Yükleniyor

Bademin Faydaları Nelerdir? Badem Yemek Neye İyi Gelir?

Bademin Faydaları Nelerdir? Badem Yemek Neye İyi Gelir?

Badem ağacının meyvesi olan badem, gözyaşı şeklinde yenilenebilir tohumlar olarak bilinir. Kabuklu ya da kabuğu soyulmuş halde bulunabilir. İçeriğinde magnezyum bulunan badem, sinir ve kas fonksiyonlarında önemli rol oynar ve kalp atışını dengeleyerek kemiklerin güçlü kalmasında, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı korunmasında etkilidir. Bir avuç badem günlük olarak tüketilmesi gereken E vitamini ihtiyacının yarısını karşılamaktadır. E vitamini özellikle cilde etki ederek hücrelerin erken yaşlanmasına ve hastalanmaya yol açabilecek hasarlardan korur.

İçindekiler

Bademin Besin Değeri Nedir?

Badem ağacının yenilenebilir tohumlarından üretilen badem, süt, yağ, un ve macun olarak tüketilebilir. Badem ezmesi de popüler olarak bilinen ve sevilen bir besindir. 28 gr yani bir porsiyon badem şu besin değerlerini içerir:

  • Lif: 3.5 gr
  • Protein: 6 gr
  • Yağ: 14 gr
  • E Vitamini: Önerilen günlük alım miktarının (RDI) %37'si
  • Manganez: RDI'ın %32'si
  • Magnezyum: RDI'nin %20'si
  • Ayrıca bakır, B2 vitamini (riboflavin) ve fosfor içermektedir.

Mineralleri vücutta tutan, emilimlerini engelleyen bir madde olan fitik asit, bademde yüksek oranda bulunur. Fitik asit, antioksidan olarak bilinirken, bademde bulunan demir, çinko ve kalsiyum miktarını da azaltmaktadır.

Bademin Faydaları Nelerdir?

Badem, vitamin ve mineral bakımından yüksek, yeterli miktarda lif, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve E vitamini açısından zengindir. Badem, kemik sağlığını destekler, kan şekerinin aniden yükselmesini engeller, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürür. 

  • LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürür
  • Kemik ve dış yapısını güçlendirir
  • Kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır
  • Kan basıncını düşürür
  • Kalp hastalığı riskini azaltır
  • Ciltte ince çizgiler ve kırışıklıklar oluşma riskini azaltır
  • Kolon kanserine yakalanma riskini azaltan lif açısından zengindir
  • Tokluk hissi verdiği için kilo vermeye yardımcıdır

Badem Tüketmek Neye İyi Gelir?

Badem kolesterolü düşürür

Badem yemek kırmızı kan hücrelerinde yer alan E vitamini seviyesini artırarak kolesterol riskini azaltmaktadır. E vitamini ve antioksidanlar aynı zamanda vücutta oksidatif hasarı önlemeye yardımcı olmaktadır. Badem, kalp sağlığına fayda sağlayan lipid ve yağ seviyelerini iyileştirmede etkilidir. 

Badem kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir

Karbonhidrat bakımından düşük olan badem, sağlıklı yağ, protein ve lif bakımından zengindir. Bu yüzden badem, diyabetli hastalar için sağlıklı bir seçimdir. Diyabetli kişilerin vücudunda magnezyum eksikliği görülebilir. Badem de yüksek miktarda magnezyum içerdiğinden bu eksikliğin giderilmesinde ve kan şekeri düzeylerini düşürmede etkilidir.

Badem kilo vermeye yardımcı olur

Badem, içeriğindeki protein ve lif sayesinde iştahı azaltarak, uzun süre tok hissetmeye yardımcı olur. Bu da günlük olarak alınan kalori miktarını azaltmada etkilidir. Badem iştahı keserek, kiloyu dengelemeyi sağlar.

Badem Tüketmenin Riskleri Nelerdir?

Fıstığa karşı alerjisi olan kişilerin bademe de alerjisi olabilmektedir. Badem yedikten sonra kurdeşen, şişlik ve nefes almada zorluk görülüyorsa hemen uzman doktora başvurmak gerekebilir. Bu durum anafilaksi olarak bilinen durumu geliştirerek yaşamı tehdit etmektedir. Badem tüketmeden önce mutlaka alerjiniz olup olmadığını kontrol ettiriniz.

Çok fazla badem tüketilirse ne olur?

Bademi ölçülü tüketmek önemlidir. Fazla tüketmek sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Badem tüketmek, kilo almaya, sindirim problemlerinin ortaya çıkmasına, böbrek taşı oluşmasına yola açarak fındık alerjisini ortaya çıkarabilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 19 Nisan 2024

Yayınlanma Tarihi: 17 Nisan 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al