Yükleniyor

Kişniş Nedir? Kişniş Faydaları Nelerdir?

Kişniş Nedir? Kişniş Faydaları Nelerdir?

Kişniş, maydanoza benzerliği ile bilinen sağlık açısından birçok faydası bulunan yeşil bitkidir. Hem baharat hem de bitki olarak yemeklerde kullanılan kişniş, kan şekerini düşürmeye, enfeksiyonlarla savaşmaya ve kalp, beyin, cilt ve sindirim sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. İçeriğinde A, K ve C vitaminlerini barındıran kişniş aynı zamanda iyi bir lipit kaynağı olarak da bilinir. Özellikle gucamole ve salsa soslarında tercih edilerek, yemeklere tat katar.

İçindekiler

Kişniş Nedir?

Kişniş bilimsel adıyla coriandrum sativum, antioksidan açısından zengin, maydanoza benzemesi ile tanınan sindirime yardımcı bir bitkidir. Kişniş bitkisi hem taze yaprakları hem de kurutulmuş tohumları yemek pişirmede kullanılır. İyi bir antioksidan kaynağı olan kişniş, yiyecekleri tatlandırmak için kişniş kullanır. Böylelikle insanları daha az tuz kullanmaya ve sodyum alımını azaltmaya teşvik eder.

Kişniş Besin Değeri Nedir?

Kişniş, bitkisel besin, fenolik bileşik, flavonoidler açısından zengin bir yeşil bitkidir. 100 gram kişniş içerisinde ortalama olarak 0,30 kalori, 0,03 protein ve 0,02 karbonhidrat yer alır.

Kişniş içerisinde yer alan diğer besin değerleri şu şekilde sıralanabilir:

  • A Vitamini: 270 IU (ünite)
  • K Vitamini: 12.4 mcg (mikrogram)
  • Folat: 2.5 mcg
  • Potasyum: 20.8 mg

Kişniş, kalorisi olmayan doymuş yağ ve kolesterol bakımından düşüktür. İçerisindeki diyet lifi sayesinde vücuda sağlık verir. Aynı zamanda A, C, E, K vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum kaynağı olarak görülür. K vitamini ve kalsiyum sayesinde kişniş, kemikleri güçlendirir. Diş ve saçlar için oldukça faydalı olmaktadır.  

Kişniş Faydaları Nelerdir?

Yeşil ve yapraklı bir bitki olan kişniş, soslarda, baharatlarda sıklıkla tercih edilerek kullanılır. Kişniş faydaları arasında kan şekerini düşürme, kan basıncını azaltma, sindirimi düzenleme ve kolesterol düzeylerini iyileştirme yer alır.

Kişnişin vücuda sağladığı diğer faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişniş kalp sağlığını iyileştirir
  • Vücuda zarar veren ağır metallerin uzaklaştırılmasında etkilidir
  • Kişniş ruh sağlığını korur
  • Kemik, cilt ve göz sağlığını destekler
  • Hafızayı güçlendirir, beynin işlevinin artmasını sağlar

Kişniş kalp sağlığını iyileştirir

Kişnişin faydaları arasında kalbe sağladığı yararlar da yer alır. İdrar söktürücü etkisi olan kişniş, vücutta biriken sodyumu atarak kan basıncını düşürür. Antioksidan ve lif barındıran kişniş, kalp hastalıkları riskini düşürür ve kolesterol seviyelerini dengede tutar.

Vücuda zarar veren ağır metallerin uzaklaştırılmasında etkilidir

Kişniş vücuttaki ağır metallerin vücutta atılmasına yardımcı olur. Birçok kişi farkında olmadan ağır metallere maruz kalmaktadır. Zaman geçtikçe toksin olarak vücutta birikerek, sağlığa zarar verebilir. Vücudun canlanmasını sağlayan şifalı bitkiler arasında yer alan kişniş, biyokimyasal besinler arasında etkili bir profile sahip olmaktadır.

