Yükleniyor

Kamkat Faydaları Nelerdir?

Kamkat Faydaları Nelerdir?

Kamkat, Çince bir kelimeden gelen ‘altın mandalina’ anlamını taşır. Portakala benzeyen bir yapısı bulunan kamkat, oval şekilli bir narenciye meyvesi olarak bilinir. Sıcak bölgelerde yetişen kamkat meyvesi soğuğa da dayanıklıdır. Aynı zamanda ekşi, hafif ve tatlı bir tada sahiptir. C vitamini ve lif açısından zengin bir meyvedir. Sağlığa birçok fayda sağlayan kamkat meyvesinin içerisinde demir, B vitaminleri, manganez, bakır ve kalsiyum yer alır. Bunun yanında yüksek oranda da su içermektedir. Kilo vermek isteyenler için sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir.

İçindekiler

Kamkat Nedir?

Tarihi 1700’lere dayanan ve kumkuat ağaçlarında yetiştirilen kamkat meyvesi, üzüm büyüklüğünde portakala benzer yapısı bulunur. İçerisinde bulunan besin maddeleri sayesinde sağlığa birçok yarar sağlar. Kamkatın kabuğu da tohumları da yenebilmektedir. Tohumunları Omega-3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağlar içerir. Antioksidan ve bağışıklık güçlendirici özelliği bulunan kamkat, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemi problemlerine de yardımcı olur.

Kamkatın Çeşitleri Nelerdir?

Renk, şekil ve tat bakımından bakıldığında kamkat meyvesinin altı çeşidi bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yuvarlak Kamkat
  • Oval Kamkat
  • Meiwa Kamkat
  • Hong Kong Kamkat
  • Jiangsu Kamkat

Yuvarlak Kamkat

Yuvarlak kamkatlar, Marumi ve Morgani adlarıyla bilinir. Bu kamkat meyvesi çeşidi yuvarlak ve oval bir şekilde bulunur. Altın sarısı bir renge sahip olan yuvarlak kamkatın tadı tatlı ve ekşidir. Yuvarlak kamkat, jöle, reçel ve marmelat gibi besinlerin hazırlanmasında kullanılabilir.

Oval Kamkat

Oval kamkat çeşidi, nagami olarak da bilinmektedir. Kabuğu tatlı bir tada sahip olan oval kamkat meyvesi oval bir yapıdadır. İçeriği ekşi olmasına rağmen kabuğuyla birlikte tüketildiğinde güzel bir tat karışımı ortaya çıkar. Bu tür kamkatı kabuğundaki sarı ve yeşil çizgilerden ayırt etme imkanınız vardır.

Meiwa Kamkat

 Oval bir yapıya sahip olan bu kamkat türü, portakal sarısı bir renkte bulunur. Diğer kamkat türlerine göre daha fazla tohuma sahiptir.

Hong Kong Kamkat

Kamkat meyvelerinden acı bir tada sahip olan Hong Kong, çekirdek bakımından zengindir bu yüzden daha az etli bölgesi bulunur. Hong Kong kamkat çeşidi aynı zamanda bezelye boyutlarındadır.

Jiangsu Kamkat

Fukushu kumquat olarak da bilinen Jiangsu kamkat çeşidi çan şeklinde olup yuvarlak, parlak turuncu görüntüsü vardır. Bu kamkat çeşidi marmelat ve jöle yapımında kullanılmaktadır.

Kamkat Besin Değeri

Kamkat, sağlık açısından birçok fayda sağlar. İçerisinde diyet lifi ve C vitamini açısından oldukça sağlıklı bir meyvedir. 100 gram kamkat meyvesinde şu besin değerleri yer alır:

  • Enerji: 71 kcal
  • Karbonhidrat: 15.9 g
  • Protein: 1.8 g
  • Yağ: 0.8 g
  • Lif: 6.5 g

İçerisindeki vitamin ve mineraller şu şekilde sıralanabilir:

  • A Vitamini: 15 mcg (Günlük Değer (GD)’nin %2'si)
  • Riboflavin: 0.09 mg (GD'nin %8'i)
  • Kolin: 8.4 mg (GD'nin %2'si)
  • Kalsiyum: 62 mg (GD'nin %6'sı)
  • Demir: 0,87 mg (GD'nin %7'si)
  • Magnezyum: 20 mg (GD'nin %6'sı)
  • Manganez: 0,13 mg (GD'nin %6'sı)
  • Çinko: 0.17 mg (GD'nin %2'si)

Günlük C vitamini ihtiyacının yarısını karşılayabilen kamkat meyvesi, lif ve besin sağlar. Günde dört ya da beş kamkat tüketmeniz yeterli olacaktır.

Kamkatın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Antioksidan bir yapısı bulunan kamkat, bağırsak sağlığını düzenleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir. Kamkat meyvesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Anti-inflamatuar Etki Yaratır

Vücut içerisinde hastalığa sebep olacak her türlü organizmaya karşı bağışıklık sistemimiz yok etmek üzere çalışır. Bu tepki iltihaplanma olarak ortaya çıkar. Bağırsak sağlığı, astım, kalp sağlığı, diyabet gibi hastalıklarda ortaya çıkan bu iltihaplanmaya müdahale edilmezse organ hasarı ile sonuçlanabilmektedir. Kamkat meyvesi, luteolin, hesperidin, quercetin, C-glikozit ve flavonoid açısından zengin bir besindir. Glikozit, anti- inflamatuar özelliklere sahiptir. Bu da bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar.

Göz Sağlığına İyi Gelir

Kamkat besini, toksin maddelerin vücutta uzaklaştırılmasını sağlayan A vitamini içerir. Bu vitamin de göz sağlığı için oldukça faydalıdır. A vitamini katarakt oluşumunu azaltır, görme kaybını önleyebilecek etkenleri uzaklaştırır.

Antioksidan Yapıdadır

Kamkat, C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Serbest radikaller, toksinlere maruz kalma durumunda oluşan atık ürünler olarak tanımlanabilir. Vücutta fazla miktarda serbest radikaller organları zarara uğratabilir. Bu da kanser, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlar. Kamkat içerisindeki C vitamini serbest radikal oluşumunu azaltarak en aza indirmek için çalışır.

Kemik Sağlığını İyileştirir

Kamkat meyvesi içerisinde yeterli miktarda kalsiyum ve C vitamini barındırır. C vitamini osteoporoz gibi kemik hastalıklarını önlemede önemli bir etki yaratır. Asitli besinler kemiklerden kalsiyum emerek kemik hastalıkları riskini artırabilmektedir. Kamkatlar bu noktada alkali bir meyve olduklarından osteopoz oluşma riskini azaltabilir.

Kamkatın Yan Etkileri Nelerdir?

Kamkat aşırıya kaçmadan tüketilirse olumsuz etkilere neden olmamaktadır. Fakat fazla tüketildiğinde çeşitli sonuçlar ortaya çıkabilir. İçerisindeki yüksek lif seviyesi sebebiyle kamkat meyvesini aşırı tüketmek, sindirim problemlerine, gaza ya da şişkinliğe neden olabilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 21 Mayıs 2024

Yayınlanma Tarihi: 28 Aralık 2022

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al