin içeriği ile de bilinir.

İçindekiler

Kış sebzelerinde neler bulunur?

Soğuk kış aylarında tadını çıkarabileceğiniz pek çok soğuğa dayanıklı sebze vardır. Vitamin ve minerallerden en verimli şekilde faydalanabilmek istiyorsak, meyve ve sebzelerin vaktinde yenmesine dikkat edilmesi gerekir. Kış sebzeleri genellikle koyu yeşil yapraklılardır. Bu sebzeler, vitamin, mineral ve antioksidan açısından oldukça zengindir.

  • Brokoli
  • Ispanak
  • Brüksel Lahanası
  • Kara Lahana-Lahana
  • Kabak
  • Soğan
  • Havuç
  • Maydanoz
  • Turp
  • Sarımsak

Kış sebzelerinin faydaları nelerdir?

  • A vitamini, sağlıklı görmeyi ve güçlü bir bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur. Kış sebzelerinden biri olan havuç günlük vitamin ihtiyacınızın yüzde 73'ünü içerir.
  • Kışın beslenmelerinize bol miktarda koyu yapraklı yeşillik eklemek kronik iltihabı azaltabilir.
  • Yaban havucu, pancar ve havuç gibi kışlık kök sebzeler, sağlıklı sindirimi destekleyen çok miktarda lif içermektedir.
  • Yarım kap pişmiş lahana, günlük ihtiyacınız olan C vitamininin yaklaşık üçte birini içermektedir. Ayrıca size lif, folat, potasyum, magnezyuma ek olarak, A ve K vitaminlerinden de daha fazlasını verir.
  • Brokoli damar kalınlaşmasını önler, kanser riskini ve kataraktı azaltır.
  • Brokolide bulunan beta-karoten, kemik sağlığı ve osteoporozun önlenmesi için önemli olan çinko ve selenyum gibi minerallerle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kış aylarında cildimiz soğuk havaya maruz kalır ve korunmaya ihtiyaç duyar. Meyve ve sebzeler sağlıklı bir cilt için en önemli üç besini sağlayacaktır: su, iz mineraller ve antioksidanlar. Farklı kış sebzeleri cildinizi korumaya yardımcı olur.

Bağışıklığı güçlü tutmak için dikkat edilmesi gerekenler

Bağışıklık sistemi, vücudun kendisini enfeksiyon ve hastalıktan koruma yoludur; soğuk algınlığı ve grip virüslerinden kanser gibi ciddi durumlara kadar her şeyle savaşır. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin bazı ek yolları bulunmaktadır:

  • Bilimsel kanıtlar, uyku kaybının bağışıklık sisteminin farklı kısımlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Bu durum hastalıkların gelişmesine yol açabilir.
  • Düzenli bir şekilde fiziksel aktivitede bulunmak, daha iyi bir uyku çekmenize, mental ve fiziksel olarak daha iyi hissetmenize, ve kaygıyı azaltmanıza yardımcı olur. Tüm bunlar da bağışıklığınızı güçlendirmede önemli rol oynar.
  • Zamanla, aşırı alkol ve sigara kullanımı bağışıklık sistemini zayıflatabilir.
  • Yiyeceklerden aldığınız besinler, özellikle meyveler, sebzeler, otlar ve baharatlar gibi bitki bazlı yiyecekler, bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasını sağlamak için gereklidir.
  • Astım, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik durumlar bağışıklık sistemini etkileyebilir ve enfeksiyon riskinizi artırabilir. Bu gibi durumlarda öğünlerinizle kendinize alternatif sağlıklı yaşam yöntemlerini kazandırabilirsiniz. Kış sebzeleri buna birer örnektir.

Sağlıklı kış çorbası tarifi

  • Hazırlık: 5 dk
  • Pişirme süresi: 25-30 dk

Hem pazı, kereviz, karnabahar gibi sebzeleri yemeyen çocuklar için hem de yetişkinler için kış sebzeleriyle hazırlanabilecek bağışıklık sistemini destekleyici ve aynı zamanda kalorisi düşük çorba tarifini deneyebilirsiniz.

Sağlıklı kış çorbası için malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 1/2 kilo karnabahar
  • 1 büyük havuç
  • 2 orta boy soğan
  • 1-2 diş sarımsak

Sağlıklı kış çorbası yapılışı

Mercimekler çok az haşlanır ya da suda bekletilir ve bu ilk suyu dökülür. Sonra kalan malzemeler 1- 1.5 litre kadar su eklenerek düdüklüde ya da ağzı kapalı tencerede 25-30 dakika kadar haşlanır. En son üzerine birer çay kaşığı kırmızıbiber, karabiber ve arzuya göre kimyon eklenir. Hepsi blenderdan geçirilir. Bu tarife karnabahar yerine pazı, kereviz eklenerek de farklı lezzette çorbalar hazırlanabilir. Afiyet olsun. 

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 14 Aralık 2022

Yayınlanma Tarihi: 13 Aralık 2022

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al