Yükleniyor

Tatlı Patates Faydaları Nelerdir?

Tatlı Patates Faydaları Nelerdir?

Kök sebze olarak bilinen tatlı patates, ince ve kahverengi bir dış kabuğa sahiptir. Et kısmı turuncu olmakla birlikte mor veya sarı renklerde de görülebilir. Tatlı patates çeşitleri soyulmuş halde tüketilebilir. Orta ve Güney Amerika kökenli olan tatlı patatesin kendi içerisinde 25 çeşidi bulunur. Şeker hastaları, kolesterol düşürmek ve kilo vermek isteyenler için faydalıdır.

İçindekiler

Tatlı patates nedir?

Tatlı ve baharatlı bir tada sahip olan tatlı patatesin, turuncu etli bir içeriği bulunur. Anavatanı Amerika olan tatlı patatesin bir diğer adı da yer elması olarak bilinir. Bunun yanında içerisinde lif, A, C ve B6 vitaminleri yer alır. Karbonhidrat kaynağı da olan tatlı patates, betakaroten açısında da zengin bir besindir.

Tatlı Patates Besin Değeri

Tatlı patates tüketmenin sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. 80 gr tatlı patates (buharda pişmiş) şu besin değerlerini içerir:

  • 67 kalori
  • Protein: 0.9gr
  • Yağ: 0.2 gr
  • Karbonhidrat: 16.3 gr
  • Şeker: 6.7 gr
  • Potasyum: 280 mg
  • Karoten: 3012 mcg
  • C vitamini: 4mg

80 gr tatlı patates ya da  bir orta boy patates, beyaz patatesin aksine, günün öğünü olarak sayılabilir. Tatlı patates aynı zamanda, önemli miktarlarda kalsiyum, magnezyum ve B6 vitamini içermektedir.

Tatlı Patates Faydaları Nelerdir?

Tatlı patates, yaraların iyileşmesi, bağışıklık sistemi sağlığı ve bağ doku gelişimi konusundan önemli bir rol oynar. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olan tatlı patates C vitamini kaynağıdır. Kalp ve diyabet hastalıkları gibi kronik hastalıklara etki eder. Tatlı patatesin faydaları şu şekilde açıklanabilir:

Tatlı Patates Bağırsak Sağlığına İyi Gelir

Lif kaynağı olan tatlı patates, bağırsak sağlığı için de oldukça önemli bir besindir. Bir tatlı patates, 4 gram lif verir. (günlük değere göre ihtiyacınızn %14'ü) Yüksek lif oranına sahip besinler, düşük diyabet riski ve daha az iltihaplanmayı sağlayarak vücuda fayda sağlar. Tatlı patates içerisinde hep çözünmeyen hem de çözünen olmak üzere iki lif türü barındırır. Çözünmeye lif bağırsak sağlığını düzenler. Çözünür lif ise bağırsak içerisinde yer alan iyi bakteriler için yakıt görevi görür.

Tatlı Patates Vitamin Ve Mineraller İçerir

Tatlı patates, A vitamini içeriğiyle tanınmaktadır. A vitamini, tatlı patateslere turuncu rengi veren ve yendiğinde vücutta A vitaminine dönüştürdüğü bir bitki pigmenti olan beta-karoten olarak yer alırlar. Bunların yanında B6 ve C vitamini kaynağıdır.

Tatlı patates vitaminlerin yanında mineraller de içerir. Orta boy tatlı patates günlük olarak alınması gereken manganez ihtiyacının %25’ini, bakır ihtiyacının %20'sini ve potasyum ihtiyacının %12'sini sağlar. Manganez vücuda yeteri kadar alındığında kemik sağlığını iyileştirir, kan şekerini düzenler ve kırmızı kan hücreleri üretmek için vücuda yardımcı olur.

Tatlı Patates Göz Sağlığını Korumaya Yardımcı Olabilir

Beta-karoten içeren tatlı patates kuru gözlerin önlenmesine ve karanlık bir ortamda iyi bir görüş sağlamaya yardımcı olur. İçerisindeki karotenoidlerle beraber gözleri serbest radikal hasarlarına ve oluşabilecek iltihaplanmaya karşı korur.

Saç ve Cilt Sağlığını İyileştirir

Tatlı patates içerisinde bulunan C vitamini, cildin ve saçın sağlıklı görünmesini sağlayarak proteinlerin kolajen üretmesinde etkili olur. Yaş almayla beraber vücutta kolajen üretimi azalır. Besinlerle C vitamini takviyesi yapmak vücutta yer alan kolajeni tutmaya yarar. Tatlı patates içerisinde yer alan A vitamini, cilt ve saç kuruluğuna karşı engeller.

Tatlı Patates Yan Etkileri

Tatlı patates, vejetaryen beslenme şeklini benimseyenler için güzel bir alternatif oluşturur. Bunun yanında birçok sağlık sorunuyla mücadele etmenizi sağlar. Her besinde olduğu gibi tatlı patates tüketim miktarını da iyi ayarlamak gerekmektedir. Tatlı patates yüzünden  oluşabilecek yan etkileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tatlı patates içerisinde yer alan yüksek oksalat nedeniyle vücutta böbrek ve safra kesesi taşlarına sebep olabilir. Bu neden ölçülü tüketmek gerekir.
  • A vitamini kaynağı bakımından zengin olan tatlı patates, aşırı tüketimi durumunda kızarıklık ya da baş ağrısı gibi durumlar ortaya çıkarabilir.
  • Tatlı patates ishal, mide ağrısı ve şişkinliğe sebep olan bir içeriğe sahiptir. Bu durumdan dolayı mide rahatsızlığınız varsa tatlı patates tüketiminden kaçınmanız gerekebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 31 Ocak 2024

Yayınlanma Tarihi: 8 Şubat 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al