Yükleniyor

Kozalak Şurubu Nedir? Kozalak Şurubu Faydaları Nelerdir?

Kozalak Şurubu Nedir? Kozalak Şurubu Faydaları Nelerdir?

Kozalak şurubu, Pinaceae (çamgiller) familyasına ait çam ağaçlarının meyvesi olan kozalakların şurup kıvamı alana kadar kaynatılması ile elde edilen bitkisel bir içecektir. Kozalak şurubunun yapımında; taze, yeşil renkli ve küçük boyutlu olanlar seçilir. Havayı temizleme özelliği olan bu ağaçların sert kabuklarından elde edilen kozalak şurubu gıda ve ilaç sektöründe de kullanılır. Dişi kozalaklara da sahip olan bu ağacın dişi kozalakları daha tombul ve dayanıklı olduğu için özüt yapımında daha çok tercih edilir.

İçindekiler

Kozalak Şurubu Ne İşe Yarar?

İçeriğinde yer alan yüksek miktarda C vitamini, çinko, magnezyum, fosfor, doymamış yağ asitleri barındıran kozalak şurubu, bağışıklığı güçlendirir, kemik gelişimini destekler, astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletmeye yardım eder. 

Kozalak Şurubunun Faydaları Nelerdir?

Kozalak şurubu, bağışıklığı güçlendirerek vücut direncini artırır ve vücudu hastalıklara karşı korur. Astım semptomlarını hafifletir, bronşları rahatlatır, balgamı atmayı kolaylaştırır, öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlığı semptomlarını hafifletir.

Kozalak şurubunun faydaları şu şekildedir:

  • Astım ve bronşit gibi hastalıkların semptomlarını hafifletir
  • Balgam söktürücü olup, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetleri azaltır
  • Bağışıklığı güçlendirir
  • Beyinde toksisiteye ve iltihaplanmaya sebep olacak zararlı maddeleri uzaklaştırır
  • Ağız içi florayı düzenleyip diş ve diş eti problemlerine yardımcı olur
  • Sakinleştirir ve uykusuzluk problemini gidermeyi destekler.
  • Cildi yatıştırır ve yeniler
  • Enerji verir
  • Saç sağlığını destekleyebilir
  • Kan sıvılaştırıcı özelliği sahiptir
  • Yüksek tansiyonun düşmesine yardım eder
  • Kozalak şurubu zararlı serbest radikalleri temizler

Kozalak Şurubu Nasıl Yapılır?

Kozalak şurubu, toplanan yeşil kozalakların bir süre suyun içerisinde kaynatılarak kozalak özütü haline getirilmesi ve sonrasında çeşitli ek maddelerle homojen bir şekilde karıştırılarak hazırlanır. Evde kozalak şurubu tarifinde ise aşağıdaki basamaklar izlenebilir:

  1. Bir litre suya 15 yeşil kozalak ve limon suyu ilave edilerek bir gece boyunca bekletilir
  2. Ertesi gün kozalakların suyunu akıtıp, aynı ölçülerde su doldurduğunuz tencereyi ocakta kaynamaya bırakın
  3. Üç saat kadar kaynadıktan sonra 2 bardak şeker ilave edip, kısık ateşte karıştırın
  4. Şurup kıvamına geldiğinde tencereyi ocaktan alıp, soğumasını bekleyin
  5. Isısı azalan şurubunuzu saklayacağınız kap, kavanoz veya şişelere boşaltın

Kozalak Şurubu Çeşitleri Nelerdir?

Karaçam Kozalağı Şurubu

Karaçam ülkemizde yetişen 5 çam ağacından biridir. Tüm topraklara uyum sağlayan dayanıklı bu ağacın kozalakları özüt haline getirilerek kullanılır.

Yeşil Çam Kozalağı Şurubu

Çam türlerinin yıl boyu iğne yaprağını dökmeyen yeşilliği ile beraber kozalaklar erginliğe erişmeden yeşil renkte toplanarak şurubu yapılır.

Çam Kozalağı Şurubu

Çam kozalak şurubu ülkemizin her bölgesinde kolaylıkla yetişen iğne yapraklı çamlardan elde edilir.

Kozalak Şurubu Nasıl Kullanılır?

Besleyici ve bağışıklığı dengeleyen bir ürün olarak ağız yoluyla alınabilir. Ağız ve diş sağlığı için kullanılacak ise az miktarda su ile sulandırılarak gargara olarak kullanılabilir. Saç güzelliği için kullanılacak ise banyo sırasında saç diplerine masaj yapılarak 15-20 dk bekledikten sonra durulanabilir. Durulama sonrası herhangi bir kimyasal ürün sürmeden 12 saati tamamlamak, etki potansiyelini arttırabilir.

Kozalak Şurubu Kimlere Verilir?

Bilinen bir kronik rahatsızlığı olmayan herkes içebilir. Ancak; hamile ve emziren annelere doktor kontrolünde verilmesi önerilir.

Kozalak şurubu çocuklara verilir mi?

4 yaşından sonra çocukların bağışıklık sistemi tam anlamıyla oturduğu için gıdalara vereceği tepkiler tahmin edilebilir hale gelir. 4 yaş sonrası çocuklara bu ürün kullanımı yarım tatlı kaşığı şeklinde olmalıdır.

Kozalak Şurubu Nasıl İçilir?

Önceden hazırlanan kozalak şurubunun, ılık su ile tüketilmesi önerilir.

Kozalak şurubu ne kadar içilmelidir?

Kozalak şurubu her bitkisel üründe olduğu gibi günlük doz aşımı yapılmadan tüketilmelidir. Günlük olarak ortalama 1 tatlı kaşığı olarak tüketilmesi önerilir. Her hafta kullanılıyorsa haftada bir tatlı kaşığı yeterlidir. Eğer, gribal bir enfeksiyon varsa geçene kadar her gün 1 tatlı kaşığı da tüketilebilir.

Kozalak Şurubu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kozalak şurubu balgam söker mi?

Pinenin etken maddesine sahip ürün içeriği yüksek oranda balgam sökücü özelliğe sahiptir. Bu sayede, kişinin hem akciğer hem de boğaz bölümünde iltihaplanma giderilmiş olur.

Kozalak şurubunu kimler kullanmamalıdır?

Ciddi mide ve sindirim sistemi sorunu olan kişiler dikkatli kullanabilir. Ayrıca, düzenli ilaç kullananlar, hamileler, emziren anneler, kozalağa karşı alerjisi olan kişiler kullanmadan önce doktoruna danışması tavsiye edilir.

Kozalak şurubu her gün içilir mi?

Eğer, kişi sağlıklı bir bünyeye sahipse her gün kullanılması yerine haftalık kullanımı önerilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 19 Mart 2025

Yayınlanma Tarihi: 23 Ekim 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al
Doktor Bul Doktor Bul Randevu Al Randevu Al Canlı Destek Canlı Destek