Yükleniyor

Körinin Faydaları Nelerdir?

Körinin Faydaları Nelerdir?

Köri baharatı Hint mutfağı ile ilişkilendirilse de İngiltere’de ortaya çıkarak Hindistan’da yayılmaya başlamıştır. Birçok baharatta olduğu gibi körinin de sağlığa faydaları bulunur. Yemeklerde sıklıkla kullanılan köri, birçok kurutulmuş ve öğütülmüş baharatın karışımından meydana gelir. Kalp, kanser, Alzheimer’a karşı koruma sağlayarak sağlık açısından birçok faydası bulunur. Aynı zamanda bağışıklığı güçlendirir, kemik sağlığını iyileştirir ve vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasında önemli rol oynar. Zencefil, kimyon, kişniş, kakule, karanfil ve sumak gibi baharatları içeren köri birçok mineral ve vitamini de barındırmaktadır. Tadı ve kokusuyla yemeklere farklılık katarak özellikle et yemeklerinde tercih edilen bir baharat olarak karşımıza çıkmaktadır.

İçindekiler

Köri Nedir?

Köri, Hintçe sos anlamına gelen “kari” kelimesinden ortaya çıkmıştır. Köri baharatı, birçok yemekte sos olarak kullanılmaktadır. Baharat karışımı olan körinin kullanımı kültüre ve mutfağa göre değişiklik gösterebilir. İçerisindeki karışım zencefil, sarımsak ve hardal gibi baharatları içerir. Genellikle sarı ve turuncu renkte görülür. Toz halinde kullanılan köri içerisinde şu baharatlar yer alır:

Köri baharatı aynı zamanda hardal, kakule, tarçın, karanfil, defne yaprağı içerebilir. Bu durum kültüre göre farklı olur.

Köri Besin Değeri

Körinin besin değeri içerisindeki kombinasyona göre farklılaşabilir. 1 çay kaşığı köri baharatı içerisinde şu besin değerlerini barındırır:

  • Kalori: 7
  • Sodyum: 1 mg
  • Karbonhidrat: 1 gr
  • Diyet Lifi: 1 gr

Körinin Faydaları Nelerdir?

Körinin sağlık açısından birçok faydası bulunur. Özellikle karışım halinde tüketilen köri baharatı sindirim, kalp sağlığını destekleyerek lezzetle tüketilen bir çeşni olarak bilinir. Körinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alzheimer hastalık olasılığını azaltır
  • Kalbi korumada etkili olur
  • Sindirim sistemi sağlığını düzenler

Alzheimer Hastalığına Karşı Korur

Körinin içerisindeki en temel bileşen olan zerdeçal, kurkumin olarak da adlandırılır. Kurkumin vücuttaki serbest radikallere karşı savaşarak Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar. Beynin sinir yollarında biriken plağın oluşumunu yavaşlatır ve böylelikle amino asitleri ortadan kaldırmak için bağışık sistemini uyarıcı görevi görür. Bu da Alzheimer hastalığı olasılığını azaltmada etkili olur.

Kalp Sağlığına İyi Gelir

Kalp hastalığı, günümüzde kişileri etkileyen en yaygın hastalıklardan biri olarak bilinir. Bu sebeple önlemeye yardımcı olan baharatlardan yararlanmak gerekebilir. Her besin tüketiminde olduğu gibi köri de doğru ve kararında tüketimi önemli olmaktadır. Köri içerisinde yaygın olarak yer alan kakule ve fesleğen kalp sağlığına karşı korur. Kan damarları içerisindeki gerilimi azaltarak proteinlerin etkilenmesini sağlar. Bu durum da kan basının azalmasına etki ederek kalp krizi, felç ve kardiyovasküler durumların olasılığını azaltır.

Sindirim Sağlığını Destekler

Besinler sindirim sağlığını destekleyen ve düzenleyen besinler içermektedir. Köri de büyük bir oranda zencefil ve zerdeçal içerdiğinden sindirimin düzenlenmesi sağlar. Böylelikle besinlerin daha verimli ve doğru şekilde sindirilmesinde önemli rol oynar. Aynı zamanda zerdeçal, bağırsakta yer alan sağlıklı bakterilerin de güçlenmesine yardımcı olur. Mide rahatsızlıklarını gidermede kullanılan zencefil de bulantı ve kusma şikayetlerini gidermede destek olarak kullanılabilir.

Köri Zayıflatır mı?

Birçok baharatın karışımından oluşan köri, mutfaklarda en sık kullanılmaktadır. Her baharatta olduğu gibi köri baharatı da vücut ısısı yaratarak, yağ yakma sürecini destekleyebilir. Bu durumun kesin bir kanıtı yoktur. Doğru tüketimi için mutlaka uzman doktora danışmanız gerekmektedir.

Körinin Yan Etkileri Nelerdir?

Köri baharatı içerisinde birçok baharatı içerdiğinden her besinde olduğu gibi tüketmeden önce mutlaka uzman doktora danışınız. Köriye karşı alerjinizin olmadığını belirlemek risklerin de ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Körinin içerisinde yer alan zerdeçal, vücuda alındığında hızlı parçalanma eğilimi göstermektedir. Bunun yanında zerdeçal şişkinliği sebep olabilir. Kan sulandırıcı ilaç tüketenleri etkileyebileceğinden bu ilaçları tüketen kişilerin köriden de uzak durmaları gerekebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 26 Mart 2024

Yayınlanma Tarihi: 20 Şubat 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al