Yükleniyor

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Toros Dağı eteklerinde, Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde yaygın olarak yetiştirilen ağacın dallarından, meyvesinden ve kozalağından yararlanılarak andız pekmezi yapılır. Acımtırak tadı ile kendine özgü olan andız pekmezi, yüksek besin değeri ile bilinir. Doğal ve faydalı olan ürünün insan sağlığı üzerinde pek çok faydası bulunur. Andız ağacından elde edilen bir diğer doğal besin ise andız özüdür. Andız özü de cilt hastalıklarının tedavisinde, ağız içi yaraların giderilmesinde ve saç dökülmelerini önlemede oldukça yararlıdır.

İçindekiler

Andız Nedir?

Türkiye, Suriye, Lübnan ve Yunanistan’da yetiştirilen ardıç olarak da bilinen andız, iğne yapraklı, servigiller familyasına ait 10-15 metre uzunluğunda olan, kışın yapraklarını dökmeyen, meyveleri ise ekim ayında olgunlaşan bir ağaçtır.

Andız Pekmezi Nedir?

Andız pekmezi, andız ağacının gövdesinde yer alan özünün(meyvesinin) kaynatılıp, şeker ilavesi ile hazırlanan şifalı bir pekmez türüdür.

Alternatif tıpta da sıklıkla kullanılan ve geleneksel yöntemlerle üretilen andız pekmezi, besin değeri ve kendine özgü tadı ile diğer pekmezlerden ayrılır. Pekmezin yapımında hiçbir katkı maddesi kullanılmaz. Pekmezin üretim aşamalarında doğal yöntemler ön plana çıkar.

Andız Pekmezi Nasıl Yapılır?

Andız pekmezi yapımında ilk olarak ağacın kozalakları ve meyveleri toplanır. Sonrasında kozalak ve meyveler kuruması için iki gün boyunca bekletilir. Daha sonra bekletilen ham maddeler kırılarak ya da ezilerek büyük kazanlarda kaynatılır. Sonrasında suyu süzülerek karışım meyvelerden arındırılır. Süzme yoluyla elde edilen su, yoğunlaşıp kıvamı tutuncaya kadar kazanlarda saatlerce karıştırılarak kaynatılır. Soğuyan ürünler, kavanozlara doldurularak satışa hazır hale getirilir. Kaynama işlemi ürünün mikroorganizmalardan arındırılmasını sağlarken, karıştırma işlemi ise ürünün homojen yapısını korur.

Andız pekmezinin her gün bir kaşık olarak tüketilmesi de vücuda pek çok yarar sağlar. Son dönemlerde oldukça popüler olan pekmezin özellikle mide, böbrek ve karaciğer sorunları olan kişilere iyi geldiği görülür.

Andız Pekmezi Faydaları Nelerdir?

Antioksidan etkisi ve probiyotik içeriği bulunan andız pekmezinin faydaları şunlardır:

  • Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır.
  • Astım ve bronşite iyi gelirç
  • Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
  • Saç dökülmesini önlemeye destek olur.
  • Kan dolaşımına katkı sağlar
  • Ödem ve şişliği azaltır
  • Kuru öksürüğü hafifletebilir.
  • Eklem ağrılarını azaltır.
  • Balgam atılması kolay hale gelir.
  • Böbrek taşı oluşumunu önler.
  • Ağız içi yaraların tedavisinde de etkilidir.
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının daha çabuk iyileşmesini sağlar.

Andız Pekmezi Nasıl Kullanılır?

Keskin bir tada sahip olan andız pekmezini tek başına yiyebileceğiniz gibi diğer besinlerle birlikte de tüketebilirsiniz. Güne başlarken daha zinde hissetmek ya da yatmadan önce türlü rahatsızlıklara karşı korunmak için her gün 1 yemek kaşığı olacak şekilde direkt tüketebilirsiniz. Pekmezin yoğun ve acımtırak bir tadı olduğundan dilerseniz 1 bardak suyun içerisine ilave ederek seyreltip içebilirsiniz. Andızın tadı suyla karıştığında nispeten daha hafif olur. Andız pekmezini tahinle ya da bal ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Bazı yörelerde bu şifalı besin, ekmek üzerine sürülerek de yenilir. Bronşit, balgam, öksürük gibi rahatsızlıklarda şifa kaynağı olan andız pekmezi şurup olarak da kullanılır. Andız şurubu, bağışıklığı artıran yönü ile sıklıkla tercih edilir.

Andız Pekmezi Aç Karnına mı İçilir?

Andız pekmezi, güne başlarken aç karnına bir yemek kaşığı kadar içilebilir.

Andız Pekmezi Ne Kadar Tüketilmelidir?

Şifa kaynağı olan pekmezi yetişkinler her gün bir ya da iki yemek kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketebilir.

Andız Pekmezi Zararları Var mıdır?

Andız pekmezinin pek çok faydası bulunsa da her besin maddesi gibi fazla tüketimi zararlı sonuçlar meydana getirebilir. Şifalı besinin aşırı miktarda tüketilmesi midede bulantıya neden olabilir. Pekmezi direkt olarak güneş alan bir yerde muhafaza ederseniz sağlık için olumsuz olan ve kanserojen etki taşıyan HMF oranı artabilir.

Andız Pekmezini Kimler Kullanmamalıdır?

Andız pekmezinin şeker hastaları, gebeler, kozalağa alerjisi olan kişiler, emziren anneler ve düzenli ilaç kullananlar tarafından tüketilmemesi tavsiye edilir. Pekmezin tüketilebilmesi için mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Andız Pekmezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Andız pekmezinin içinde neler var? 

Hiçbir katkı maddesi olmayan andızdan elde edilen pekmezin içerisinde kalsiyum ve yüksek miktarda E vitamini bulunur.

Andız Pekmezi Günde Ne Kadar İçilmeli?

Antioksidan kaynağı olan pekmez, her gün 1 kaşık olacak şekilde tüketilmelidir.

Andız Pekmezini Şeker Hastaları Kullanabilir mi?

Şeker hastalarının pekmezi tüketebilmesi için doktorlarına başvurması gerekir.

Andız Pekmezi Bağırsaklara İyi Gelir mi?

Basur ve ishal gibi durumların yaşanma riskini azaltan pekmez çeşidi, bağırsaklardaki parazitleri azaltır ve dışkılama işlemini kolaylaştırır.

Andız Özü Kaç Yaşında Kullanılır?

Andız özü 6-7 aylık bebeklerden itibaren her yaş grubu için kullanılabilir

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 20 Ekim 2023

Yayınlanma Tarihi: 13 Nisan 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al