Fesleğenin bir çeşidi olarak reyhan, uçları sivri yeşil ve mor renklerinde bulunan bir bitki türüdür. Tadı ve aroması sayesinde çeşitli şekillerde görülür. Akdeniz ve Ege bölgelerinde görülen ve yetişen reyhan, genellikle şerbet olarak tüketilir. İçerisindeki birçok vitamin ve mineral sayesinde de kişinin sağlığına katkıda bulunur. Bunun yanında antioksidan bir yapısı bulunduğundan vücuttaki enfeksiyonlara karşı da savaşır.
Reyhan Şerbeti Nedir?
Reyhan şerbeti, reyhandan elde edilen fesleğene benzer bir aromaya sahip içecektir. Taze olarak yemeklere, salatalara da eklenen reyhan, genellikle şerbet olarak tüketilir ve tercih edilir. Reyhan içerisinde bulunan kalsiyum, A, K vitamini, çinko, potasyum ve demir sayesinde kişiye sağlık açısından katkılarda bulunur.
Reyhan Şerbeti Faydaları Nelerdir?
Reyhan şerbeti, hazımsızlığa iyi gelir, hafızanın güçlenmesine yardım eder, C vitamini açısından zengin olan reyhan şerbeti bağışıklığı güçlendirir, kuru öksürük ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları atlatmaya yardım eder. Mide yanması ve sindirim sorunlarına iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırmaya destekçi olan reyhan şerbeti metabolizmayı hızlandırır ve kan şekerini dengeler.
Reyhan şerbetinin faydaları şunlardır:
- Hücre hasarına neden olan serbest radikallere karşı vücut direncini artırır
- Sindirimi kolaylaştırır
- İltihabı hafifletir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Stres ve uyku sorunlarına iyi gelir
- Metabolizmayı hızlandırır
- Kan şekerini dengeler
Antioksidan yapısı sayesinde hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar
Reyhan, içerisindeki antioksidanlar sayesinde vücutta bulunan ve hücre hasarına neden olan serbest radikallere karşı savaş açar. Böylelikle hastalıkların geçirilmesinde ve genel sağlığın düzelmesinde etkilidir.
Sindirim sistemi sürecinin kolaylaşmasına yardımcı olur
Reyhan şerbeti tüketmek kişinin sindirim sisteminin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bunun yanında midede meydana gelen yanma ve rahatsızlıkların hafiflemesinde önemli bir rol oynar.
Vücuttaki iltihabı hafifletir
Reyhan şerbeti, içerisindeki anti-enflamatuar bileşenlerden dolayı vücutta meydana gelen iltihaplanmasının azalmasına katkı sağlar. Eklem ağrısı, kas ağrıları veya diğer iltihapla ilişkili olan diğer sağlık durumların hafiflemesinde etkilidir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Reyhanın içerisindeki vitaminler arasında yer alan C vitamini, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Böylelikle hastalıklara karşı savaşmada katkı sağlayarak sağlığa karşı faydalarda bulunur.
Strese iyi gelerek uyku düzeni sağlar
Reyhan şerbetinin tüketimiyle kişide rahatlama hissi gelerek strese karşı iyi hissettirir. Bunun yanında uyku düzenine katkıda bulunarak daha kaliteli bir uykuyu destekle.
Lifli yapısı sayesinde metabolizmayı hızlandırır
İçeriğinde yer alan lif ve metabolizmayı hızlandırıcı özellikler nedeniyle kilo kontrolüne katkıda bulunabilir. Hazımsızlığa iyi gelir ve bağırsakların daha doğru çalışmasına destek olur. Böylelikle tüketildiğinde kişiye tokluk hissi vererek kilo kaybını destekler.
Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur
Reyhan besin maddesi olarak taze ya da şerbet şeklinde tüketildiğinde kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunur. Bunun yanında şeker hastalığı riskinin de azalmasını sağlar.
Reyhan Şerbeti Nasıl Yapılır?
Reyhan şerbeti, reyhanların yıkanıp, temizlenmesinin ardından sıcak suya ilave edilmesiyle yapılabilir. Reyhan şerbetinin içerisine eklenecek olan şeker, karanfil ve limon gibi aroma verici besinler kişinin damak tadına göre belirlenebilir. Daha sonra reyhan ve eklenen ürünlerin demlenmesi beklenir. Soğuduktan sonra içeceklere alternatif olarak tüketilebilir.
Reyhan Şerbeti Hakkında Sık Sorulan Sorular
Reyhan şerbeti neye iyi gelir?
Reyhan şerbeti genellikle öğünlerden sonra tüketilen ve hazımsızlığa iyi gelen bir içecektir. Midenin rahatlamasına katkıda bulunarak bağırsakların iyi şekilde çalışmasında rol oynar. İçerisindeki lif sayesinde kilo vermek isteyenler için tercih edilebilir.
Reyhan şerbeti iltihaba iyi gelir mi?
Reyhan şerbeti, antioksidan yapısı sayesinde vücutta yer alan iltihaba karşı savaşır. Böylelikle iltihap nedeniyle oluşan ağrıların azalmasına da katkıda bulunur.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 21 Ekim 2024
Yayınlanma Tarihi: 4 Haziran 2024