Sütten elde edilen yoğurt, zengin kalsiyum içeriğiyle öne çıkar. Yoğurttaki güçlü kalsiyum içeriği kemik sağlığını koruyarak osteoporoz riskini azaltmasıyla bilinir. Bununla birlikte yoğurt iyi bir fosfor, potasyum, A vitamini, B2 vitamini ve B12 vitamini kaynağıdır. Ayrıca yoğurt diş sağlığı için de oldukça faydalı bir besindir. Türk mutfağında da çok önemli bir yeri bulunan yoğurt güvenli bir şekilde tüketilebilir.
Yoğurdun Besin Değeri Nedir?
Kalsiyum zengini bir besin olan yoğurt aynı zamanda sodyum, potasyum ve fosfor içerir. Ortalama 100 kalori olan 1 kase yoğurdun içinde birçok vitamin ve mineral de bulunur.
1 kase yoğurdun besin değeri şu şekildedir:
- Protein: 6.8 gr
- Yağ: 3,5 gr
- Karbonhidrat: 8.2 g
- Sodyum: 100 mg
- Potasyum: 320 mg
- Kalsiyum: 230 mg
- Fosfor: 200 mg
- Kolesterol: 10 mg
Ayrıca yoğurdun vitamin ve mineralleri arasında ayrıca A, B, C ve E vitamini de bulunur. Yoğurt içerdiği kalsiyumdan dolayı sadece kemik ve dişler için değil aynı zamanda içeriğindeki magnezyum ve potasyumdan dolayı kas fonksiyonları ve sinir iletimleri için önemlidir. Sindirim sistemi ve bağırsak florası için yoğurtta bulunan probiyotikler çok faydalıdır.
Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
Yoğurdun en temel faydası, kalsiyum zengini olmasından kolayı kemik sağlığını koruması ve osteoporoz riskini azaltmasıdır. Bağırsak biyomunu iyileştirebilen ve canlı probiyotik bakteriler içeren yoğurt sindirim sisteminin sağlığını da destekler. Tokluk hissi oluşmasına yardım eden yoğurt diğer yandan diş sağlığını da güçlendirir.
Kalsiyum zengini ve kemik dostu olan yoğurdun faydaları şu şekildedir:
- Kemikleri güçlendirerek osteoporoz riskini azaltır
- Bağırsak mikrobiyomunun dengelenmesine yardımcı olur
- Faydalı mide bakterilerini besler, sindirimi iyileştirir
- Yoğurt şişkinliği ve gazı azaltır
- Sindirim sisteminin sağlığını destekler
- Tokluk hissi oluşmasına yardım eder
- Protein açısından zengindir
- Tip 2 diyabetin önlenmesinde de rol oynar
- İltihabı azaltır, bağışıklığı güçlendirir
- Diş sağlığını korur
- Kan basıncını düşürür, kalbe iyi gelir
- Cilt parlaklığını ve elastikiyetini artırır
- Vajinal enfeksiyonların önüne geçebilir
Kemikleri korur, osteoporoz riskini azaltır
Yoğurdun en temel faydası kemik sağlığını koruyup osteoporoz riskini azaltmasıdır. Bu fayda, yoğurdun içindeki zengin kalsiyum içeriğinden gelir.
Sindirim sisteminin sağlığını destekler
Aynı zamanda güçlü bir probiyotik olan yoğurt, sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahip bir besindir. Gastrointestinal hastalıkların riskini azaltan yoğurt aynı zamanda ishal ve kabızlığı giderme noktasında da önemli bir kaynaktır.
Tokluk hissi oluşmasına yardım eder
Protein bakımından zengin bir doğal besin olan yoğurt bu sayede gün içinde tokluk hissi yaratarak kilo kontrolü yapılmasını sağlar.
İltihabı azaltır, bağışıklığı güçlendirir
Yine güçlü probiyotik etkisi ve hem vitamin hem de mineraller sayesinde yoğurt tüketmek vücuttaki iltihapları azaltarak bağışıklığın güçlendirilmesini sağlar. Bu durum vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardım eder.
Diş sağlığını korur
Düzenli yoğurt tüketmek vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumun takviyesi anlamına gelir. Bu da diş sağlığını koruyarak daha sağlıklı dişlerin önünü açar.
Kan basıncını düşürür, kalbe iyi gelir
Yine düzenli olarak yoğurt tüketmenin kan basıncını düşürerek kalp sağlığına iyi geldiği ve kalp hastalıkları riskini azalttığı bilinir.
