Yükleniyor

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Rosaceae familyasına ait elma, sağlık açısından kişinin vücuda birçok fayda sağlar. Sarı, yeşil ve kırmızı olmak üzere birçok rengi bulunan elmanın tadı ve dokusu da suludan serte, tatlıdan keskine kadar değişiklik gösterir. Kanser, diyabet ve kalp hastalığına yakalanma riski azaltmak elmanın faydaları arasında yer alır. Bunun yanında elma, bağırsak ve beyin sağlığını iyileştirirken aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olur. Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü Uzmanları elmanın sağlığa faydaları hakkında bilgi verdi. 

İçindekiler

Elmanın Besin Değeri Nedir?

100 gram ağırlığındaki bir elmanın yaklaşık %85’i sudan oluşur. Elmanın içerisinde yer alan birçok besin değeri farklı hastalıklara ya da sağlık problemlerine karşı koruma sağlar.

Elmanın besin değeri şu şekildedir:

Elmanın glisemik indeksi, protein ve yağ içeriği düşüktür. Elma, lifli bir yapısı olması nedeni ile bağırsak tembelliğine iyi gelen, bununla beraber kolesterol ve karbonhidratların emilimini düzenlemeye yardımcı çözünür bir lif olan pektin içeriği en yüksek meyvelerden biridir.

Elmada C, A, K, B6 ve E vitaminleri bulunur. C vitamini besinler yoluyla sağlanmalıdır. Yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur, sinir sisteminin düzgün çalışması ve bağışıklık savunması için gereklidir, demir emilimini artırır. İçerisinde bulunan polifenoller sayesinde antioksidan özelliklere sahiptir.

Elma, potasyum, fosfor, kalsiyum, çinko, demir gibi mineraller içermektedir. Potasyum, normal kan basıncını ve kas fonksiyonunu korumaya yardımcı olan bir mineraldir.

Elmadaki vitaminden en iyi şekilde yararlanmak için elma çiğ olarak, kabuklu veya kabuğu soyulduktan hemen sonra tüketilmeli çünkü C vitamini havadaki ısı ve oksijenin etkisine karşı hassastır. Elma, enerji metabolizmasına katkıda bulunur ve hücreleri oksidatif strese karşı korur.  

Elmanın Faydaları Nelerdir?

Elma içerisinde düşük protein, yağ ve zengin pektin sayesinde kolesterolü dengeler, sindirim sistemini düzenler ve karbonhidrat emilimini kontrol altında tutar. Zengin su içeriğinin yanı sıra birçok vitamin ve mineral içerir. Elmanın sağlığa faydaları; lifli yapısı (pektin) ve antioksidanlar (polifenoller, C vitamini) ile bağlantılıdır. Elmanın sağlığa faydaları hakkında birçok araştırma bulunur.

Elmanın en yaygın olarak bilinen faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Hücre koruyucudur ve enerji verir
  • Vücuda gerekli olan suyu sağlar
  • Vücuttaki iltihabı hafifletir
  • Kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve obezite oluşumunu önler
  • Bağırsak sağlığını destekler ve tok tutar
  • Serbest radikallerin etkilerine karşı korur
  • Yaşlanma karşıtı bir besindir
  • Kansere yakalanma riskini azaltır
  • Ağız ve diş sağlığına faydalıdır

Hücre koruyucudur ve enerji verir

C, A, K, E ve B vitaminleri açısından zengin olan elma içerdiği mineraller ve eser elementlerle hem enerji verir hem de hücre koruyucudur.

Vücuda gerekli olan suyu sağlar

Zengin su içeriği ile vücudun düzgün çalışması için gerekli olan hidrasyonu sağlar.

Vücuttaki iltihabı hafifletir

Antioksidan olan lif ve kuersetin gibi anti-inflamatuar maddeler içeren elma, solunum sisteminde yer alan iltihabın azalmasına yardımcı olur. Bunun yanında kanda yer alan c-reaktif proteinleri azaltır.

Kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve obezite oluşumunu önler

Elmanın zengin lif ve antioksidan bileşenleri kolesterol düşürücü etkileriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlamakta, diyabet ve obezite oluşumunun önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle meyve ve sebzelerden oluşan lif açısından zengin bir beslenme birçok kronik hastalık riskinin azalmasına katkıda bulunur.

Bağırsak sağlığını destekler ve tok tutar

Elma çözünen ve çözünmeyen lif bakımında zengin bir içeriğine sahip olduğu için tok tutar, iştahı keser, bağırsakları çalıştırır, bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler. Bağırsak sağlığını koruması bağışıklık sistemini de desteklemektedir.

Serbest radikallerin etkilerine karşı korur

Antioksidanlar serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele etme özelliğine sahiptir. Serbest radikaller hücrelerin erken yaşlanmasına neden olurlar. Tütün veya alkol tüketimi, güneşe maruz kalma, kirlilik vb. durumlarında serbest radikallerin üretimi artar. Serbest radikallerin etkilerine karşı koymak için yeterli miktarda antioksidan tüketmek sağlıklı bir yaşam için gereklidir.

Yaşlanma karşıtı bir besindir

Elmanın antioksidanlar ve özellikle polifenollerdeki zenginliği, cilt dahil olmak üzere hücresel yaşlanmayı hızlandıran serbest radikallere karşı savaşarak elmayı yaşlanma karşıtı bir besin haline getirir.

Kansere yakalanma riskini azaltır

Elma polifenollerinin, özellikle kuersetin gibi flavonoidleri, çeşitli kanser ve metastaz türlerinin riskini azaltma potansiyeline sahiptir. Karaciğer,  akciğer ve kolon kanserine yakalanma riskini azaltır. Kuersetinin, antiviral ve antienflamatuar özellikleri de bulunmaktadır.

Ağız ve diş sağlığına faydalıdır

Elmayı ısırarak yemek ağız ve diş sağlığı için faydalıdır. Çiğneme periodontal hastalıklara karşı koruma sağlar.

Elmanın Cilde Faydaları Nelerdir?

Elma içeriğindeki C, A ve E vitaminleri, antioksidanlar, özellikle polifenoller ile ciltte yaşlanma karşıtı ve nemlendirici etkileri bulunmaktadır. Bu bileşenler cildi, saçları ve tırnakları daha sağlıklı ve güçlü yapmaktadır. Elma sirkesi de yine cilde temizler ve parlaklık vermektedir. Elma sirkesi cilde direkt uygulanmamalıdır. Hassas ciltlerde kızarıklık ve tahrişe neden olabilmektedir. Bitkisel bile olsa bir uzmana danışmadan cilde uygulamamak gerekmektedir.

Elmanın Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Günlük kaç porsiyon elma tüketilmeli?

Ergenler ve yetişkinler için 100 ila 150 g elma tüketilmesi önerilmektedir. Elma suyu veya komposto ile karşılaştırıldığında, bütün elma en iyi tokluğu sağlayan formdur. Glisemik indeksi düşük olsa da meyve şekeri içermektedir bu sebeple diyabet hastalarının elmayı ölçülü bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Elma nasıl muhafaza edilmeli?

Serin ve karanlık oda ısısında 7-8 gün, buzdolabında 4 ila 6 hafta muhafaza edilebilir. Elma kesildiğinde ya da soyulduğunda havayla temas ettiği için kararan bir meyvedir. Yarım elma yenmek istendiğinde kalan yarısına limon sıkılıp streç film ile kaplanarak muhafaza edilebilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 27 Mart 2024

Yayınlanma Tarihi: 22 Mart 2024

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al