Yükleniyor

Ayva Yaprağı Faydaları Nelerdir? Çayı Nasıl Yapılır?

Ayva Yaprağı Faydaları Nelerdir? Çayı Nasıl Yapılır?

Ayva yaprağı, üretiminin yoğun olduğu Asya ve Akdeniz bölgesinin yanı sıra Türkiye’de de üretimi çok yüksek bir besin olan ayvadan elde edilir. C vitamini, potasyum, lif, sodyum, çinko, demir, bakır, manganez, flor ve pektin bakımından zengin bir içeriğe sahip olan ayva yaprağı, tüketildiğinde önemli faydalar sağlar.

İçindekiler

Ayva yaprağının tarihsel geçmişine bakıldığında İbn Sina tarafından bile hastalara ilaç olarak kullanıldığı bilinir. Kısa gövdeli ve koyu yeşil bir görüntüsü vardır ve yaprakları kalp şeklinde, tabanı da yuvarlaktır. Adet dönemindeki ağrılardan bronşite, midedeki ülserden ses tellerini yumuşatmasına kadar birçok problemin çözümünde etkin bir rol üstlenir.

Ayva Yaprağı Faydaları Nelerdir? 

C vitamini, potasyum ve lif açısından zengin olan ayvanın insan sağlığı üzerindeki kayda değer etkileri bulunur. Ayva yaprağının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ayva yaprağı regl ağrılarını hafifletir.
  • Karaciğer temizlemeye yardımcıdır.
  • Soğuk algınlığı etkilerini azaltır.
  • Kronik öksürük ve bronşlara iyi gelir.
  • Ülsere iyi gelir.
  • Bronşit tedavisinde kullanılır.
  • Sindirim sistemini düzene sokar.
  • Kan şekerini dengeler.
  • Ses tellerini yumuşatır.
  • Göz kuruluğunu önlemeyi destekler.
  • Sivilce tedavisinde faydalıdır.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Ayva yaprağı çayı sakinleştirici etkisi ile uykusuzluğa iyi gelir.

Ayva Yaprağı Zararları Nelerdir?

Hem ayva yaprağının hem de ayva yaprağı çayının sağladığı bu faydaların yanı sıra kullanımı ve dozu da dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir. Yaratacağı olumsuzluk ve yan etkileri göz önüne alındığında mutlaka bir doktora danışılması tavsiye edilir.

İnsan sağlığı üzerinde bazı olumsuz etkileri de söz konusu olabilecek ayva yaprağının zararlarını şöyle açıklamak mümkündür:

  • Çiğ olarak tüketilmesi önerilmez.
  • Kabızlık sorunu yaşayan kişiler, kabızlık yapıcı özelliği bulunan ayva yaprağını tüketmemelidir.
  • Yüksek tansiyonu olan kişilerin ayva yaprağını kullanması tavsiye edilmez.

Ayva Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?

İlk olarak 1 litre sıcak suya 20 ayva yaprağı olacak şekilde ilave ederek 2-3 dakika kaynatın. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Günde üç fincana kadar içebileceğiniz ayva yaprağı çayının tadı hoşunuza gitmezse lezzetlendirmek için içerisine bal ilave edebilirsiniz.

Ayva Yaprağı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ayva Yaprağı Hangi Hastalığa İyi Gelir?

Kan şekerini düzenlemesinden bronşite, kalp hastalıklarından grip ve soğuk algınlığa kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ayva yaprağı aynı zamanda kilo verme konusunda da etkilidir.

Ayva Yaprağı Öksürüğü Keser mi?

Bronşları temizleme özelliği bulunan ayva yaprağının öksürüğe iyi geldiği bilinir.

Ayva Çaprağından Çay Olur mu?

Ayva yaprağı, sıcak suyun içine katılıp süzüldükten sonra çay olarak da tüketilir ve sağlık açısından birçok faydayı beraberinde getirir. 

Ayva Yaprağı Ne Zaman Toplanır?

Sonbaharda Eylül ve Ekim ayları gibi toplanması önerilen ayva yaprağını yağmurun olmadığı günlerde toplamanız, sağlığınız açısından daha faydalı olabilir.

Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

Güncelleme Tarihi : 27 Mart 2024

Yayınlanma Tarihi: 12 Nisan 2023

Bu Konuda Uzman Doktorlar

İletişim Formu

Detaylı bilgi için iletişime geçin.

* Bu alan gereklidir.
Sosyal Medya Hesaplarımız
Canlı Destek Kolay Randevu Al