Kişniş ruh sağlığını korur

Kişniş, içeriğindeki bileşenler sayesinde sinirleri yatıştırır ve doğal sakinleştirici görevi görür. Böylelikle uyku kalitesini artırmak için de kullanılır. Aynı zamanda anti-anksiyete etkileri de bulunmaktadır.

Kemik, cilt ve göz sağlığını destekler

Kişniş, çeşitli vitaminler, fosfor ve beta-karoten ve antioksidan içerir. Böylelikle cilt, kemik ve göz sağlığına olumlu etkilerde bulunur. Cilt ve mukoza zarlarını destekleyerek, yaşlılıkla beraber görülen göz bozukluklarına karşı etkilidir. Kişnişte bulunan cildin bariyerini daha güçlü hale getiren linoleik asit, cilde güzel katkıları vardır. Ciltte oluşacak olan iltihabı azaltarak, pürüzsüz hale getirir.

Hafızayı güçlendirir, beynin işlevinin artmasını sağlar

Kişniş bitkisi, antioksidan, antienflamatuar içererek beynin işlevinin artmasında etkilidir. Oksidatif strese maruz kalan nöronlar, yaşam kalitenizi artırmaya da yarar. Aynı zamanda hafızanın da daha iyi çalışmasını sağlar.

Kişniş Nerelerde Kullanılır?

Kişniş, taze ve tohum şeklinde yemeklerde kullanılabilen bir besindir. Makarnaya, çorbalara ve soslara eklenebilen taze kişniş, hamur işlerinde de kullanılabilir. Bunun yanında turşularda, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde bolca kişniş tercih edilebilir.

Kişnişin kullanım alanları şöyle sıralanabilir:

  • Asya, Doğu ve Orta Doğu yemeklerinde
  • Pirinç yemeklerinde
  • Köri soslarında 
  • Çorba ve güveçlerde kullanılır.

Taze Kişniş Nasıl Tüketilir?

Kişniş, yemeklerde çorbalara, köri sosa ve özellikle Asya yemeklerine dahil edilebilir. Sapları da yaprakları da tüketilebilen kişnişin sapları daha acı bir tat vermektedir. Birçok kişi bu yüzden yemeklerde saplarını kullanmamayı tercih eder. Kişniş şu şekillerde tüketilebilir:

  • Meksika yemeklerinde ya da salsa sosunda kişniş kullanılabilir
  • Balıkların üstüne lezzet katmak amacıyla kişniş ve limon karıştırılarak, eklenebilir.
  • Çorbalarda ya da pürelerde kişniş tercih edilebilir. 

Kişnişin Yan Etkileri Nelerdir?

Her besinde olduğu gibi kişniş de fazla tüketildiği durumda vücutta yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle kişniş tüketimi konusunda uzman doktora danışılması gerekir. Kişnişin en belirgin yan etkisi cilt alerjisi olarak bilinir. Bu yüzden yemeden önce alerji olup olmadığından emin olmak gerekir. Kişniş fazla tüketildiğinde ise dişlerde aşınmalara sebebiyet verebilir. Bunun yanından hamilelerin tüketmemesi önerilir.

Kişniş Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kişniş tadı neye benzer?

Kişnişin tadı keskin ve misket limonunu andıran bir yapısı vardır. Bunun yanında narenciye bir aroma ve kokuya sahiptir.

Kişniş mi maydanoz mu?

Yeşil bitki olan kişniş ve maydanoz birbirine benzerlik gösterse de tat açısından ayırt edilebilir. Kişnişin yaprakları yuvarlak yapıdayken maydanoz yaprakları sivri olarak gözlemlenir. Bunun yanında kişnişin güçlü, keskin ve narenciye aroması bulunur. Maydanozusun ise hafif bir kokusu ve tadı bulunur.

Kişniş gaz yapar mı?

Kişniş, sindirim sistemi konusunda destek sağlayan besinler arasında yer alır. Sindirim sisteminde yer alan enzimlerin uyarılmasını sağlayan kişniş, vücuttaki gazın azalmasına yardımcı olur.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 14 Mart 2024

Yayınlanma Tarihi: 14 Mart 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al