Muşmula ağacı, Türkiye'de yetiştiriciliği yapılan meyve ağaçları arasındadır. Muşmula meyvesi olgunlaşmış ve yumuşak forma gelmiş ise günlük olarak tüketilebilir. Alternatif tıpta sıkça kullanılan bitkinin besleyici özelliği ile birlikte vücudu destekleyici özellikleri de ön plana çıkar. Meyvelerinin fitokimyasallarca da zengin olması terapötik etkilerini arttırarak muşmula faydalarını destekler. Muşmula faydalarının vücudu desteklemesi hem sofralarda hem de takviye edici ürün olarak tüketimine olumlu katkı yapar.
Muşmula Nedir?
Muşmula, rosaceae ailesinin mespilus germanica türüne ait bir bitkidir. Yüksekliği 3-6 metreye ulaşabilen çalı benzeri küçük bir ağaçtır. Ülkemizde, beybıyık, yeni dünya, döngel olarak da adlandırılan bitkinin meyveleri Mayıs-Haziran aylarında tomurcuklanarak çiçek açar. Çiçeği pembe-beyaz renge, meyvesi ise turuncu-sarı renklere sahiptir.
Muşmula Ne İşe Yarar?
Muşmula faydaları gücünü içeriğindeki etken maddelerden alır. Organik asitlerden omega 6, pektin, fenolik bileşikler, flavanoidler, taninler ve fonksiyonel aminoasitler açısından zengindir. Ayrıca vücudun günlük ihtiyacı olan bazı mineralleri karşılayabilir. Kalsiyumun %4.1'ini, diyet fiberlerin %3.42'sini, demirin %15'ini karşılar. A, B ve C vitaminler bakımından da zengin olması muşmula faydaları arasında öne çıkar. Muşmula faydaları özellikle yara, ağız içi apse gibi durumlarda vücuda destek olur. Ayrıca mikrobiyal enfeksiyonlar, tip-2 diyabet, kronik hastalıklar, anemi, beyin hastalıkları, mental performans düşüklüğü, uykusuzluk, bozulan enzimatik sistem, huzursuz bacak sendromu, vücut ısısı bozukluğu gibi problemlere karşı da vücudu destekler.
Muşmula Nasıl Tüketilir?
Muşmula faydaları bitkinin bazı kısımlarında saklıdır. Bitkinin yaprak, meyve ve tohumlarındaki içeriğin özleri ekstrakte edilerek çıkarılabilir. Bitkinin ekstraktları gıda takviyesi formuna dönüşerek sıvı, kapsül, tablet ve toz haline getirilir. Ayrıca, bitkiyi taze ya da kurutulmuş meyveler halinde de tüketebilirsiniz. Kurutulmuş bitki formunu çay olarak da demleyip içebilirsiniz.
Muşmula Faydaları Nelerdir?
Muşmula faydaları insan vücuduna birçok fizyolojik katkı sağlar. Özellikle; savunma sistemini, boşaltım sistemini, salgı üretimini ve hormon dengesini desteklemede öne çıkar. Muşmula faydaları genel olarak aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Yaprakların özünde yer alan flavanoidler ve C vitamini boğaz ve ağız enfeksiyonların engellenmesinde yardımcıdır.
- Vücutta yağ birikimini azaltarak kötü huylu kolesterol (LDL) ve trigliserit seviyesinin azalmasında destekleyici olur.
- Damar iç çeperinde yağlanmanın azalmasına ve damar sertleşmesinin önüne geçilmesine destek olur
- Muşmula faydalarından en önemlisi anemi problemine karşı destekleyici unsur oluşturmasıdır, böylece kas aktivitesini korumaya yardımcı olur.
- Muşmula sirkesinin faydaları arasında anti bakteriyel özellikleri yer alır. Gıdalardan sıklıkla bulaşabilen Pseudomonas suşlarına karşı önleyici bir etkiye sahiptir.
Bağırsakları hareketlendirir
Pektin lif içeriği ile su tutma kapasitesini arttırmaya, bağırsak hareketlerini uyarmaya ve kabızlık problemin gidermeye yardımcıdır.
Sindirim sistemini çalıştırır
Fenolik asitler ve flavanoidler karbonhidrat metabolizmasında rol oynayan α-glukozidaz ve α-amilaz enzimlerin aktivitesini azaltmaya yardımcı olur. Muşmula faydalarından biri olan bu durum tip-2 diyabet hastalığının semptomlarının azalmasına yardımcıdır.