Cilt parlaklığını ve elastikiyetini artırır
Yoğurdun probiyotik gücü, birçok fayda sunduğu gibi cilt sağlığı konusunda da etkilidir. Özellikle cilt parlaklığını ve elastikiyetini artırıcı etki yapan yoğurt cildin daha genç gözükmesini sağlar.
Vajinal enfeksiyonların önüne geçebilir
Yoğurt tüketmek candida veya maya gibi vajinal enfeksiyonları iyileştirme konusunda da faydalı bir kaynak olabilir.
Manda Yoğurdu Faydaları Nelerdir?
Protein ve kalsiyum bakımından zengin bir yoğurt çeşidi olan manda yoğurdunun laktoz oranı da düşüktür. Sindirimi daha kolay olan manda yoğurdu aynı zamanda kardiyovasküler hastalık riskini azaltmakla birlikte kemik sağlığını geliştirebilecek biyoaktif bileşikler açısından da zengindir.
Yoğurdun Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yoğurt ne kadar tüketilmeli?
Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt ürünlerinin tüketilme durumuna göre değişmektedir. Eğer süt ve peynir hiç tüketilmiyorsa yoğurdu porsiyon olarak arttırmak gerekir. Ayrıca günlük alınması gereken miktar kişilerin enerji gereksinmesine göre de farklılık göstermektedir. Kahvaltılarda peynir yenildiği, günde 1 bardak da süt tüketildiği düşünüldüğünde; öğle ya da akşam öğününde mutlaka 1 kase yoğurt veya 1 bardak ayran tüketmek gerekir.
Fakat günlük beslenmenizde süt ve peynire hiç yer vermiyorsanız, günde 3-4 kase yoğurt tüketmeniz gerekmektedir. Tüketilecek yoğurdun ev yapımı ve doğal olması önemlidir.
Çocuklar ve yetişkinler ne kadar yoğurt tüketmelidir?
Süt ve süt ürünlerinde tüketilmesi gereken miktar; yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma (büyüme ve gelişme dönemi, gebelik ve emzirme dönemi, yaşlılık vb) göre değişiklik göstermektedir.
- 1-3 yaş grubu çocuklar için 4 porsiyon/gün
- 4-6 yaş arası çocuklar için 3-4 porsiyon/gün
- 7-9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 porsiyon/gün
- 10-18 yaş grubu çocuklarda 4 porsiyon/gün
Yetişkinler; günlük 3 porsiyon, 65 yaş ve üzeri bireyler ise 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmelidir.
Menopoz döneminde kadınlar ne kadar yoğurt tüketmelidir?
Menopoz dönemi beslenmesinin en önemli besini yoğurttur. Kalsiyum açısından zengin olan yoğurt bu dönemde oluşacak kemik kayıplarının tedavisinde ve oluşumunun engellenmesinde en büyük yardımcıdır. Az yağlı, ev yapımı yoğurtlar tercih edilmelidir.
Yoğurt ne işe yarar?
Yoğurt potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirir. Ayrıca yoğurt başta olmak üzere fermente süt ürünleri tüketimi sonucunda meme kanseri riskinin azaldığı belirlenmiştir.
Yoğurt neye iyi gelir?
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşüren yoğurt, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı da vücut direncini artırır. Yoğurt, süte göre düşük laktoz içeriğine sahip olduğu için bu nedenle sütü tolere edemeyen bireyler için yoğurt tüketimi daha uygundur.
Yoğurdun cilde faydaları nelerdir?
Yoğurt, hem probiyotik içeriği hem de laktik asit içeriğiyle ölü deri hücrelerini çözmekle birlikte cilt parlaklığını ve elastikiyetini artırır. Aynı zamanda yoğurdun cildi daha genç gösterme etkisi de söz konusudur.
Yoğurdun suyu dökülür mü?
Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli, zengin bir vitamin kaynağı olan bu su, çorbalara karıştırılabilir veya ayran gibi içilebilir. Ara öğünlerde ise nane, salatalık, birkaç kaşık yoğurt ve suyu cacık yapılarak tüketilebilir. Yoğurt suyunun süzülmesiyle bu suyun içerdiği yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Oysa riboflavin, büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevlidir. Bir diğer önemli nokta ise, kolesterol hastaları yoğurdun kaymağını tüketmemeli ve az yağlı olan süt ve süt ürünlerini tercih etmelidirler.
Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 26 Nisan 2024
Yayınlanma Tarihi: 4 Nisan 2024