Öksürüğe iyi gelir
Üst ve alt solunum yollarının mikrobiyal enfekte olması akciğer, bademcik ya da solunum yollarını iltihaplandırabilir. Bölgesel yangı oluşturması ile boğaz kuruluğu öksürük semptomlarını arttırır. Muşmula faydalarından polifenol içeriği ile iltihap kurutucu özelliği ortaya çıkar. Böylece, öksürük semptomlarının azalmasına yardımcı olur.
Antioksidan özelliği bulunur
Fitokimyasallar, minareller ve vitaminlerin antioksidan gücü, muşmula faydalarında oksidatif stresi azaltmasıyla öne çıkarır. Bu sayede, karaciğerde toksinlerin temizlenmesine destek olarak filtreleme görevi görür.
Muşmula Çayının Faydaları Nelerdir?
Muşmula çayının faydaları arasında, ödemin atılması, demir bağlama seviyesinin yükselmesi, detoks etkisi, kabızlık probleminin azalması, metabolizmanın hızlanması, bağışıklığın güçlenmesi, idrarın atılması, kan şekerinin dengelenmesi bulunmaktadır.
Muşmula Çayı Nasıl Yapılır?
Bir litre su ile küçük bölümlere ayrılan muşmulalar kaynatma haznesine eklenir. Kaynama sonrası süzülerek günde 2-3 bardak şeklinde tüketilebilir.
Muşmula Şurubu Nasıl Yapılır?
İnce kıyılmış meyveler ile doğal şeker ile homojen karıştırılarak viskoz sıvı formuna getirilir.
Muşmulanın Yan Etki ve Zararı Var mıdır?
Muşmulanın belirgin bir yan etkisi mevcut değildir. Diğer meyve ve sebzelerde olduğu gibi günlük alım dozlarından fazla tükettiğinizde sindirim sisteminizi olumsuz etkileyebilir. Yüksek tansiyon hastalarının doktoruna danışarak kullanımı da tavsiye edilir. Bununla birlikte, hamilelikte muşmula yemek düşük riskinin azalttığına inanılsa da uzman hekime danışılarak tüketilmeniz gerekir.
Muşmula Kalori ve Besin Değeri Nedir?
100 gram bitkide 0.5 g protein, 0.1 g yağ, 24 g karbonhidrat ve 74 g su bazlı içeriğe sahiptir. Düşük kaloriye sahip muşmula ortalama olarak 40 kaloriye sahiptir. Muşmula faydalarını anlatan besin değerleri; %15 demir, %5 B1 vitamin, %10 kalsiyum, %2.31 riboflavin, %1.25 niasin içerir.
Muşmula Meyvesi Nerede Yetişir?
Kuzey Anadolu, Güneydoğu Avrupa ve İran kaynaklı yayılım gösteren muşmula meyvesi, Türkiye'de Marmara ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmeye elverişlidir. Serin ve ılık iklim koşullarını seven bir bitkidir.
Muşmula ile Yapılabilecek Lezzetli Tarifler
Muşmula faydalarını meyvesinden yapılan muşmula sirkesi ve şekerli su halinde gösterebilir. Muşmula döngel meyvesi şarap yapımında da çeşni olarak kullanılabilir. Sofralarda et yemeğine tatlı-ekşi sos olarak da sıklıkla tercih edilir. Kolayca reçel, jöle, marmelat ve şurup haline getirilerek yiyecek olarak kullanılır. Şekerleme ya da tatlı olarak peynirle birlikte aroma dengeleyici olarak tüketilebilir.
Muşmula Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Muşmula cinsel gücü artırır mı?
Damar sağlığını desteklemesi kan dolaşımını artırarak libido yükseltici etki göstermesini sağlar.
Muşmula çekirdeği nasıl tüketilir?
Gıda takviyesi, reçel, hoşaf ve şurup formunda tüketebilirsiniz.
Muşmula karaciğere iyi gelir mi?
Muşmula faydalarından dikkat çeken detoks etkisi karaciğerin de temizlenmesine yardımcıdır.
Muşmula suyu nasıl yapılır?
Meyve içeriğindeki %75 oranında sulu içerik izole edilerek muşmula suyu elde edilir.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 27 Mart 2024
Yayınlanma Tarihi: 23 Mayıs 2023